ERIC HEIDEMAN - THIRD DEGREE GRAVITY

Album Review

Album: 
ERIC HEIDEMAN - THIRD DEGREE GRAVITY
Artist: 
Eric Heideman
Record Label: 
Eigen beheer
Style: 
Blues, Bluesrock
Date: 
30/06/2023
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
ERIC HEIDEMAN - THIRD DEGREE GRAVITY
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Eric Heideman is een 24-jarige blues, gitarist, zanger en songwriter uit Salt Lake City, Utah. Heideman studeerde af aan de Universiteit van Utah met een Bachelor's Degree in Jazz Guitar Performance, waar hij studeerde onder en speelde met de Grammy genomineerde artiest Kris Johnson. In 2018 bracht Heideman zijn debuutalbum 'Get Of My Back' uit en twee jaar later volgde 'Out Of Time', dat zowel bij de fans als bij de pers goed onthaald werd. Eric Heideman schitterde in 2022 en 2023 op het Utah Blues Festival en hij stond al bij heel wat grote namen uit de blues/bluesrock wereld samen op het podium, waaronder Nick Moss, Thornetta Davis, Vanessa Collier, Albert Castiglia, Tony Holiday, Laura Chavez en Sugaray Rayford. Heideman opende ook al voor ZZ Top en Walter Trout. Met zijn derde album 'Third Degree Gravity' dat op 30 juni verscheen zou Eric Heideman ook internationaal kunnen doorbreken. Producers Victor Wainwright en JW Jones brachten samen met meester ingenieur Dave Gross hun bekroonde talenten naar Fat Rabbit Studios in New Jersey om daar het beste uit Eric Heideman te halen. Er staan tien originele, door Eric Heideman geschreven nummers op 'Third Degree Gravity'. Voor eentje daarvan kreeg hij hulp van JW Jones. Een deel van de nummers is gericht op de wanhoop, het isolement en de onzekerheid die velen voelden tijdens de Covid19 pandemie, terwijl andere nummers gericht zijn op genezing, hoop en vreugde.
 
 
 
 
 
 
 
Het album opent met de swingende rocker 'I Didn't Do It', met een schitterende Victor Wainwright achter de piano. Knappe opener. Ook de funky getinte rocker 'Money Man' kan erg bekoren. Het werd geschreven door Eric Heideman en JW Jones. Het uitstekende toetsenwerk komt deze keer van orgelist Dave Gross en pianist Victor Wainwricht. Eric heeft een goede stem en zingt het nummer met veel overtuiging. Het sterke refrein en de verschroeiende gitaarsolo van Eric Heideman geven het nummer nog een extra touch. Met energiek en opwindend slagwerk trekt drummer Michael Bram 'You're Pushin' Me', een nummer met veel en verschroeiend gitaarwerk, op gang. Drummer Michael Bram en bassist Matt Raymond zorgen voor de opwindende en lekkere groove en Eric Heideman en JW Jones zorgen beiden voor vuurwerk met spetterend snarenwerk op de gitaar. Het gaat er heel wat rustiger aan toe in de radiovriendelijke pop/rock song 'Where Has The Love Gone'. De elektrische  gitaar maakt plaats voor de dobro in de melancholische ballade 'Howlin' Wind'.
 
 
 
 
 
'Never Felt This Way Before' is een heerlijke Chicago bluesshuffle met lekker pianowerk van Victor Wainwright en gevoelvol gitaarwerk van Eric Heideman. Met de dobro gedreven ballade 'News' gaat Heideman de country weg op. Ook hier is het weer genieten van het prachtige pianospel van toetsenvirtuoos Victor Wainwright en van het gevoelvol werk met de bottleneck van Eric. 'Say You Mean It Baby' is een prachtige slowblues met een gevoelvolle snarensolo van Heideman en heerlijk pianowerk van Wainwright. Het tempo gaat de hoogte en het wordt steviger in de bluesrocker 'Leavin' Today'. Het tempo vertraagt voor de mooie en gevoelvolle snarensolo, maar even later rockt de jonge muzikant terug op het oorspronkelijke tempo. Victor Wainwright kleurt de sound met zijn kloppend pianospel. Het album wordt afgesloten met het rustige en gevoelvolle 'Turn Out Fine', waarin Heideman andermaal  bewijst dat hij een erg goede gitarist is. 'Third Degree Gravity', het derde album van Eric Heideman, is een prima en gevarieerd album, dat bij heel wat muziekliefhebbers in de smaak zal vallen. (7,5/10)
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
 
 
 
 
 
01. I Didn’t Do It [4:20] *feat. Victor Wainwright
02. Money Man [4:00]
03. You’re Pushin’ Me [3:05] *feat JW-Jones
04. Where Has the Love Gone [3:47]
05. Howlin’ Wind [4:11]
06. Never Felt This Way Before [3:27]
07. News [3:47]
08. Say You Mean It Baby [3:37]
09. Leavin’ Today [3:34]
10. Turn Out Fine [3:50]
 
 
 
 
Eric Heideman – Zang en gitaar
Victor Wainwright – Keyboards, #1-9, Vocals, #1, 2
Michael Bram – Drums
Matt Raymond – Bas
JW-Jones – Gitaar, # 3, Harmony Vocals, #2, 3
Dave Gross – Orgel, #2, 4, 8, 9, 10. Percussie, #5, 10