GRAVEL & GRACE - GRAVEL & GRACE BRINGING THE BLUES

Album Review

Album: 
GRAVEL & GRACE - GRAVEL & GRACE BRINGING THE BLUES
Artist: 
Gravel en Grace
Record Label: 
Eigen beheer
Style: 
Blues, Soul
Date: 
15/05/2020
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
GRAVEL & GRACE -  GRAVEL & GRACE BRINGING THE BLUES
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
De Amerikaanse Ava Grace is een zeventienjarige zangeres, liedjesschrijfster en multi instrumentaliste uit Oakdale, Californië. Ze zingt en speelt muziek sinds haar zesde. Op haar veertiende begon ze op te treden in lokale clubs en speelde ze ook concerten met haar church worship team. Ava heeft het geluk gehad om omringd te worden door enkele van de beste muzikanten in Californië. Ze werkt momenteel aan meerdere muzikale projecten met veel getalenteerde artiesten. De belangrijkste zijn het Ava Grace Duo en haar band Gravel & Grace, de band die ze samen met de lokale blues veteraan Big Earl Matthews oprichtte. Hoewel Gravel & Grace nog maar één jaar optreden, zijn ze toch al heel populair in heel Californië, ze werden zelfs genomineerd voor een Modesto Area Music Award. Op negentien juni verscheen het debuutalbum van Gravel & Grace. Het kreeg als titel 'Gravel & Grace Bringing The Blues' en de eerste single 'Pennies' doet het goed bij de grote streaming platforms. Het album bevat negen originele songs en één cover, namelijk 'Love On The Brain' van Rihanna. De originele songs werden geschreven door Ava Grace, Earl Matthews en Ray Vazira.
 
 
 
 
 
 
Al vanaf het prille begin van de opener 'Scares Me' ben ik onder de indruk van de prachtige, krachtige en volle stem van de zeventienjarige Ava Grace. 'Scares Me' begint met een bluesy intro, die de vocale kwaliteiten van deze jonge zangeres meteen in de verf zet. Na een veertigtal seconden komt 'Scares Me' helemaal op dreef en verandert de song in een lekker dansbaar en soulvol disconummer. Blijven stil zitten is geen optie tijdens deze zomerse song, waarvan je meteen vrolijk wordt. Het opwindende slagwerk van drummer Raymond Vazira en de pulserende baslijn van Joshua Broom zorgen voor de heel dansbare groove. Verder is het instrumentaal genieten van de uitstekende gitaar solo van Isaac Lewis of Ricky Galvan en van het heerlijke blaaswerk van William Melendez op de saxofoon. Big Earl Matthews neemt de zang over van Ava in de Southern getinte, melodieuze blues song 'Next Move', een song die het verhaal vertelt van een werkman die zijn problemen denkt op te lossen met alcohol. Met zijn ietwat hese stem weet Earl het verhaal overtuigend te brengen. Ook hier kunnen we weer genieten van een erg knappe groove, een uitstekende gitaar solo, het prachtig toetsenwerk van Bart Szopinsky en de knappe saxofoon klanken van William Melendez. De soulvolle ballade 'Bottles' leent zich voor Ava uitstekend om te tonen welk breed en vol stembereik ze heeft. In deze door toetsen gedreven ballade, duikt uit het niets de machtige saxofoon op van Melendez. Eerst krijgen we een imposante sax solo en ook na de solo blijft de saxofoon heel uitdrukkelijk aanwezig met schitterende riffs.
 
