EVA DE ROOVERE - CHANTICLEER

Album Review

Album: 
EVA DE ROOVERE - CHANTICLEER
Artist: 
Eva De Roovere
Record Label: 
V2 Benelux
Style: 
Singer/songwriter - folk
Date: 
12/02/2016
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
Eva De Roovere - Chanticleer
 
 
 
 
De zangeres Eva De Roovere werd geboren op 14 juni 1978 in Lier. Na een opleiding klarinet, viool, piano en zang werd ze de frontvrouw van de folkrock groep Kadril. Ze won als eerste Belg het Leids Cabaret Festival met het duo Eeef & Coo. Even later lijfde de groep Oblomow haar in als zangeres en met hen maakte ze het album 'Kleine Blote Liedjes'. In 2006 besloot Eva om haar eigen groep op te starten en ze bracht datzelfde jaar ook haar debuut album 'De Jager' uit. Haar erg mooie stem, de frisse muziek en de heel mooie teksten maakten dat 'De Jager' een succes werd en ze kreeg dan ook triple goud voor 'De Jager'. Eva bracht in 2008 haar tweede solo-cd 'Over & weer' uit, het album leverde haar een platinum award op. Door haar talent en succes krijgt Eva de kans om samen te werken met vele fantastische muzikanten uit alle windstreken. In 2011 volgde haar derde album 'Mijn huis' en in 2013 kwam 'Viert' uit, een album dat samenliep met 'Positron', een dichtbundel van haar hand. Op 12 februari 2016 verschijnt 'Chanticleer', het vijfde album van Eva De Roovere. Het is weer een nieuwe stap in de carrière van de zangeres met de fluwelen stem. Opnieuw een sprong in het onbekende, want het is haar eerste Engelstalige album, dat volledig door en met Amerikanen tot stand kwam. 'Chanticleer' werd opgenomen in The Carriage House in Los Angeles met producer Peter Case en het album  bevat samenwerkingen met de Amerikaanse singer songwriters Case, Cindy Lee Berryhill en Bob Neuwirth. Over de reden waarom de zangeres haar moedertaal verruilt voor de Engelse wereldtaal zegt ze zelf het volgende: Als ik in het Nederlands zing bereik in alleen Nederland en een deel van België. Ik heb nog veel ambitie en als ik wil verder groeien als artiest, dan was kiezen voor dit avontuur de enige oplossing. 'Chanticleer' is een natuurlijk, intiem klinkend album, een nieuwe fase in de carrière van Eva De Roovere. Zelf zegt ze klaar te zijn om haar muzikale reis buiten de lage landen verder te zetten en de Engels sprekende wereld te ontdekken. Laat ons in ieder geval hopen dat ze haar Vlaamse en Nederlandse fans met deze nieuwe stap niet in de kou laat staan.
 
 
Dat Eva De Roovere risico's durft te nemen en haar grenzen steeds wil verleggen weet elke muziek liefhebber ondertussen. 'Chanticleer' bevat elf nummers, waarvan alleen de afsluiter 'Just Because' volledig van Eva's hand is. Al de andere songs zijn samenwerkingen van Eva met hoger vernoemde songwriters. Je hoort ook duidelijk in verschillende nummers de stempel van Eva. Instrumentaal klinkt het zoals in alle albums van De Roovere heel verzorgd, met subtiele inbreng van percussie. De opener is het vrolijke poppy folk nummer 'Pearl'. De single die het album 'Chanticleer' moet promoten is 'The City At The End Of The Line'. Een typische en vlotte De Roovere melodie waarin de prachtige stem van de zangeres volledig tot haar recht komt. Eva en Peter Case wilden in deze song de urgentie en de passie van mensen in beweging vastleggen, en deze omhullen in atmosferische uitbarstingen van geluid. Ik denk dat ze wel geslaagd zijn in dat idee. Dit nummer als single is alvast een zeer goede keuze. De cosy ballade 'Guernica' steekt heel mooi in elkaar en voor je het weet droom je weg door de hypnotiserende klanken van de instrumenten en de mooie stem van Eva. 'Lemon Heart' is een Americana nummer met country invloeden. De song heeft een sobere begeleiding met percussie, gitaar en bas. Dit nummer werd live opgenomen, de instrumenten en de stem tegelijkertijd. De mooie tekst van 'Trouble' wordt met heel veel gevoel gezongen door Eva. De klanken van het keyboard overheersen in het futuristische 'Highway 99'.
 
Zonder afbreuk te willen doen aan Cindy lee Berryhill en Bob Neuwirth, brengt voor mij de samenwerking van Eva met Peter Case wel de beste en de mooiste nummers op. De single 'The City At The End Of The Line' heeft het meeste kans om veel op de radio gedraaid te worden, maar van 'Something New' krijg ik zelf kippenvel. Het lied heeft een mooie melodie, is puur en wordt bovendien intens mooi gezongen. Voor mij het beste nummer op het album. 'Ring A Ling Baby' is nog zo'n heerlijk nummer dat zich dadelijk in je hoofd nestelt en het heeft een refrein dat je onmiddellijk met Eva doet meezingen. 'Chanticleer', het eerste Engelstalig album van Eve De Roovere is een heel aangenaam album, met tijdloze en zeer verzorgde songs. De stem van Eva, één van de beste Belgische zangeressen, kan ook in deze taal beroeren en bekoren. Momenteel is Eva, samen met Dirk De Wachter en Steven Janssens, nog aan de succesvolle theater tour 'Te Gek/ Liefde: Een Onmogelijk Verlangen' bezig. Deze bijna overal uitverkochte voorstellingen lopen nog tot einde maart. De release concerten voor 'Chanticleer' vinden plaats op 12 maart in de Minard te Gent en op 19 maart in de Arenberg Schouwburg te Antwerpen. (8/10)
 
 
Walter Vanheuckelom