FEDERICO LUIU - WALKIN' THE BLUES

Album Review

Album: 
FEDERICO LUIU - WALKIN' THE BLUES
Artist: 
Federico Luiu
Record Label: 
Eigen beheer
Style: 
Blues, Country, Jazz
Date: 
11/10/2020
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
FEDERICO LUIU - WALKIN' THE BLUES
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Federico Luiu begon zijn diepe passie voor muziek te ontwikkelen op dertienjarige leeftijd. Zijn aantrekkingskracht op de gitaar werd geïnspireerd door zijn vader, die een uitzonderlijke gitarist is. Zijn vaders liefde voor blues en country muziek leidde Federico naar de legendarische muziek van Muddy Waters, Johnny Winter, Stevie Ray Vaughan, Albert King, B.B. King en Albert Collins. De muziekstijlen van Joe Bonamassa, Matt Schofield en Danny Gatton hielpen Federico's om zijn eigen gitaarstijl vorm te geven. Natuurlijk talent, gecombineerd met eindeloze uren oefenen, stelde Federico in staat om snel te evolueren van intieme huiskamer optredens naar grote concerten in een aantal gerenommeerde clubs op Sardinië, Italië. In 2012 verhuisde Federico van Italië naar Canada. Zijn uitzonderlijk gitaarspel werd onmiddellijk erkend in de muziekscene van Toronto en al snel werd Federico aangetroffen tijdens een optreden met geweldige muzikanten als Jorn Andersen (Alannah Miles), Michael Fonfara (Lou Reed), Al Cross (Big Sugar), Joey Landreth (The Bros. Landreth) en zijn muzikale idool Matt Schofield. Na een tijd richtte Federico het blues kwartet Sons Of Rhythm op. Het was daar dat zijn songwriting talent op de voorgrond kwam. Sons Of Rhythm is een succesrijke bluesband die al op heel wat festivals mocht spelen, waaronder het Montreal Jazz Festival en het Porto Ferro Bluesunset Festival in Italië. In 2019 begon Federico een solocarrière na te streven. Dit streven resulteerde in de creatie van 'Walkin’ The Blues', een album met zeven nummers, waarin we kunnen kennismaken met Federico's creatieve songwriting en zijn geweldige gitaarspel. Met gastartiesten als Alexis Baro, Anthony Brancati, Joey Landreth, Matt Schofield en Alison Young blijkt 'Walkin’ The Blues' een explosieve mix te zijn van blues, rock, jazz en countrymuziek.
 
 
 
 
 
 
Federico opent zijn debuutalbum 'Walkin' The Blues' met de swingende blues shuffle 'You Don't Love Me'. Het is een radiovriendelijke song met een sterk en catchy refrein. Bassist Simone Scanu en drummer Mauro Cau zorgen voor de swingende en stuwende groove en Federico Luiu laat al vanaf het prille begin van het nummer horen dat hij een schitterend gitarist is. Met wondermooi en melodieus snarenwerk weet hij dadelijk te imponeren. Hij beschikt bovendien over een goede en warme stem. Hetzelfde kan gezegd worden van backing zangeres Roberta Michele Quilico die in deze 'You Don't Love Me' uitdrukkelijk aanwezig is. De blazers, met Anthony Brancati op Tenor sax, Alison Young op bariton sax en Alexis Baro op trompet, zijn uitstekend aanwezig en creëren tijdens 'You Don't Love Me' een bigband gevoel. Deze uitstekende opener maakt ons alvast nieuwsgierig naar de andere songs op het album. We worden niet ontgoocheld want ook met de funky bluesrocker 'Funky Bee' weet Federico ons te bekoren. Met een spetterende funky baslijn zorgt Simone Scanu voor de funky groove en de drie blazers zijn weer uitdrukkelijk aanwezig. Ze verrijken niet alleen de sound van 'Funky Bee', ze bepalen eveneens het geluid van deze energieke 'Funky Bee'. Alberto Gurusi levert uitstekend werk af op het Hammond en we horen weer een grootse Federico Luiu op de gitaar. Met vlijmscherp snarenwerk etaleert deze jonge gitarist nogmaals zijn klasse.
 