 
 
 
 
 
Er komt opnieuw meer ritme in de muziek van Gravel & Grace met het vloeiende 'When I'm Hungover', een mix van country en roots muziek. Earl Matthews neemt de leadzang voor zijn rekening en het refrein zingen Earl en Ava samen. Instrumentaal is 'When I'm Hungover' een vrolijk en vloeiende song, maar in de tekst klinkt toch veel pijn en eenzaamheid. Er is weer heerlijk gitaarwerk te horen zowel op de akoestische als op de elektrische gitaar. De enige cover op het album is 'Love On The Brain' van Rihanna. Ava Grace heeft er eigen en meer melodieuze versie van gemaakt. Ook in dit prachtige nummer etaleert Ava haar vocale kwaliteiten en weet ze echt te imponeren met haar unieke instrument, dat haar stem toch is. Producer John Clifton en geluidsingenieur Peter Wolf vonden dat een mannelijke tweede stem het nummer nog beter zou maken. Ze voegden die extra stem later aan het nummer toe en toen ze het resultaat aan Ava Grace lieten horen was zij zo enthousiast, dat ook zij voor deze laatste versie koos. Niet alleen Ava Grace schittert, maar ook saxofonist William Melendez laat nogmaals horen dat hij een grote meerwaarde geeft aan deze band. De intro van het door Big Earl gezongen 'Sunday Afternoon' is zwoel en loom, maar het nummer verandert even later in een swingende moderne gospelsong. Voor je het weet ben je aan het meezingen en aan het meedansen met dit erg aanstekelijk nummer. Bart Szopinsky schittert gedurende het gehele nummer met levendig toetsenwerk. De Corona pandemie lijkt ver weg, wanneer je naar dit aantrekkelijk en vrolijk nummer luistert. 'Not About A Boy' is een Gotische power ballade, die weer op een fantastische wijze gezongen wordt door de jonge frontvrouw. Instrumentaal is het genieten van het fameuze blaaswerk op de saxofoon van William Melendez, de diepe baslijn van Joshua Broom en het uitstekende snarenwerk van de gitaristen Isaac Lewis en Ricky Galvan.
 
 
 
 
 
 
 
Met het levendige 'Picture Perfect' gaan Gravel & Grace naar de Mardi Gras in New orleans. De instrumentale hoofdrol is weggelegd voor Bart Szopinsky die op een Dr. John achtige wijze zijn toetsen bespeelt. Aan de stem van Big Earl Matthews te horen, moet hij helemaal onder de indruk geweest zijn van die mooie jonge meid waarover hij hier zingt. Saxofonist William Melendez en de gitaristen Isaac Lewis en Ricky Galvan dragen meer dan hun steentje bij aan dit feestelijke Mardi Gras nummer. De eerste single uit het album is het radiovriendelijke en pop getinte 'Pennies', dat door Ava Grace Merchant werd geschreven. Het heeft een heel aantrekkelijke melodie en het sterk en catchy refrein blijft dadelijk in je hoofd hangen. Met haar prachtige en volle stem weet Ava Grace haar stempel op het nummer te drukken. Ook in deze song bewijzen William Melendez en zijn saxofoon hun meerwaarde. Hier zou Gravel & Grace wel eens een grote hit mee kunnen scoren. Het debuutalbum wordt afgesloten met 'Wash My Blues', een vloeiende en soulvolle blues song. De mix van de heldere pianoklanken van Szopinsky met de diepe saxofoon geluiden van Melendez geven 'Wash My Blues' een extra touch. 'Gravel & Grace Bringing The Blues', het debuutalbum van Gravel & Grace is een zeer gevarieerd en prima album. De jonge zangeres Ava Grace Merchant is een fantastische zangeres en met nummers als 'Pennies', 'Bottles' en 'Not About The Boy' bewijst ze dat ze eveneens sterke songs kan schrijven. Bovendien heeft Ava zich goed weten te omringen met uitstekende muzikanten. Zowel de zangeres Ava Grace als de band Gravel & Grace zijn namen om te volgen, want ik ben er zeker van dat binnenkort hun populariteit zich niet alleen zal beperken tot Californië. (8/10)
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
Scares Me
Next Move
Bottles
When I’m Hungover
Love On The Brain
Sunday Afternoon
Not About A Boy
Picture Perfect
Pennies
Wash My Blues
 
Zang - Ava Grace
Zang - Earl Matthews
Gitaar - Isaac Lewis
Gitaar - Ricky Galvan
Keyboards - Bart Szopinsky
Saxofoon - William Melendez
Bas - Joshua Broom
Drums - Raymond Vazira