GRADY CHAMPION - STEPPIN' IN (A Tribute To ZZ Hill)

Album Review

Album: 
GRADY CHAMPION - STEPPIN' IN (A Tribute To ZZ Hill)
Artist: 
Grady Champion
Record Label: 
Malaco Records
Style: 
Blues, Soulblues
Date: 
26/04/2019
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
GRADY CHAMPION - STEPPIN' IN (A Tribute To ZZ Hill)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Grady Champion werd geboren op tien oktober 1969 in Canton, MS waar hij opgroeide in een religieus huishouden. Als jongste van de achtentwintig kinderen van zijn vader trad hij op achtjarige leeftijd toe tot zijn kerkkoor en realiseerde hij zijn passie voor muziek. Toen hij vijftien jaar oud was, verhuisden hij en zijn gezin naar Miami, Florida, maar hij ging daar pas een jaar naar de middelbare school voordat hij terugkeerde naar Mississippi om af te studeren. Grady keerde op achttienjarige leeftijd terug naar Florida en begon in de muziekindustrie als promotor voor het raplabel Sun Town Records. In het begin van de jaren negentig had hij onder de naam MC Gold een korte carrière als rapper. Al snel ontdekte hij echter dat hij een natuurlijk talent had voor de blues, en hij nam hiphop op in bluesmuziek. In 1998, na het leren spelen van de mondharmonica, bracht Grady in eigen beheer 'Going Back Home' uit. Het album ontsnapte niet aan de aandacht van Shanachie Records, waar hij mocht tekenen en waar hij met 'Payin' For My Sins' uit 1999 en '2 Days Short Of A Week' uit 2001, twee albums uitbracht. Daarna bracht Grady nog een paar albums uit in eigen beheer. Grady Champion is een Grammy Award winnende songwriter en muzikant. De zanger/ mondharmonicaspeler/ gitarist/ songwriter en producer tekende in 2013 bij Malaco Records, dat zijn hoofdkantoor had in het nabijgelegen Jackson, MS. 'Bootleg Whiskey' zijn eerste album op het legendarische blueslabel en kwam het jaar erna uit. Het album werd vernoemd naar een song van George Jackson en het bevestigde de reputatie van Grady Champion als vaandeldrager van de authentieke Mississippi blues. In 2016 bracht hij met 'One Of A Kind' zijn tiende album uit. Op 26 april van dit jaar verscheen 'Steppin' In (A Tribute To ZZ Hill', met daarop twaalf songs (covers) die een eerbetoon zijn aan de Amerikaanse blueszanger ZZ Hill die vijfendertig jaar geleden overleed.
 
 
 
 
 
Hoewel ZZ Hill heel wat albums heeft uitgebracht, koos Grady Champion de meeste songs voor zijn tribute album uit 'Down Home Blues'( 5 songs), 'The Rhythm & The Blues' (3 songs) en 'I'm A Blues Man' (2 songs). Deze drie albums verschenen in de periode 1982 en 1983. Het tribute album opent met het soulvolle 'Down Home Blues', waarin meteen de prachtige soulvolle stem van Grady Champion opvalt. Het wordt gedragen door de warme Hammond klanken van toetsenist Sam Brady en gitarist Will Wesley kruidt het nummer met een fijne en pittige solo. Jewel Bass en Lahlah Devine, de twee backing zangeressen zorgen met hun prachtige soulvolle stemmen voor de vocale afwerking van 'Down Home Blues'. Het gaspedaal wordt wat dieper ingedrukt voor het funky getinte 'Shade Tree Mechanic', dat ook gecoverd werd door Johnny Winter. Ook in dit nummer is toetsenist Sam Brady weer uitstekend en uitdrukkelijk aanwezig. We maken ook voor de eerste keer op het album met de mondharmonica van Grady Champion. The Jackson Horns, met Jessie Primer III op Tenor sax, Steve Kincaid op Bariton sax en de twee trompettisten Kimble Funchess en David Ware, komen de band versterken op het stuwende soulblues nummer 'Someone Else Is Steppin' In', een cover die origineel van Denise LaSalle is. Drummer Edward Rayshad Smith met strak slagwerk en bassist Frederick Demby met een zware pompende baslijn zorgen voor een heerlijke groove. Deze klassieker wordt door Grady met veel kracht en overtuiging gezongen en de prachtige stemmen van Jewel Bass en Lahlah Devine zijn weer overvloedig aanwezig. Met zijn gruizige mondharmonica neemt Grady de intro van 'Bump And Grind' voor zijn rekening. Ook in de rest van het nummer blijft de grommende mondharmonica en krachtige bluesy stem van Grady Champion het nummer domineren. Gastgitarist Eddie Cotton neemt hier de gitaar voor zijn rekening en zijn pittige scheurende riffs helpen zo de sound van deze blues shuffle kleuren. Het autobiografische 'I'm A Blues Man' is net als zijn voorganger een lome Chicago getinte blues shuffle en het is één van de bekendste songs van ZZ Hill. Voor alle duidelijkheid wil ik vermelden, dat deze 'I'm A Blues Man' niet dezelfde is als deze van BB King.
 
