GHOST TOWN BLUES BAND - SHINE

Album Review

Album: 
GHOST TOWN BLUES BAND - SHINE
Artist: 
Ghost Town Blues Band
Record Label: 
GTBB Music
Style: 
Southern rock, Bluesrock
Date: 
04/10/2019
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
GHOST TOWN BLUES BAND - SHINE
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ghost Town Blues Band is een moderne bluesgroep uit Memphis, met kennis van zowel blues, rock en improvisatie. Tegelijkertijd doet de rauwe energie en intensiteit van de band denken aan de beste blues die rock'n roll ooit heeft geboden. De band kan in een handomdraai de North Country Mississippi grooves uit de bergen omzetten in klassieke elektrische urban blues, funk en Allman Brothers jams. In 2014 werd Ghost Town Blues Band tweede op de International Blues Challenge in Memphis. Deze op Memphis gebaseerde, zanderige, zevenkoppige band tourt al sinds begin 2009 door de VS en Canada en heeft in al die jaren al een sterke aanhang binnen het blues and jam Band circuit weten op te bouwen. Andrew McNeill achter de drums en Matt Karner op de basgitaar vormen een straffe ritmesectie achter frontman Matt Isbell, die ranzige cigarbox riffs op het publiek afvuurt. Met de toevoeging van trombonespeler Suavo Jones, saxofonist Kevin Houston, toetsenist Tim Stanek en Taylor Orr op leadgitaar gaan de grooves van deze geweldige live band van onschuldige funk naar ondeugende en opzwepende funk en rock. Na drie studio albums en één live DVD vonden de jongens van Ghost Town Blues Band het hoog tijd om een live CD op de markt te brengen. Op zevenentwintig februari 2018 verscheen hun live album 'Backstage Pass', dat opgenomen werd in Lafayette's Music Room in Memphis op negenentwintig juli 2017. Verleden jaar doken ze terug de studio in en het resultaat 'Shine' verscheen op vier oktober 2019. Er staan twaalf songs op 'Shine' en die werden allemaal geschreven door het duo Matt Isbell en Taylor Orr. Sinds hun tweede plaats op de International Blues Challenge in 2014 is deze band steeds maar gegroeid.
 
 
 
 
 
 
Het album opent met de schitterende Southern rocker 'Running Out Of Time', waarin duidelijk Allman Brothers invloeden terug te vinden zijn. Frontman Matt Isbell zijn ietwat rokerige stem past perfect bij dit soort muziek. 'Running Out Of Time' kent ook verscheidene sfeer en ritme wisselingen, die het nummer nog leuker maken. Cedric Taylor is het gehele nummer door op een uitstekende wijze aanwezig op de toetsen en Matt strooit het gehele nummer gretig rond met zoete slide riffs. Het wordt steviger en rauwer met de Southern boogierocker 'Soda Pop', waarin Matt Isbell weet te imponeren op zijn cigarbox gitaar. 'Soda Pop' is één van de hoogtepunten op dit album. Waar in de opener invloeden zaten van The Allman Brothers, dwaalt hier zeker de nalatenschap van Lynyrd Skynyrd rond. De titeltrack 'Shine' is één van de twee songs, die al op live album 'Backstage Pass' aanwezig waren. Het is een feelgood song, waarvoor Matt Isbell en Taylor Orr nieuwe arrangementen schreven en voor mij klinkt deze nieuwe studio versie nog beter dan de live opname. Gastzangers Annika Chambers en Paul Deslauriers maken er samen met Matt Isbell vocaal een geweldig nummer van. De blazerssectie, met Kevin Houston op saxofoon en Suavo Jones op trombone, geven 'Shine' een Nola touch. Ghost Town Blues Band keert terug naar de Southern muziek met de melodieuze ballade 'Lyin' To Yourself', waarin toetsenist Cedric Taylor uitstekend afwisselt tussen de piano en het Hammond B3. Gitaristen Matt Isbell en Taylor Orr stelen hier de show met geweldig melodieus snarenwerk op hun sixstring.
 