 
 
 
 
 
Het blijft aantrekkelijk en swingend in de vloeiende blues song 'All I Wanna Do, Is Play Them Blues', waarin we te weten komen dat Federico alleen maar blues wil spelen. Backing zangeres Roberta Michele Quilico zorgt voor een uitstekende en levendige aanvulling van Federico's stem. Met wervelend orgelwerk is Alberto Gurrisi heel het nummer bepalend aanwezig op zijn Hammond, maar ook Anthony Brancati op piano draagt meer dan zijn steentje bij. Natuurlijk laat de jonge kerel die alleen maar blues wil spelen zich ook in 'All I Wanna Do, Is Play Them Blues' gelden. Hij doet dat weer outstanding met een spetterende en vlijmscherpe snarensolo die je raakt tot op het bot. Met de meeslepende bluesballade 'What You've Done To Me' krijgen we het eerste en enige rustpunt op het album. Alberto Gurrisi draagt met zijn warme Hammond Klanken de melodie van 'What You've Done To Me' en met een erg knappe solo zet hij de kroon op zijn uitstekende instrumentale prestatie. Ook de blazers zijn weer heel bepalend in deze erg knappe ballade. Er klinkt veel pijn in de stem van Federico en zijn gevoelvolle en intense gitaarsolo zal zeker bij menig muziekliefhebber voor kippenvel zorgen. We krijgen een bigband gevoel bij de swingende shuffle 'She's Gone'. Dit meer dan zes minuten durende nummer, met Matt Schofield als gastgitarist, is het langste nummer op het album. Matt Schofield imponeert met fantastisch, vingervlug snarenwerk en drukt zo meteen zijn stempel op dit erg dansbare nummer.
 
 
 
 
 
 
Het album wordt afgesloten met twee korte instrumentale songs, die elk nog geen drie minuten duren. Het zijn twee nummers waarin Federico Luiu zijn enorme klasse op de sixstring veelvuldig en met veel klasse kan etaleren. 'Otto' is een instrumentaal jazzy song. De sterke en energieke ritmesectie zorgt voor een fantastische groove, waarop Hammondspeler Alberto Gurrisi en gitarist Federico Luiu zich volledig kunnen uitleven en dan zijn deze twee fantastische muzikanten op hun best. Vooral Federico Luiu weet op een geweldige wijze te imponeren met uitstekend en zeer snel gitaarwerk. Hetzelfde kan gezegd worden van het afsluitende 'Like A Woman', want de ingrediënten zijn ook hier hetzelfde, namelijk een knettergekke drumbeat, een razendsnelle pulserende baslijn, geweldig knap orgelwerk en razendsnel en fantastisch gitaarwerk. Met 'Walkin' The Blues' heeft Federico Luiu een uitstekend debuutalbum uitgebracht. Het kan bijna niet anders of dit album moet poorten openen voor deze jonge, talentrijke gitarist, zanger en songwriter. Hopelijk pikken de concertorganisatoren en clubeigenaars dit album op en nodigen ze Federico Luiu na de Covid 19 periode uit, om hier in Europa zijn album te komen promoten. 'Walkin' The Blues' van Federico Luiu is een topper en een echte aanrader. (9/10)
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
 
01. You Don't Love Me
02. Funky Bee
03. All I Wanna Do, Is Play Them Blues
04. What You've Done To Me
05. She's Gone
06. Otto
07. Like A Woman
 
 
Federico Luiu: Zang en gitaren
Mauro Cau: Drums en tamboerijn
Simone Scanu: Bas op #1,2,3,4 en 7
Rodrigo Zambriano: Bas op #5
Alberto Gurrisi: Hammond
Matt Schofield: Gitaar op #5
Anthony Brancati: Tenor saxofoon en piano
Alison Young: Bariton en Alt saxofoon
Alexis Baro: Trompet
Roberta Michele Quilico: Backing vocals