GINA SICILIA - HEARD THE LIE

Album Review

Album: 
GINA SICILIA - HEARD THE LIE
Artist: 
Gina Sicilia
Record Label: 
Blue Élan Records
Style: 
Americana, Blues, Soul
Date: 
31/08/2018
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom

 

 

 

 

 

 

GINA SICILIA - HEARD THE LIE
 
 

 
 
 
 
 
 
Gina Sicilia werd geboren op 6 maart 1985 in Newtown, Pennsylvania, een voorstad van Philadelphia, Verenigde Staten en is een Amerikaanse blueszangeres. Ze is de jongste dochter van Giovanni Sicilia, een Italiaanse immigrant en Patricia, geboren in Philadelphia. Omdat haar ouders muziekliefhebbers waren kwam Sicilia al vrij vroeg in aanraking met muziek en ze toonde al vrij jong een grote passie voor liedjes schrijven en alles wat er mee te maken had. Ze was nog maar twaalf toen ze haar eerste eigen songs schreef en tegen de tijd dat ze zestien werd had ze al een hele reeks songs klaar, die later op haar debuutalbum zouden verschijnen. In 2006 verscheen haar debuutalbum 'Allow Me To Confess', met acht originele zelf geschreven nummers. Het album kreeg overal lovende recensies en het leverde Gina een nominatie op als Best New Artist Debut op de Blues Music Awards 2008. In 2008 verscheen 'Hey Sugar', de opvolger van 'Allow Me To Confess'. In 2008 en 2009 deed Gina veel optredens om het album te promoten. In 2011 maakte ze samen met Kenny Wayne Shepherd, The Holmes Brothers en Joan Osborne deel uit van de legendarische Rhythm And Blues Cruise. Er volgden met 'Can't Control Myself' (2011), 'It Wasn't Real' (2013),  'The Alabama Sessions' (2014) en 'Sunset Avenue' (2016) nog vier albums. In 2017 verscheen het album 'Tug Of War', waarop elf songs staan, waarvan Gina er zeven schreef. 'Tug Of War' werd opgenomen in de Morning Star Studios te East Norriton en in Disco Party Bus West in Los Angeles. Gina was blijkbaar heel tevreden over producer Glen Barratt, want na 'Sunset Avenue' mocht hij ook producer zijn van 'Tug Of War'. Op eenendertig augustus verscheen van deze hardwerkende artieste het album 'Heard The Lie', waarop elf songs staan waarvan Gina er zelf zeven schreef en één nummer schreef ze samen met Janiva Magness.
 
 
 
 
 
 

Gina Sicilia, een zangeres met Italiaanse roots opent haar achtse album met de titeltrack 'Heard The Lie', een vloeiend Americana/country nummer dat instrumentaal erg goed in elkaar steekt. Gina heeft een prachtige volle stem en ze komt er recht voor uit dat ze loog tegen haar partner wanneer ze zei dat ze van hem hield. Deze 'Heard The Lie' is eveneens de eerste single, die het album moet promoten. Ook in de soulvolle ballade 'How Many Times', dat door producer Dave Darling werd geschreven, vraagt de zangeres zich af waarom ze zou vechten voor deze niet standvastige relatie met voortdurende woordenwisselingen. Samen met de schitterende backing vocals weet Gina hier een prachtige gevoelvolle vocale prestatie neer te zetten. Josh Smith kruidt het nummer met een paar erg knappe sfeervolle gitaar riffs. Het is niet allemaal kommer en kwel in het liefdesleven van Gina Sicilia. Luister maar eens naar de eerste van twee covers op het album, de Bad Company klassieker 'Ready For Love', dat geschreven werd door Mick Ralphs. Gina maakt van deze rocksong een sterk soulvol nummer dat gedragen wordt door de orgel klanken van Arlan Oscar. Het hoogtepunt op het album is de melodieuze, vloeiende soulballade 'Brighter Days', een duet dat Gina samen met Janiva Magness schreef. Janiva en Gina hebben twee prachtige stemmen, die bovendien erg goed matchen met elkaar en zij zorgen er voor dat één plus één veel meer is dan twee. Bovendien komt Arlan Oscar ook nog zijn steentje bijdragen met een knappe piano solo die perfect bij dit nummer past. De tweede cover op het album is de Janey Street cover 'Angels Watching'. Deze soulvolle ballade wordt instrumentaal gedragen door de warme Hammond klanken van Arlan Oscar en gekruid met sfeervolle gitaar riffs van Josh Smith. Josh zet zelf de kers op de taart met een korte, maar prachtige melodieuze snarensolo. 

 
 
 
 
 
Met het swampy en broeierige 'Man In The Sky' gaat Gina terug naar de diepe wortels van de blues en naar de gospelblues muziek van de arbeiders op de katoenplantages. De heerlijke percussie en het ritmische handgeklap vormen de perfecte groove waarop deze song gebouwd is. Met marcherende voetstappen van een hele hoop mensen loopt 'Man In The Sky' naar zijn einde. In het vloeiende country nummer 'Sugar', dat duidelijke sixties invloeden heeft, horen we een erg verleidelijke Gina Sicilia. Ook met het radiovriendelijke 'Darling' blijft Gina in de jaren zestig hangen. De song heeft een heerlijke percussie en Gina belooft plechtig dat ze voor altijd van haar geliefde zal zijn. Een verliefde Gina krijgen we te horen in het pop getinte 'Light Me Up', een nummer dat je onmiddellijk associeert met warme Zuiderse stranden. Hammondspeler Arlan Oscar en gitarist Josh Smith weten de sound van 'Light Me Up' weer heel smaakvol in te kleuren. In het erg dansbare 'I Do Bad Things' zorgen het dwingende slagwerk van drummer Herman Matthews en de lopende baslijn van bassist Davey Faragher voor een heerlijke swingende groove. Josh Smith is het gehele nummer uitdrukkelijk aanwezig met pittige twangy gitaar riffjes. Gina Sicilia sluit haar achtste album 'Heard The Lie' af met met de wondermooie en gevoelige ballade 'Growing Down'. De zangeres levert hier misschien haar beste vocale prestatie van het album. In het tweede gedeelte wanneer de scheurende gitaar riffs van Josh Smith en de mannelijke backing vocals hun intrede doen krijgt deze song een enorme positieve input. De liefde in zijn schoonste gedaante, maar ook in zijn lelijkste gedaante vormen het hoofdthema op het album 'Heard The Lie'. Muzikaal zoekt de blues zangeres ook andere stijlen op, zoals soul en Americana en daarmee zal ze zeker een breder publiek bereiken. 'Heard The Lie' is een erg aangenaam en gevarieerd album van een zangeres met een prachtige stem. (7,5/10)
 
 
 

Walter Vanheuckelom
 

01. Heard The Lie
02. How Many Times
03. Ready For Love
04. Brighter Days
05. Angels Watching
06. Man In The Sky
07. Sugar
08. Darling
09. Light Me Up
10. I Do Bad Things
11. Growing Dim

Gina Sicilia: vocals
Herman Matthews: drums
Davey Faragher: bass
Carl Sealove: acoustic bass
Doug Livingstone: dobro
Arlan Oscar: keyboards
Josh Smith: guitar
Dave Darling: guitar, backing vocals
Janiva Magness: vocals on #4
Bernie Barlow: backing vocals
Brie Darling: backing vocals
D'Andrée Galipeau: gang vocals
Connor Pasch: gang vocals
Connie Cham: gang vocals
Kirk äsich: gang vocals