GABE STILLMAN - JUST SAY THE WORD

Album Review

Album: 
GABE STILLMAN - JUST SAY THE WORD
Artist: 
Gabe Stillman
Record Label: 
Vizztone Label Group
Style: 
Blues, Bluesrock
Date: 
27/08/2021
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
GABE STILLMAN - JUST SAY THE WORD
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
De Amerikaanse zanger, gitarist en songwriter Gabe Stillman komt uit Williamsport, Pennsylvania. Hij was nog maar een tiener wanneer hij in 2012 op het podium stond van de International Blues Challenge in Memphis. Kort nadat hij afstudeerde aan het Berklee College Of Music in Boston richtte Gabe een eigen band op. In 2018 verscheen zijn eerste EP 'The Grind'. In 2019 haalde Gabe Stillman de finale van de International Blues Challenge in Memphis en won hij de prestigieuze Gibson Guitar Award als beste gitarist. In 2020 nam hij de EP 'Flying High' op samen met de legendarische band The Nighthawks. Op zevenentwintig augustus 2021 verscheen bij Vizztone Label Group het eerste full album van Gabe Stillman. Het kreeg 'Just Say A Word' als titel en het bevat vijftien songs. Elf songs werden geschreven door Gabe Stillman en aan twee nummers hielp hij schrijven. Producer is Anson Funderburgh, die ook de gitaar hanteert op 'No Matter What You Wear', een nummer waaraan ook gitariste en zangeres Sue Foley haar medewerking verleent.
 
 
 
 
 
 
Met de verschroeiende Texas bluesrock shuffle 'Give Me Some Time' worden meteen alle registers open getrokken. Het nummer verscheen al eerder op de eerste EP 'The Grind' van Gabe Stillman. Drummer Ray Hangen en bassist Colin Beatty zorgen voor de heerlijk stuwende groove en gitarist Gabe Stillman kruidt het nummer met schitterend en opwindend slide werk. Ook pianist Taylor Streiff doet zijn duit in de zak met knap beukend en rollend pianowerk. Als Elmore James het nummer zou horen in zijn graf zou hij alles doen om te verrijzen in de hoop om te mogen meespelen in deze geweldige 'Give Me Some Time'. Er wordt was gas teruggenomen in 'Let It Go', een soulvol Memphis blues nummer. The Texas Horns, met Kaz Kazanoff op tenorsax, Al Gomez op trompet en John Mills op bariton sax, zijn het gehele nummer uitdrukkelijk en uitstekend aanwezig. Hetzelfde kan gezegd worden van toetsenist Taylor Streiff op zijn Hammond B3. Stillman bezit een goede en aangename stem en brengt het nummer met veel overtuiging. Gitaarvirtuoos Stillman imponeert in 'Let It Go' met een schitterende snarensolo. Topnummer. Stillman blijft lekker verder rocken in het ruige en rauwe 'No Time For Me'. Taylor Streiff draagt de melodie met zijn Hammond klanken. Gabe strooit het ganse nummer gretig rond met pittige en snedige gitaar riffs en met een sublieme solo etaleert hij nogmaals zijn grote klasse als gitarist. Hij neemt wel stoere woorden in de mond door te verkondigen dat sinds het begin van de wereld een koppige vrouw de doorn in het oog van de man is.
 
 
 
 
 
 
Met een vlammende gitaarintro trekt Stilmann 'No Peace For A Soldier' op gang. Het is een funky getinte rocksong over de trauma's die een oorlog met zich mee brengt. The Texas Horns en Taylor Streiff zijn weer heel bepalend op hun blaasinstrumenten en keyboards. Stillman weet ook deze keer weer positief te verrassen met een geweldige solo, die perfect in het nummer past. De fantastische soulvolle backing vocals van Alice Spencer, Kaz Kazanoff en Tommy Taylor maken het vocale gedeelte helemaal af. De titeltrack 'Just Say The Word' is een swingend en soulvol nummer, dat ons qua sound terug meeneemt naar de jaren zestig. De Texas Horns blazen de nodige soul in het nummer en John Mills zet met een knappe solo op zijn bariton saxofoon het uitstekende werk van de blazers nog meer in de verf. Het jaren zestig geluid blijft ook aanwezig in de zoete ballade 'Heartbreak Makes A Sound'. Instrumentaal is het genieten van de mooie tenor sax solo van Kaz Kazanoff en het heel fijne en gevoelvolle gitaarwerk van Gabe Stillman. In de luie Jimmy Reed achtige blues shuffle 'No Matter What You Wear' krijgen we gitaar a volonté met Gabe Stillman, Anson Funderburgh en Sue Foley. Sue, die een paar weken geleden nog op het podium stond van het GoeZot Festival in Oud Turnhout, won reeds een Blues Music Award, een Juno Award-winnaar en verscheidene Maple Blues Awards. Naast het gitaarwerk neemt ze in 'No Matter What You Wear' ook de backing vocals voor haar rekening. Met de instrumentale jump blues 'Susquethanna 66' herleven de hoogdagen van de The Fabulous Thunderbids, Mike Morgan & The Crawl en Anson Funderburgh & the Rockets. In de hoofdrollen krijgen we Greg Izor op de chromatische mondharmonica, Gabe Stillman op de gitaar en toetsentovenaar Taylor Streiff op het Hammond B3. 
 
