ERJA LYYTINEN - ANOTHER WORLD

Album Review

Album: 
ERJA LYYTINEN - ANOTHER WORLD
Artist: 
Erja Lyytinen
Record Label: 
Tuohi records
Style: 
Bluesrock, Prog Rock
Date: 
26/04/2019
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
ERJA LYYTINEN - ANOTHER WORLD
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Erja Lyytinen werd geboren in een muzikale familie in Kuopio Finland op 7 juli 1976. Sinds haar eerste stappen in de opnamestudio is Erja uitgegroeid tot een bonafide ster in haar thuisland en een gevierd muzikante in de internationale muziekscène. Ondertussen heeft deze dame al meer dan tien albums opgenomen in studio’s over de hele wereld, zoals in Helsinki, Londen, Memphis en Clarksdale. Ze won een hele resem aan prijzen en onderscheidingen. Lyytinen speelt zowel de traditionele, als de moderne blues. Maar je vindt ook jazz, pop en soul invloeden terug in haar muziek. Haar eerste albums bracht Erja uit op het label Bluelight Records. Daarna tekende ze bij Ruf Records en dat was meteen de start van haar internationale carrière. Zo mocht ze in 2006 deelnemen aan de bekende Ruf Blues Caravan Tour en dat leidde tot een reeks van succesvolle optredens in de Verenigde Staten. In 2013 nam ze wat gas terug omdat ze zwanger was van een tweeling, maar even later nam de zangeres een nieuwe start op een nieuw label. Lyytinen tekende in 2014 bij Tuohi Records en daar verscheen in datzelfde jaar 'The Sky Is Crying'. Het album is een eerbetoon aan Elmore James, de meester van de slide gitaar. Gestimuleerd door het overweldigend succes van 'The Sky Is Crying' gingen Erja en haar band terug de baan op voor een uitgebreide tour. Op 7 oktober 2014 stonden ze in de gerenommeerde 100 Club in Londen. Dat concert werd opgenomen en in 2015 verscheen de CD/DVD 'Live In Londen'. Op zeven april 2017 verscheen het voorlaatste studio album 'Stolen Hearts', dat werd opgenomen onder leiding van de multi platina verkopende producer Chris Kimsey, die vooral bekend is van zijn werk met The Rolling Stones op hun klassieke albums 'Sticky Fingers' en 'Some Girls'. Na een relatie breuk werd dit album in een moeilijke periode van de muzikante gemaakt. Op 26 april 2019 verscheen het nieuwe album 'Another World', met daarop acht door Erja geschreven nummers. Volgens de muzikante graven de songs diepe verhalen op van emoties en gevoelens. Erja zelf zegt dat 'Another World' aanvoelt als een nieuwe lente, die nieuw leven en nieuwe hoop brengt. In dit album mengt Erja rock met elementen van blues, pop, hardrock, prog-rock. Een nummer heeft zelfs een Ierse vibe. Gastmuzikanten Sonny Landreth en Jennifer Batten verleenden hun medewerking aan het album.
 
 
 
 
 
 
 
 
Met een snedige gitaar riff wordt de stevige bluesrocker 'Snake In The Grass' op gang getrokken. Samen met Jennifer Batten, die tourgitariste bij Michael Jackson was, levert Erja prachtig en gevarieerd snarenwerk af. Dat gaat van splijtende vlijmscherpe riffs, een harmonieuze solo en een opwindende strijd tussen de twee gitaren. 'Snake In The Grass' heeft eveneens een sterk en catchy refrein. Ipe Laitinen op drums en Tatu Back op bas zorgen voor de heerlijke groove waarop Erja en Jennifer hun gitaar battle kunnen uitvechten. 'Snake In The Grass' is een geweldige opener. Met het bijna zes minuten durende 'Cherry Overdrive' gaat Erja Lyytinen de stevige progressieve rock weg op. Haar stem klinkt zwoel en haar pakkende gitaar riffs klinken funky en hoekig en ze weten je meteen te raken. Harri Taittonen is het gehele nummer uitdrukkelijk aanwezig met wervelend toetsenwerk en drummer Ipe Laitinen weet het heerlijke geluid van de koebel in zijn knap slagwerk te verwerken. Het nummer kent halfweg een serieuze sfeer en ritmewisseling, wanneer Erja een zachte aanstekelige zangbrug begint. Even later laat de slide Queen haar bottleneck vaardig en gezwind over de snaren van haar sixstring glijden en dat levert weergaloos slide werk op. Ook de titeltrack 'Another World' mogen we in de categorie prog rock indelen. Erja Lyytinen voelt zich erg goed thuis in dat genre en dat voel je ook aan haar zang en gitaarwerk. 'Another World' is een erg knap en uitdagend nummer vol muzikale wendingen. In het begin klinkt het lied dromerig, het refrein is dan weer zwevend en erg melodieus en de zinderende snarensolo van Erja is snoeihard en verschroeiend. De ritmesectie, met drummer Ipe Laitinen en bassist Tatu Black, levert hier weer een pracht prestatie af en ook toetsenist Harri Taittonen weet zich te onderscheiden op zijn Hammond. Toch is het Erja die alle aandacht naar zich toe trekt met de imponerende Wah Wah gestuurde gitaar solo die je raakt tot in de kleinste vezel van je lichaam. Zo hoorde ik Erja Lyytinen nog nooit, maar deze muziek bevalt me wel.
 