 
 
 
 
 
 
Het favoriete onderwerp waarover ZZ Hill zong was overspel en dat merk je ook op dit album, waar een achttal songs dit onderwerp behandelen. De soulvolle slowblues 'Open House At My House' is er één van. De gitaar van Will Wesley gaat met zijn vlijmscherpe riffjes door merg en been. Het zachtere pianowerk van Sam Brady vormt een groot contrast met de gruizige mondharmonica van Grady. Dit is voor mij één van de beste songs op dit album. Daarna gaat Grady Champion terug de funky soul weg op met 'Who You Been Giving It To', waarin de backing zangeressen Jewel Bass en Lahlah Devine vocaal bijna evenveel aanwezig zijn dan Grady. Instrumentaal is het genieten van de knappe funky baslijn Frederik Demby, het geweldige blazerswerk van The Jackson Horns en het opwindende snarenwerk van gitarist Will Wesley. Van 'Three Into Two Won't Go' kan hetzelfde gezegd worden als zijn voorganger. Het enige verschil is dat 'Three Into Two Won't Go' radiovriendelijker is en dat 'Who You Been Giving It To' meer kwaliteit in zich draagt. We blijven bij het onderwerp overspel in de door de warme orgel klanken van toetsenist Sam Brady gedragen soul ballade 'Cheating In The Next Room'. Grady Champion zingt het nummer met veel gevoel en Jessie Primer III op Tenor sax, Steve Kincaid op Bariton sax en de twee trompettisten Kimble Funchess en David Ware zijn met hun zoete korte blaas riffjes een perfecte aanvulling op Grady's stem. Met een ietwat hese stem zingt Grady 'Right Arm For Your Love', een soul nummer waarin de blazers weer uitdrukkelijk aanwezig zijn. Will Wesley laat met erg knappe riffs horen dat hij een uitstekend gitarist is. Dat kan ook gezegd worden van gastgitarist Eddie Cotton die met een beklijvende snarensolo de intro van de slowblues 'Everybody Knows About My Good Thing' voor zijn rekening neemt. Ook in de rest van de song blijft Eddie imponeren met vlijmscherpe riffs en een vingervlugge intense snarensolo. Het Hammond van Sam Brady klinkt weer hemels en The Jackson Horns maken 'Everybody Knows About My Good Thing' instrumentaal helemaal af. Iedereen van ons heeft al wel eens een dag gehad dat alles tegen slaagt. Dat is ook het verhaal van het uitstekende afsluitende blues nummer 'When It Rains It Pours'. 'Steppin' In (A Tribute To ZZ Hill) van Grady Championis een heel aangenaam blues en soulblues album en eentje waar de spijtig genoeg overleden ZZ Hill zeker heel trots op zou geweest zijn. (7,5/10)
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
01. Down Home Blues
02. Shade Tree Mechanic
03. Someone Else Is Steppin’ In
04. Bump And Grind
05. I’m A Blues Man
06. Open House At My House
07. Who You Been Giving It To
08. Three Into Two Won’t Go
09. Cheating In The Next Room
10. Right Arm For Your Love
11. Everybody Knows About My Good Thing
12. When It Rains It Pours
 
Grady Champion - Zang en mondharmonica
Will Wesley – Gitaar
Frederick Demby Sr. – Bas
Sam Brady - Hammond, piano, keyboards
Edward Rayshad Smith – Drums
Special guests:
Eddie Cotton - Gitaar op #4 en 11
The Jackson Horns - Kimble Funchess: Trompet, David Ware: Trompet, Jessie Primer III: Tenor sax, Steve Kincaid: Bariton sax
Jewel Bass en Lahlah Devine: ackground vocals