 
 
 
 
 
In 'Ain't Gonna Change' zingt Gabe: Je kan van me houden om wie ik ben want ik ga niet veranderen. Het heeft een zware Howlin' Wolf achtige riff en Gabe imponeert hier weer op de gitaar met twee sublieme, zeer verschillende snarensolo's. Het kloppende vingerwerk doet Streiff deze keer op zijn piano. Top nummer. De midtempo Texas rocker 'Out Of Time' roept herinneringen op aan de muziek van bluesrock legende Stevie Ray Vaughan. De Texas horns zijn weer uitdrukkelijk en uitstekend aanwezig en drukken hun stempel op het nummer. Dat doet ook Gabe Stillman met sterk en subliem gitaarwerk. Met 'I'll Take Care Of You' en 'Friend Of Mine' staan er twee covers op het album. De emotionele liefdesballade 'I'll Take Care Of You' is een cover van Brook Benton, die de meesten onder ons wel kennen in de versie van Bobby Bland. Taylor Streiff schittert hier op zijn Wurlitzer. Gabe legt heel zijn hart en ziel in zijn gevoelvol gitaar en vocaal werk. Ook over zijn versie van Bill Whiters zijn 'Friend Of Mine' mag Gabe Stillman best tevreden zijn. In het emotionele Americana liefdeslied 'Don't Go Cold' horen we een weemoedige Gabe. Met zijn heerlijke pedalsteel gitaar klanken bepaalt hij de sfeer van het nummer. Gabe sluit zijn debuutalbum af met het half gesproken half gezongen 'See BT Blues', een heel verschillend nummer dan de andere songs op het album, maar daarom niet van mindere kwaliteit. Spijtig dat dit album, door de nieuwe douanewetten, bijna een jaar onderweg was naar hier. Gelukkig kwam het toch nog in mijn brievenbus terecht en daar ben ik heel blij om, want dit album gaat zeker en vast heel wat deuren openen voor deze talentrijke jongeman. 'Just Say A Word' is een schitterend album van Gabe Stillman. Ik kan het iedereen van harte aanbevelen en kijk nu al uit naar zijn tweede album. (9/10)
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
 
01. Give Me Some Time
02. Let It Go
03. No Time For Me
04. No Peace For A Soldier
05. Just Say The Word
06. Alabama Wildflowers
07. Heartbreak Makes A Sound
08. No Matter What You Wear, feat. Sue Foley & Anson Funderburgh
09. Susquehanna 66, feat. Greg Izor
10. Ain’t Gonna Change
11. Out Of Time
12. I’ll Take Care Of You [Brook Benton]
13. Don’t Go Cold
14. Friend Of Mine [Bill Whiters]
15. See BT Blues 
 
 
 
Gabe Stillman: Zang en gitaar
Colin Beatty: Bas
Ray Hangen: Drums en percussie
Taylor Streiff: Hammond B3 orgel, piano, keys, Wurlitzer
Texas Horns (1,2,4,5,11,14): Mark “Kaz” Kazanoff: tenor sax (solo: 7), Al Gomez: trompet & John Mills: bariton sax (solo: 5)
Backing vocals (4,6,14): Alice Spencer, Tommy Taylor & Mark “Kaz” Kazanoff 
Anson Funderburgh: Gitaar (8)
Sue Foley: Gitaar en backing vocals (8)
Greg Izor: Chromatische mondharmonica (9)