GARY CLARK JR. - LIVE/ NORTH AMERICA 2016

Album Review

Album: 
GARY CLARK JR. - LIVE/ NORTH AMERICA 2016
Artist: 
Gary Clark Jr.
Record Label: 
Warner Bros
Style: 
Bluesrock
Date: 
17/03/2017
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
GARY CLARK JR. - LIVE/ NORTH AMERICA 2016
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Gary Clark Jr. werd op 15 februari 1984 geboren in Austin, Texas. Hij wordt vaak de toekomst van de Texas Blues genoemd en vergelijkingen met gitaarvirtuoos Jimi Hendrix worden ook regelmatig gemaakt. Op twaalfjarige leeftijd begon Gary gitaar te spelen en in zijn tienerjaren gaf hij kleine optredens in plaatselijke clubs. Het veranderde op het moment dat Gary clubeigenaar en promotor Clifford Antone ontmoette. Antone's in Austin was het lanceerplatform voor Jimmy en Stevie Ray Vaughan die vanuit deze club de blues nieuw leven inbliezen. De relaties die Clifford Antone had en de klasse als gitarist van Gary Clark Jr. maakten dat de gitarist met een heleboel iconen het podium mocht delen. Zijn eerste albums '110' uit 2004 en 'Worry No More' uit 2008 werden vrij goed onthaald door de pers, maar het grote succes bleef uit. In 2010 zong Gary samen met Sheryl Crow de Jackson Five cover 'I Want You Back'. Gary stond in 2010 ook op de affiche van het prestigieuze Crossroads Guitar Festival. In de best of rock editie van april 2011 riep het Amerikaanse muziektijdschrift Rolling Stone Gary Clark Jr. uit tot 'Best Young Gun'. In 2011 en 2012 mocht Gary optreden op het jaarlijkse Bonnaroo Festival in Manchester, Tennessee. Het optreden van 2012 werd rechtstreeks uitgezonden via het Bonnaroo Musicfest Channel op YouTube. Op 22 oktober 2012 verscheen het album 'Blak And Blue' en dat album kende enorm veel succes en zorgde voor de internationale doorbraak van Gary. Het succes van de man met zijn fenomenale fuzzy gitaarwerk en warme soulstem is sindsdien niet meer gestopt. In 2014 verscheen het album 'Live' en een jaar later volgde 'The Story Of Sonny Boy Slim'. Op 17 maart van dit jaar verscheen 'Live/ North America 2016', dat twaalf nummers bevat die allemaal live en zonder overdubs opgenomen zijn tijdens Gary's tour in Noord Amerika 2016.
 
 
 
 
 
'Live/ North America 2016' telt twaalf nummers en die komen uit het ganse repertoire van de Texaanse gitarist en zanger. Met zeven nummers is het laatste studio album 'The Story Of Sonny Boy Slim' wel de grootste leverancier van songs op dit live album. De vier eerste songs komen trouwens uit dat steengoede album, te beginen met het gruizige 'Grinder'. Met veel disortion op de gitaar en met pijn in zijn stem begint Gary aan 'Grinder'. Zijn solo's hebben een groot Jimi Hendrix gehalte en snijden door merg en been. De grunge band met gitarist Eric Zapata, bassist Johnny Bradley en drummer Johnny Radelat houden het heel strak gedurende deze opener. Met een vlijmscherpe snaren intro van Clark wordt 'The Healing' op gang getrokken. Een emotionele Gary zingt: This music is my healer. De verschroeiende gitaar solo blijft elke seconde opwindend en ook hier is Jimi Hendrix niet ver te zoeken. Het bijna acht minuten durende pareltje 'Our Love', waarin Gary met een kopstem of falsetto zingt, is één van de hoogtepunten op het album. Het knap en strak slagwerk van Johnny Radelat en de groovy baslijn van Johnny Bradley vormen de basis voor de waanzinnige solo die Gary uit zijn soepele vingers tovert. Van dit soort solo's komen de haren op mijn armen rechtstaan. Elke seconde in dit superlange nummer is een genot voor het oor, mooier kan muziek toch niet zijn. Met de R & B groove in 'Cold Blooded' komt er meer tempo in het album en in het instrumentale gedeelte lijkt het er op, of de jongens aan het jammen zijn in hun repetitie ruimte. Prachtig baswerk van Bradley en snedig fretwork van Gary en Eric. Wie Gary Clark Jr. zegt denkt meteen aan 'When My Train Pulls In', dus mocht dit meesterwerkje uit 'Blak And Blue' niet ontbreken op dit meesterlijke live album. We worden verwend want Gary geeft ons een waanzinnige stomende versie van meer dan negen minuten, waarin alle registers open getrokken worden. Bij deze explosieve 'When My Train Pulls In' wordt je gewoonweg meegezogen. Dit is een nummer dat elke festivalweide in vuur en vlam zet en het is een song die binnen vijftig jaar nog zal gespeeld worden.
 
