GERRY JABLONSKY AND THE ELECTRIC BAND - TROUBLE WITH THE BLUES

Album Review

Album: 
GERRY JABLONSKY AND THE ELECTRIC BAND - TROUBLE WITH THE BLUES
Artist: 
Gerry Jablonsky And The Electric Band
Record Label: 
Eigen beheer
Style: 
Bluesrock
Date: 
20/05/2015
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
Gerry Jablonski And The Electric Band - Trouble With The Blues
 
 
 
Ik zag op dertien mei 2012 de Schots/Poolse formatie Gerry Jablonski & The Electric Band in de Bluesrockgaraasj in Geleen, NL. Het was de eerste keer dat deze band naar het Europese vaste land kwam. Er was niet veel volk aanwezig, maar dit viertal leverde een prima concert af. In Schotland en in Polen heeft de band veel optredens en een hele schare fans, maar in onze lage landen is Gerry en zijn band spijtig genoeg nog redelijk onbekend. In de vijf jaar dat de band samen is brachten ze drie studio albums en één live album uit. Ze mochten optreden in de Paul Jones Show op BBC radio 2. Ze speelden al op alle grote Britse festivals en hebben al vier uitgebreide en succesvolle tournees gedaan in Europa. Vooral in Polen zijn ze heel populair, maar ze waren ook in Duitsland, Nederland en Noorwegen. De band is opgebouwd rond twee frontmannen, namelijk Gerry Jablonsky op gitaar en Peter Narojczyk op de bluesharp. De ritme sectie bestaat uit bassist Gregor Leslie en sinds 2014 uit drummer Lewis Frazer. De oorspronkelijke drummer Dave Innes verloor het gevecht met kanker in 2014 en de band draagt hun album ' Trouble With The Blues' dan ook aan Dave op. Het album bevat tien originele, door de band geschreven nummers en het werd opgenomen in de Mill studios in Crathes Aberdeenshire. Niall Mathewson is de producer.
 
 
Het album opent met de titel track 'Trouble With The Blues'. Het is een gedreven rocknummer met een funky ondertoon, waarin de twee frontmannen dadelijk uitgebreid aan bod komen. De mix van de gitaar en de bluesharp doet soms aan The hoax denken. De Pool Peter Narojczyk is één van de beste harp spelers die ik al live aan het werk zag, een echt show beest en ook iemand die een enorm gevoel in zijn blaas en zuigwerk legt. Samen met de Wah Wah gitaar van Gerry zorgt hij hier voor de perfecte opener. De blues ballade 'Down To The Ground' wordt afwisselend met veel gevoel en daarna met veel power gezongen door Gerry. Peter bouwt zijn solo heel mooi op tot hij explosief uitbarst, even later neemt Gerry het van zijn kompaan over. De diepe baslijnen van Grigor Leslie komen hier heel goed tot hun recht. De ritme sectie zorgt voor een stuwend en dreigend ritme en Gerry zorgt met behulp van de Wah Wah pedaal voor de bijpassende gitaar riffjes in 'The Curse'. De verrassende tempo en sfeer wisselingen maken van deze 'The Curse' een topnummer. De vier muzikanten gaan hier voluit en geven hun instrumentale virtuositeit de vrije baan en weer is Peter Narojczyk de grootste blikvanger met zijn imposant en passievol werk op de bluesharp. De band lijkt wat gas terug te nemen in 'The Well', dat begint als een rustige ballade, maar dan als het ware explodeert en je onderdompelt in een waaier van heerlijke klanken. Dit is Gerry Jablonski & The Electric Band op hun best. Ook op een live optreden van deze band gebeurt er ieder moment wel iets onverwachts. Het kippenvel moment op deze 'Trouble With The Blues' is zonder twijfel 'Anybody', de ode aan David Innes, de originele drummer van de band. Gerry zingt het nummer met 
krachtige, maar ook met veel emotie in zijn stem.
 
 
Peter opent 'Rich Or Poor' knap op zijn blaasinstrument. We krijgen hier ook weer de combinatie van de gitaar en de bluesharp, dit is één van typische kenmerken die we regelmatig terug horen in hun muziek en ook één van de sterkste punten van de band. Dit viertal is meer dan alleen maar de frontmannen Gerry en Peter. Het moet een echt plezier zijn om met een sterke bassist als Grigor Leslie samen te spelen en drummer Lewis Frazer is een waardige vervanger van de meesterlijke Dave Innis. In de mix van bluesrock a la ZZ top en Southernrock gaan de vier heren allen verschroeiend tekeer in 'Fork Fed Dog'. Elke seconde van de vier minuten zeventien seconden van dit nummer zit je op het puntje van je stoel te genieten. Peter Narojczyk laat zijn grote klasse nogmaals horen in 'Big Bad World'. Voor de liefhebbers van  de bluesharp is deze man een streling voor het oor en het oog. In de afsluiter 'I Confess' komt de band nog eens uitgebreid terug op het overlijden van hun vriend en drummer Dave Innis. Er zit veel emotie in de stem van Gerry, maar ook veel boosheid omdat Dave na een lang gevecht tegen de dood toch het onderspit moest delven en de band niet alleen hun drummer verloor maar ook een heel goede vriend.  'Trouble With The Blues' van Gerry Jablonski & The Electric Band is een prima album voor wie van het steviger bluesrock werk houdt. Heel gevarieerd met sublieme muzikanten en een werkelijk verrukkelijk samenspel tussen de gitaar en de bluesharp. Uit ervaring weet ik dat ze live nog beter klinken dan op een studio album, dus hoop ik dat Gerry Jablonsky & The Electric Band in de toekomst ook kansen krijgt om Belgische en Nederlandse podia te veroveren (8,5/10)
 
 
Walter Vanheuckelom
 
The band:
 
Gerry Jablonski – Guitar and vocals,
Lewis Frazer – Drums
Peter Narojczyk – Harmonica,
Grigor Leslie – Bass and b/vocal.
 
 
Tracklist:
 1. Trouble With The Blues
 2. Down To The Ground
 3. The Curse
 4. The Well
 5. Anybody
 6. Rich Or Poor
 7. Lady & I
 8. Fork Fed Dog
 9. Big Bad World
 10. I Confess