 
 
 
 
Het tweede nummer dat op het live album te vinden was, is 'Givin'It All Away'. Ook voor deze song schreven Matt en Taylor nieuwe arrangementen, waardoor 'Givin' It All Away' een heel nieuwe dimensie krijgt. Het begint al met de mooie uitgesponnen intro van Cedric Taylor op de piano. Eenmaal de andere instrumenten hun intrede doen wordt 'Givin' It All Away' een knappe funky Southern rocker. Drummer Andrew McNeill en bassist Matt Karner geven het nummer een heerlijke rock groove, met een jazzy touch. De blazers voegen wat funk en soul toe aan dit knap nummer en de gitaren van Matt en Taylor kleuren de sound van 'Givin' It All Away' weer op een magistrale wijze. Naar het einde toe vertraagt het nummer en is het pianist Cedric Taylor die het nummer solo in leven houdt en de rode loper uitrolt voor een lange outro met de trombone van Suavo Jones in een hoofdrol. 'Dirty' is psychedelische, funky getinte midtempo rocker. Matt en Taylor tonen nogmaals dat ze erg begaafde gitaristen zijn, met hun splijtend snarenwerk raken ze je tot op het bot. Op het moment dat Taylor het nummer kruidt met Wah Wah gestuurd gitaarwerk, begint Matt Isbell zelfs te rappen. 'Dirty' kent een plots en onverwacht einde. Dat de sound van The Allman Brothers een grote invloed hebben op de muziek van Ghost Town Blues Band horen we nogmaals in 'High Again'. De twee gitaristen Matt Isbell en Taylor Orr etaleren nogmaals hun klasse met uitstekend harmonieus snarenwerk, toch is het toetsenist Cedric Taylor die schittert met een fantastische solo op het Hammond B3 en zo de kers op de taart zet.
 
 
 
 
 
 
 
'My Father's Son' is een soulvol en melodieus nummer waarvan de melodie gedragen wordt door de warme Hammond klanken van Cedric Taylor. Saxofonist Kevin Houston en trompettist Suavo Jones zorgen voor de nodige soul en Matt zingt het nummer op ietwat klagerige wijze. Ghost Town Blues Band neemt ons met 'Evangelie' mee naar de Nola sound van New Orleans. Dit vrolijk liefdeslied heeft een aanstekelijk ritme en maakt je meteen blij. Zonder dat je het beseft ben je aan meezingen en aan het dansen bij deze vreugdevolle 'Evangeline'. Instrumentaal is het genieten van het heerlijke samenspel van Het Hammond van Cedric en de gitaar van Taylor. 'Carry Me Home' is een slepende slowblues, die met erg veel gevoel gezongen wordt door Matt Isbell. Instrumentaal is het genieten van de uitstekende Hammond solo van Cedric en van het intense en passievolle snarenwerk van Taylor Orr, waarmee hij elke muziekliefhebber zal weten te raken. In het Southern nummer 'Heading Nowhere Fast' dwaalt nogmaals de geest van The Allman Brothers rond en daar heeft Cedric Taylor met zijn Hammond wel een groot aandeel in. Het album sluit af met het meeslepende 'Hey There Lucinda', waarin gastmuzikante Ilana Katz Katz op viool een belangrijke bijdrage levert. Ook het wondermooie slidewerk kan erg bekoren in deze 'Hey There Lucinda'. 'Shine', het vierde studioalbum van Ghost Town Blues Band is een uitstekend album. Vooral de liefhebbers van The Allman Brothers en de Southern rock in het algemeen gaan genieten van dit mooie album. (8,5/10)
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
01. Running Out Of Time
02. Soda Pop
03. Shine
04. Lyin' To Yourself
05. Givin' It All Away
06. Dirty
07. High Again
08. My Father's Son
09. Evangelie
10. Carry Me Home
11. Heading Nowhere Fast
12. Hey There Lucinda
 
 
 
Matt Isbell: Zang, gitaar, Cigarbox, silverware chest gitaar en mondharmonica
Taylor Orr: gitaar
Kevin Houston: Saxofoon
Suavo Jones: Trombone en trompet
Matt Karner: Bas
Andrew McNeill: Drums en percussie
Cedric Taylor: Hammond B3 en piano
Ilana Katz Katz: Viool op #12
Paul Deslauriers en Annika Chambers: Additional vocals op #3