 
 
 
 
 
Er zit veel rauwe emotie in 'Hard As Stone', een nummer waarin het dwingende slagwerk van Ipe Laitinen en het percussiewerk van Abdissa Assefa heel bepalend is. De tekst vertelt over gevoelens van eenzaamheid en overgevoeligheid in deze luidruchtige en belastende samenleving. Erja begint enigszins aarzelend aan haar snarensolo, maar eenmaal op dreef weet ze ook deze keer weer te imponeren op haar sixstring. Bovendien bezit de Finse ook nog een goede en aangename stem en dat maakt het geheel alleen maar beter. 'Wedding Day' vertelt het verhaal van een bruid die de bruiloft annuleert omdat ze haar aanstaande betrapt op overspel. Het is een uptempo heavy bluesrocker, met Southern invloeden. Met snel ritmisch slagwerk op de snare trom bepaalt Ipe Laitinen het ritme. In het midden van het nummer doet hij dat niet op zijn snare, maar wel op de kant van zijn snare trom. Opvallend bij 'Wedding Day' is dat niet alleen slide Queen Erja Lyytinen de bottleneck hanteert, want ze krijgt in deze song gezelschap van slide King Sonny Landreth en dat levert spetterend en schitterend slidewerk op. Het is net of beide artiesten elkaar willen overtreffen op hun weg naar een verbluffende climax. Top nummer. De geboorte van haar tweeling is nog steeds het beste wat Erja is overkomen en in het trage brandende 'Miracle' geeft de Finse al haar gevoelens vrij over de blijdschap die ze ervaart om moeder te mogen zijn van haar prachtige zonen. In het nummer probeert ze met haar gitaar ook het geluid na te bootsen van haar huilende baby's. Ze doet dat door zwelling te gebruiken met de tremolo, iets wat Jeff Beck ook heel regelmatig doet. Ook hier weer bewijst de Finse met een fantastische solo, dat ze niet alleen met de bottleneck overweg kan, maar dat ze ook over erg goede vingers beschikt.
 
 
 
 
 
 
Het meest poppy nummer op het album is 'Torn', waarin Erja buiten gitaar, ook viool speelt. Door het gebruik van de viool krijgt deze song een licht Keltische sfeer. In 'Torn' zingt Erja dat ze wel wat littekens heeft overgehouden aan haar relatiebreuk, maar dat ze de strijd overleefd heeft en klaar is om opnieuw te genieten. In 'Torn' zijn duidelijke invloeden terug te vinden uit de beginperiode van Sting. Het voornaamste is de gesyncopeerde (door componisten gebruikte techniek om een regelmatig ritme te voorkomen door de nadruk in een ritme te verplaatsen) ritme verschuiving in het refrein. Erja Lyytinen sluit haar album 'Another World' af met de hartverscheurende ballade 'Break My Heart Gently', een country folk song die met erg veel gevoel en emotie gezongen wordt door Erja. De pijn is duidelijk voelbaar in de zangeres haar stem. Slidekoning Sonny Landreth is hier weer van de partij en hij is met zijn gevoelvol slidewerk het perfecte verlengstuk voor de stem van de Finse. 'Break My Heart Gently' is een nummer dat zo weggeplukt lijkt uit een Mark Knopfler album, maar het is een zelf geschreven nummer van Lyytinen. 'Without You', de single die onlangs verscheen, staat nog als bonusnummer op het album. Hier is het vooral genieten van het uitstekende toetsenwerk van Harri Taittonen op Hammond en de geweldige snarensolo van Erja Lyytinen. 'Another World' van Erja Lyytinen is een uitstekend album geworden. De Finse zangeres/gitariste is muzikaal een andere weg ingeslagen, zonder aan kwaliteit te verliezen. Ze is verder doorgegroeid en zal daar zeker de vruchten van plukken. 'Another World' is een echte aanrader. (8,5/10)
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
01. Snake In The Grass
02. Cherry Overdrive
03. Another World
04. Hard As Stone
05. Wedding Day
06. Miracle
07. Torn
08. Break My Heart Gently
 
Erja Lyytinen: vocals, guitars, violin
Tatu Back: bass
Ipe Laitinen: drums
Harri Taittonen: keyboards
Abdissa Assefa: percussion
Dante & Massimo: laughing on “Miracle”
Jennifer Batten guitar on “Snake In The Grass”
Sonny Landreth: slide guitar on Wedding Day and Break My Heart Gently