ERJA LYYTINEN - STOLEN HEARTS

Album Review

Album: 
ERJA LYYTINEN - STOLEN HEARTS
Artist: 
Erja Lyytinen
Record Label: 
TUOHI Records
Style: 
Blues, Bluesrock, Pop
Date: 
07/04/2017
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
ERJA LYYTINEN - STOLEN HEARTS
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Erja Lyytinen werd geboren in een muzikale familie in Kuopio Finland op 7 juli 1976. Sinds haar eerste stappen in de opnamestudio vijftien jaar geleden, is Erja uitgegroeid tot een bonafide star in haar thuisland en een gevierd muzikante in de internationale muziekscène. Ondertussen heeft deze dame al tien albums opgenomen in studio’s over de hele wereld, zoals in Helsinki, Londen, Memphis en Clarksdale. Ze won een hele resem aan prijzen en onderscheidingen. Lyytinen speelt zowel de traditionele, als de moderne blues. Maar je vindt ook jazz, pop en soul invloeden terug in haar muziek. Haar eerste albums bracht Erja uit op het label Bluelight Records. Daarna tekende ze bij Ruf Records en dat was meteen de start van haar internationale carrière. Zo mocht ze in 2006 deelnemen aan de bekende Ruf Blues Caravan Tour en dat leidde tot een reeks van succesvolle optredens in de Verenigde Staten. In 2013 nam ze wat gas terug omdat ze zwanger was van een tweeling, maar even later nam de zangeres een nieuwe start op een nieuw label. Lyytinen tekende in 2014 bij Tuohi Records en daar verscheen in datzelfde jaar 'The Sky Is Crying'. Het album is een eerbetoon aan Elmore James, de meester van de slide gitaar. Gestimuleerd door het overweldigende succes van 'The Sky Is Crying' gingen Erja en haar band terug de baan op voor een uitgebreide tour. Op 7 oktober 2014 stonden ze in de gerenommeerde 100 Club in Londen. Dat concert werd opgenomen en in 2015 verscheen de CD/DVD 'Live In Londen'. Op zeven april 2017 verschijnt haar nieuwe studio album 'Stolen Hearts', dat werd opgenomen onder leiding van de multi-platina verkopende producer Chris Kimsey, die vooral bekend is van zijn werk met The Rolling Stones op hun klassieke albums 'Sticky Fingers' en 'Some Girls'. 'Stolen Hearts' bevat elf songs, waarvan Erja er zelf acht allen schreef, twee in samenwerking met Davide Floreno en één met Alan Darby.
 
 
 
 
 
Slide koningin Erja Lyytinen opent haar nieuwe album 'Stolen Hearts', met de titeltrack. Deze stevige bluesrocker heeft een rustige intro maar barst gaandeweg helemaal open. Het verhaal van de vrouwelijke man eater, die elke nacht plezier maakt laat ons een andere Erja kennen. Met haar rauwe misvormde gitaar riffs a la Jimi Hendrix gaat de Finse zinderend en verschroeiend te werk op de snaren van haar gitaar. Een prima opener, die naar meer smaakt. Met een zware basintro wordt 'Rocking Chair', waarin zeker Led Zeppelin invloeden terug te vinden zijn, op gang getrokken. Met zijn verwoestende groove is 'Rocking Chair' één van de zwaarste nummers op het album en met haar uitstekend en vet slide werk geeft Erja nog wat meer kracht aan deze song. Daarna slaat Erja Lyytinen een heel andere muzikale weg in met 'Love Laboratory'. Het laboratorium legt liefde uit als een chemische reactie van hormonen en vloeistoffen die veroorzaakt worden door een ander wezen van vlees en bloed. Erja zelf wil de adrenaline en de fysieke reactie van de liefde voelen. In dit nummer dat atmosferisch begint en een heel funky en aanstekelig refrein heeft, staat de baslijn voor de hartslag. Het begin van '24 Angels' is zweverig en dromerig en Erja haar stem klinkt erg diep. Ook hier ondergaat de song een gedaante verwisseling. Vanaf de beukende drums hun intrede doen pakt de Finse uit met een verwoestende slide solo, die door merg en been gaat. De langste song op 'Stolen Hearts' is 'Black Ocean' dat meer dan zeven minuten duurt. De drums en de basgitaar zorgen voor de heavy monotone groove, terwijl de toetsen zorgen voor een rustgevende textuur. Het hoogtepunt is de minuten lange hemelse solo van Lyytinen. De twin guitars geven nog een extra toets aan deze solo.
 
 
 
 
 
'Slowly Burning' is een parel van een zwoele slowblues. De song vertelt het verhaal van een relatie die stilaan uitdooft. Er klinkt veel emotie in Erja's mooie volle stem en in haar snarenwerk weet Lyytinen de beklemmende en onheilspellende sfeer op een geweldige wijze over te brengen. Na regen komt zonneschijn en na verdriet komt geluk en dat is ook op het album 'Stolen Hearts' terug te vinden, want na het verdriet van 'Slowly Burning' is er de shuffle 'Lover's Novels'. Erja Lyytinen doet haar naam als koningin van de slide weer alle eer aan met vet en zinderend slide werk in deze shuffle. De Finse gaat de pop tour op met 'Silver Stones', een lied over mentale en psychische aandoeningen. De mooie dromerige klanken van de gitaar en de toetsen passen perfect in de vloeiende en aanstekelige melodie. Voor de mensen die sleur in hun relatie ervaren, heeft Erja ook goed nieuws. In elke lange relatie wordt je vroeg of laat terug verliefd op je partner zingt ze in 'Awakening'. De zangeres heeft het zelf meegemaakt, dus weet ze waarover ze spreekt. 'Awakening' is een song met een aanstekelige melodie, die zich dadelijk in je hoofd nestelt en een breed publiek kan bekoren. Ideaal nummer om gedraaid te worden door populaire radiostations. Lyytinen levert haar beste vocale prestatie in de afsluiter 'Broken Eyes', een zachte liefdesballade met klassieke uitstraling en met voornamelijk de piano als begeleiding. Lyytinen haar stem klinkt zo puur en zit vol emotie. 'Broken Eyes' zou perfect in een romantische film passen. 'Stolen Hearts' laat Erja Lyytinen in verschillende gedaantes zien en horen en telkens weet de Finse muzikante te overtuigen. Deze veelzijdigheid is ook de kracht van deze uitstekende 'Stolen Hearts'. Hopelijk zien we Erja vlug terug op de Belgische podia zodat we de nummers op 'Stolen Hearts' ook live kunnen horen. (8/10)
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
 
1. Stolen Hearts (4:42)
2. Rocking Chair (3:50)
3. Love Laboratory (4:15)
4. 24 Angels (3:57)
5. Black Ocean (7:15)
6. Slowly Burning (4:14)
7. Lover’s Novels (3:32)
8. Silver Stones (4:44)
9. Awakening (4:01)
10. City Of Angels (5:22)
11. Broken Eyes (4:55)