EVA DE ROOVERE - LA LOBA + concertdata

Album Review

Album: 
EVA DE ROOVERE - LA LOBA + concertdata
Artist: 
Eva De Roovere
Record Label: 
V2Records
Style: 
Nederlandstalige Folk en kleinkunst
Date: 
31/05/2019
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
EVA DE ROOVERE - LA LOBA + concertdata
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Eva De Roovere werd geboren op 14 juni 1978 in Lier. Na een opleiding klarinet, viool, piano en zang werd ze de frontvrouw van de folkrock groep Kadril. Ze won als eerste Belg het Leids Cabaret Festival met het duo Eef & Coo. Even later lijfde de groep Oblomow haar in als zangeres en met hen maakte ze het album 'Kleine Blote Liedjes'. In 2006 besloot Eva om haar eigen groep op te starten en ze bracht datzelfde jaar ook haar debuut album 'De Jager' uit. Haar erg mooie stem, de frisse muziek en de heel mooie teksten maakten dat 'De Jager' een succes werd en ze kreeg dan ook triple goud voor 'De Jager'. Eva bracht in 2008 haar tweede soloalbum 'Over & weer' uit, het album leverde haar een platinum award op. Door haar talent en succes kreeg Eva de kans om samen te werken met vele fantastische muzikanten uit alle windstreken. In 2011 volgde haar derde album 'Mijn huis' en in 2013 kwam 'Viert' uit, een album dat samenliep met 'Positron', een dichtbundel van haar hand. Op 12 februari 2016 verscheen 'Chanticleer', het vijfde album van Eva De Roovere. Het was weer een nieuwe stap in de carrière van de zangeres met de fluwelen stem. Opnieuw een sprong in het onbekende, want het was haar eerste Engelstalige album, dat volledig door en met Amerikanen tot stand kwam. 'Chanticleer' werd opgenomen in The Carriage House in Los Angeles met producer Peter Case en het album bevat samenwerkingen met de Amerikaanse singer songwriters Case, Cindy Lee Berryhill en Bob Neuwirth. Met 'The Road Album' en 'The Skinny Genes' volgden nog twee Engelstalige albums. Na enkele jaren heen en weer gereisd te hebben tussen België en Amerika, geschreven, opgenomen en gespeeld te hebben in New York, Los Angeles, Nashville, Austin en Houston, kwam Eva in februari 2018 terug naar huis met een nieuw Nederlandstalig album. De titel was 'La Loba' en de inspiratie voor dat album haalde Eva uit het boek 'De Ontembare Vrouw' van Clarissa Pinkola Estés, uit gesprekken met cowboys en hipsters, uit steden in uitgestrekte woestijngebieden, uit badkamers vol kakkerlakken en uren luisteren naar de autoradio, uit meditatie en uit de kosmos.
 
 
 
 
 
 
De kompanen van Eva op 'La Loba' zijn Tom Theuns en Aurélie Dorzée. Zij hebben Eva terug naar haar roots gebracht. Zonder hen had het verhaal nooit zo mooi kunnen worden dan het nu is, zegt de zangeres hierover. De nummers op 'La Loba' gaan over vrouw zijn, over moeder zijn zonder kind, over minnares en partner zijn. Maar ook over vriendschap en over mens zijn tussen de mensen. Want wat betekent het om mens te zijn en hoeveel tijd is er nog? Het album opent met de prachtige dromerige titeltrack 'La Loba', een nummer dat met erg veel gevoel gezongen wordt door Eva De Roovere. De inspiratie voor 'La Loba' vond Eva in het boek 'De Ontembare Vrouw' van Clarissa Pinkola Estés. 'La Loba' verwijst naar een Mexicaanse legende over een oude vrouw die in een verborgen grot leeft en die tijdens de nacht op zoek gaat naar wolvenbeenderen. Als ze een volledig skelet bijeen heeft gevonden, zingt ze het vlees terug aan de botten. Het zijn voornamelijk wolven die ze zo terug tot leven brengt. Net zoals al de andere songs op het album is 'La Loba' een semi akoestische song. Het sobere, maar o zo mooie snarenwerk van Tom Theuns, het knappe mysterieuze percussiewerk van Serigne CM Gueye en het sublieme ingetogen vioolspel van Aurélie Dorzée zorgen voor de perfecte instrumentale begeleiding van de prachtige tekst en stem van Eva De Roovere. Dat Eva op een uitstekende wijze met woorden kan spelen en zo een heel intieme sfeer kan creëren horen we in 'Eén', een nummer dat ze schreef naar aanleiding van een hert dat voor haar auto verscheen en daar even bleef staan tijdens een winternacht in Fairchild in Iowa, USA. 'Nick En De Wereld' is een melancholisch lied over een wereldverbeteraar, waarmee het niet zo goed afloopt en die op het einde van het nummer van de aardbol verdwijnt.
 