 
 
 
 
Het soulvolle 'Down To Ride' heeft een de vintage Motown sound in zich en heeft een prachtig instrumentaal slot. Met veel disortion op de gitaar wordt aan het zanderige 'You Saved Me' begonnen. Het heavy bluesrock nummer wordt met veel geduld en klasse opgebouwd en barst helemaal open in de laatste drie minuten waar er lustig met de Wah Wah pedaal gespeeld word en er gul met spetterende gitaarriffs wordt rondgestrooid. De jonge soulzanger Leon Bridges en saxofonist Jeff Dazey komt de band versterken in het uptempo rock nummer 'Shake'. Ook hier weet Gary zijn stempel op het nummer te drukken met briljant slide werk. In zijn gebed tot God in het rustige 'Church' weet Gary het nummer met de mondharmonica een extra dimensie te geven. Met de covers 'Honest I Do' van Jimmy Reed en 'My Baby's Gone' van Elmore James eert Gary Clark de oude blues legendes en de fans krijgen twee songs die nog nergens op een Gary Clark Jr. album staan. In het bluesy 'Honest I Do' zingt Gary met veel emotie in zijn stem en hij gebruikt nogmaals de mondharmonica. Met Elmore James zijn 'My Baby's Gone' krijgen we Delta Blues en verscheurend werk met de bottleneck van de gitaarvirtuoos. 'My Baby's Gone' is een enorm meeslepend nummer. Het rauwe 'Numb' mogen we in de categorie plaatsen van 'When My Train Pulls In' en in dit soort songs zijn Gary en zijn band op hun best. De gitaarliefhebbers zullen in hun nopjes zijn met deze versie, want de gitaar staat weer centraal tijdens deze verwoestende 'Numb'. Soms met vlug vingerwerk dan weer met lange noten of akkoorden, steeds weten Gary en Eric met hun rauwe en ranzige gitaarklanken te boeien. 'Live/ North America 2016' van Gary Clark Jr. is weer een topalbum geworden. Een aanrader voor elke bluesrock en rock liefhebber. Hopelijk zien we de man snel terug op onze Europese podia, want Gary Clark Jr. live is steeds een belevenis. (9/10)
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
 
Tracklist:
01. Grinder
02. The Healing
03. Our Love
04. Cold Blooded
05. When My Train Pulls In
06. Down to Ride
07. You Saved Me
08. Shake (feat. Leon Bridges) (with Jeff Dazey)
09. Church
10. Honest I Do
11. My Baby’s Gone
12. Numb
 
 
Personnel:
Gary Clark Jr.: vocals, guitars, harmonica;
Eric 'King' Zapata: guitars
Johnny Bradley: bass, background vocals;
Johnny Radelat: Drums, background vocals
Leon Bridges: vocals (track eight only); J
eff Dazey: saxophone (track eight only).