FRANKIE CHAVEZ - DOUBLE OR NOTHING

Album Review

Album: 
FRANKIE CHAVEZ - DOUBLE OR NOTHING
Artist: 
Frankie Chavez
Record Label: 
Search Records
Style: 
Blues, Folk, Americana
Date: 
19/05/2017
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
FRANKIE CHAVEZ - DOUBLE OR NOTHING
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Zanger/muzikant Frankie Chavez werd in 1980 geboren in Lissabon, Portugal. Als jongste van vier muzikale broers begon hij op negenjarige leeftijd gitaar te spelen. Zijn moeder pushte Frankie om gitaarlessen te volgen. In zijn tienerjaren maakte hij deel uit van een punk band, daarna werd hij gitarist bij de succesvolle band Toranja. In 2001 verliet Frankie de band en ging vier maanden als Erasmus student naar Barcelona om er jazz gitaar te volgen aan de Taller De Musics Musicschool. Bij zijn terugkeer was hij zes maanden de mannelijke helft van het duo Franca & Mandala, dat voor entertainment zorgde in de bars in de streek rond Bairro Alto. Daarna vertrok Chavez naar Australië waar hij straatmuzikant was. Hij herontdekte er de blues en begon met slide gitaar te spelen. Bij zijn terugkeer naar Portugal richtte hij de Portugees sprekende band Beringla Amarela op, waarmee hij twee jaar optrad. In 2009 begon hij aan een solo carrière en een jaar later verscheen zijn eerste EP 'Frankie Chavez' bij Optimus Discos. In 2012 verscheen bij Search Records zijn debuutalbum 'Family Tree'. Het leverde hem een paar optredens in Nederland op, waaronder één concert in Paradiso Amsterdam. In 2013 was hij support act tijdens de Duitse tour van Beth Hart. In 2014 verscheen de opvolger 'Heart & Spine' dat met crowdfunding gefinancierd werd en door Universal uitgebracht. Een paar weken geleden verscheen 'Double Or Nothing', het derde album van Frankie Chavez. Het bevat tien nummers die door Frankie werden geschreven, soms alleen soms met hulp van anderen.
 
 
 
 
 
Het album 'Double Or Nothing' van Frankie Chavez opent met de eerste single 'My Religion'. Het is een heel actueel nummer dat gaat over de verontrustende sociale tijd waarin we leven en Chavez vraagt na te denken over de terreur aanslagen waar we constant mee geconfronteerd worden. Frankie schreef dit nummer de dag na de aanslagen in Parijs en het nummer werd opgenomen in zijn atelier in één nacht. Frankie nodigde Poli Correira (Sam Alone) uit om samen met hem dit aanstekelige nummer te brengen. 'My Religion' heeft een knap refrein en het eindigt met verwoestend gitaarwerk met veel distortion. Chavez bespeelt in dit nummer niet alleen de elektrische en de akoestische gitaar, maar ook de bas gitaar. Ook in het heel strakke 'Save' weet Frankie te bekoren met snedig snarenwerk. Paulo Borges helpt het nummer dragen met wondermooie klanken uit zijn Farfisa orgel. Op vierentwintig mei werd de video vrijgegeven van 'Whatever Happened To Our Love', de tweede single uit deze 'Double Or Nothing'. Dit is zonder twijfel het nummer met de meeste hit potentie en het zou me niet verwonderen mocht Frankie Chavez hier een zomerhit mee scoren. Het bonkende en dwingende slagwerk van drummer Fred Ferreira vormt samen met de stomende baslijn van bassist Donovan Bettencourt voor de erg mooie basis en Frankie op gitaar en Paulo Borges op zijn Farfiso orgel kleuren vervolgens het nummer mooi in. Het catchy refrein nodigt eveneens uit om mee te zingen. Knap nummer. De meer dan zes minuten durende ballade 'Time For A Change' kan dan weer veel minder bekoren en is langdradig en slaapverwekkend. Frankie op gitaar en Paulo met atmosferische klanken op de Mellotron slagen er gedeeltelijk in om dat langdradige te doorbreken.
 
 
 
 
 
Geef me dan maar het akoestische 'Strong Enough To Pray', waarin Frankie met knap vingerwerk op de akoestische en Portugese gitaar weet te boeien. In dit soort akoestische songs komt de erg mooie stem van Frankie Chavez nog meer tot zijn recht. Het meest heavy nummer op het album is de rocker 'Getaway', waarin Frankie, in een standaard power trio van gitaar, drums en bas, uithaalt met verschroeiend snarenwerk op de elektrische gitaar. Ook 'Move On' wordt met ditzelfde trio gespeeld, namelijk Donovan Bettencourt op bas, Joao Correia op drums en Frankie Chavez op gitaar. De sound van dit nummer katapulteert ons terug naar de jaren zeventig en we vinden er dan ook invloeden van superbands als Deep Purple en Led Zeppelin in terug. 'Move On' begint nog rustig met het gezongen gedeelte, maar eenmaal dat achter de rug barst het nummer open en krijgen we een erg knappe mix van geluiden die ons een oororgasme bezorgen. 'Sliding Donnie' is een instrumentaal nummer. Frankie zorgt met zijn stem en akoestische gitaar voor de intro van de titeltrack 'Double Or Nothing'. In deze dromerige ballade is Paulo Borges instrumentaal weer heel bepalend met de piano, de mellotron en het klokkenspel. Het album wordt afgesloten met het akoestisch blues nummer 'By The Banks Of This Old River', waarin Frankie jeugherinneringen ophaalt. Met zijn derde album 'Double Or Nothing' heeft Frankie Chavez een erg genietbaar album gemaakt. De muziek is een mix van Americana, blues en folk. (7,5/10)
 
 
 
 
 
Walter vanheuckelom