 
 
 
 
 
De pianoklanken van Michel Bisceglia vormen de belangrijkste begeleiding van Eva's stem in 'Indringers'. Hier vertelt Eva De Roovere hoe zij de hele MeToo campagne ervaart. De sleutel tot samenleven is respect voor de ander en het mag geen rol spelen dat die ander een man of een vrouw is. De prachtige piano outro van Michel Bisceglia zorgt voor het perfecte einde van deze 'Indringers'. 'Stad In De Woestijn' is een lied dat Eva samen met collega Morten Kier schreef. Het nummer gaat over Los Angeles en Morten Kier, een Deense singer/songwriter en Eva proberen hun haat/liefde verhouding met deze miljoenenstad te omschrijven. Aurélie Dorzée weet de sound van dit nummer weer heerlijk in te kleuren met haar prachtig vioolspel. 'Gewichtloosheid'  klinkt zoals meerdere songs op een album melancholisch. 'Thebe' is een erg kort, nog geen twee minuten durend, instrumentaal nummer met in de hoofdrol de klarinet van Eva De Roovere. 'Thebe' is haar allereerste compositie van klarinet en de zangeres zegt zelf dat het naar meer smaakt. De viool van Aurélie Dorzée kronkelt prachtig rond de melodie van de klarinet. Ook dit nummer straalt weer een droeve en melancholische sfeer uit. Eva werkte in het verleden al samen met Diggy Dex. Hun samenwerking 'Slaap Lekker (fantastig toch) werd grijs gedraaid op de radio en het duo had er een geweldig grote hit mee. Op het album 'La Loba' breien ze daar een vervolg aan met 'Wild Kind'. Het is een duet, waarvan Eva de muziek schreef en ze samen de tekst schreven. 'Wild Kind' is het verhaal van twee vrienden die een pact sluiten. Ze beloven elkaar om zich nooit over te geven aan burgerlijkheid en conformisme. Ze willen een 'Wild kind' blijven. Helaas capituleert één van de twee vrienden en de andere voelt zich verraden. 'Wild Kind' heeft wat mij betreft weer alles om een grote radio en zomerhit te worden. Michel Bisceglia tovert weer erg mooie klanken uit de klavieren van zijn piano.
 
 
 
 
 
 
Eva De Roovere klinkt ontgoocheld en pessimistisch in 'Radiogolf'. De zangeres is ontgoocheld in de wereld waarin we leven, in het vrouw zijn, in de liefde en in de mensheid. De viool van Aurélie Dorzée versterkt dat sombere en trieste gevoel nog meer. Dan plots als je het niet meer verwacht schijnt de zon, is er blijdschap en is er liefde met het schitterende 'Licht'. Een vloeiend nummer met een prachtige tekst, die Eva weer heel knap en met veel gevoel weet te zingen. Tom Theuns is schitterend op de akoestische gitaar in deze ode aan de liefde. De klimaatverandering komt ook aan bod in  'Hoeveel Tijd Is Er Nog'. Het album wordt afgesloten met het erg korte instrumentale en dromerige 'Io', waarin Michel Bisceglia op zijn piano improviseert op het thema 'Indringers'. 'La Loba' van Eva De Roovere is een prima luisteralbum, waarin de zangeres terugkeert naar haar roots, namelijk de Nederlandstalige folk en kleinkunst. De semi akoestische begeleiding past perfect bij de songs op het album. Er had misschien een blij en vrolijk nummer meer mogen aanwezig zijn op het album, want voor het grootste deel klinkt 'La Loba' toch wat melancholisch. Voor mij is ze één van de beste zangeressen van ons land en dat bewijst ze ook weer op 'La Loba'. De concertagenda van Eva is goed gevuld, er is dus geen probleem om haar aan het werk te zien en te horen. Als trio, samen met Tom Theuns en  Aurélie Dorzée is Eva op 30 juni te gast op Festivelo in Lokeren, op 4 augustus op het Dranouter Festival te Dranouter en op 15 augustus in ‘t Ey in Belsele. Met Lenny & The Wespen is Eva te gast op 6 juli op het Na Fir Bolg Festival in Vorselaar, op 12 juli op Beleuvenissen in Leuven en op 2 augustus op het Dranouter Festival in Dranouter. Op 20 juli is Eva ook te gast in de spiegeltent op De Gentse Feesten te Gent. (7/10)
 
 
 
Walter vanheuckelom
 
 
 
 
 
La Loba (3:46)
Eén (3:12)
Nick en de Wereld (3:22)
Indringers (4:49)
Stad in de Woestijn (3:33)
Gewichtloosheid (3:10)
Slaapwandelaars (5:17)
Thebe (1:51)
Wild Kind (3:08) met Diggy Dex
Radiogolf (4:02)
Licht (3:04)
Hoeveel Tijd Is Er Nog (5:05)
Io (2:20)