GRAINNE DUFFY - WHERE I BELONG

Album Review

Album: 
GRAINNE DUFFY - WHERE I BELONG
Artist: 
Grainne Duffy
Record Label: 
Eigen beheer
Style: 
Singer/songwriter, Pop, Folk,
Date: 
20/10/2017
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
GRAINNE DUFFY - WHERE I BELONG
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Grainne Louica Duffy werd geboren op 6 juli 1986 in Castleblayney, Co Monaghan Ierland. In 2007 verscheen het debuut album 'Out Of The Dark' en het was meteen een schot in de roos voor deze Ierse muzikante. Dankzij het succes van 'Out Of The Dark' stond ze in 2008 drie dagen lang op het akoestische podium van het grote Glastonburry Festival. In 2011 verscheen de opvolger 'Test Of Time'. All Access Magazine beschreef de muziek van Grainne als een stuwende kracht van de ziel en inspiratie vermengd met verlangen en passie. Persoonlijk vind ik dat ze een mooie stem heeft, een mix van Bonnie Raitt en Susan Tedeschi. Duffy speelt geen typische Ierse muziek, maar eerste klas Amerikaanse roots rock, vermengd met blues, soul, rock en country invloeden. In september 2015 verscheen haar live album, kortweg 'Live' genoemd, met daarop vijftien songs, die op 'I’d Rather Go Blind' na allemaal door haar geschreven werden. Het album werd in oktober 2014 opgenomen in de Theaterstubchen in Kassel en in het Textilmuseum te Helmbreghts. Op 20 oktober verscheen 'Where I Belong', het derde studio album van deze Ierse muzikante. Daarop 10 songs, waarvan Grainne er vijf samen met Paul Sherry schreef. Voor vier andere nummers kreeg dit duo hulp van Justin Stanley. Deze laatste is tevens producer van het album en als we er bij vertellen dat deze voor een Grammy genomineerde producer ook verantwoordelijk is voor verschillende Eric Clapton albums dan weet je dat we klasse werk mogen verwachten. We krijgen op 'Where I Belong' wel een heel andere Grainne Duffy te horen dan we gewend waren.
 
 
 
 
 
Het album opent met de knappe titeltrack en tevens de single 'Where I Belong'. Dadelijk weet Grainne ons te bekoren met haar erg aantrekkelijke stem. 'Where I Belong' heeft een heel commercieel geluid en zal zeker een veel breder publiek bereiken dan het vorige werk van Grainne Duffy. Dit heerlijke nummer met hemels akoestisch snarenwerk heeft duidelijke Bonnie Raitt invloeden. Het blijft poppy, singer/songwriter muziek in de ballade 'My Love', al heeft dit trage nummer zeker ook country invloeden. De mooie meeslepende melodie is er eentje die zich vlug in je hoofd nestelt en die je daar niet vlug uitkrijgt. De knappe gitaar solo en de pittige gitaar riffs die we horen zijn van niemand minder dan Doyle Bramhall II. Ik word elk nummer nog verliefder op de stem van Grainne Duffy, de mooie mix van singer/songwriter, pop, folk en country muziek is een genre dat deze Ierse zangeres erg goed ligt. Instrumentaal is alles erg verzorgd en subtiele hemelse klanken van allerlei instrumenten zorgen voor een geweldige instrumentale omkadering. 'Don't You Wanna Know' is voor mij één van de beste songs op het album en de gevoelvolle wijze waarop Grainne het nummer zingt maakt deze song onweerstaanbaar. 'Don't You Wanna Know' is een geweldige mix van pop, folk en Country. Het aanstekelige 'Home' kan zo op een album van de grote Tom Petty. Het catchy refrein en de hemelse stem van Duffy tillen dit klasse nummer nog enkele niveaus extra omhoog. 'Shine' is een mooie akoestische ballade. Nog een nummer waarin de prachtige stem van Duffy perfect tot haar recht komt is 'All Of My Life'. In dit country/Americana nummer is het eveneens genieten van een uitstekende Tyler Chester op de toetsen en het geweldige, gevoelvolle snarenwerk komt van Grainne of Paul Sherry.
 
 
 
 
 
 
De Ierse weet het iets stevigere 'Blame It On You' heel overtuigend te zingen. Gastmuzikant Danny Donnelly zorgt in deze 'Blame It On You' voor de erg knappe en bijpassende gitaar geluiden. De beklijvende emotionele ballade 'Don't Want To Be Lonely', die zonder twijfel veel luisteraars zal ontroeren is een ander hoogtepunt van dit uitstekende album. In het akoestische singer/songwriter nummer 'Open Arms' vormen de instrumenten en de stem van Grainne weer één perfect geheel. Grainne's stem en het nummer doen me spontaan terug denken aan de prachtige stem van Mary McGregor en het nummer 'Thorn Between Two Lovers'. Het album wordt afgesloten met het instrumentale 'Canyon Road', dat gedragen wordt door de piano klanken van producer Justin Stanley en het staat bol van heerlijke atmosferische gitaar geluiden van Chris Bruce. Met 'Where I Belong' kiest Grainne Duffy voor een andere muzikale weg en dat lijkt een goede keuze te zijn, want 'Where I Belong' is een uitstekend album geworden waarin de stem van Grainne nooit eerder beter tot haar recht kwam. De sterke songs op het album doen de rest.  Grainne Duffy zal met dit album zonder twijfel een veel breder publiek bereiken en misschien zorgt dit album wel voor haar internationale doorbraak. (8/10)
 
 
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
 
 
01. Where I Belong
02. My Love
03. Don’t You Wanna Know
04. Home
05. Shine
06. All Of My Life
07. Blame It On You
08. Don’t Want To Be Lonely
09. Open Arms
10. Canyon Road