EMMA WILSON - WISH HER WELL

Album Review

Album: 
EMMA WILSON - WISH HER WELL
Artist: 
Emma Wils
Record Label: 
E W Music
Style: 
Blues, Rhythm & blues
Date: 
29/06/2022
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
EMMA WILSON - WISH HER WELL
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Emma Wilson is een blueszangeres uit Teesside, in het noordoosten van Engeland, die de afgelopen jaren furore heeft gemaakt. 'Wish Her Well' is haar debuutalbum. In 2020 maakte ze twee EP's die respectievelijk op nummer één en twee geraakten van de UK Independent Blues Broadcasters Top 40 most played. Op de UK Blues Awards werd ze in 2021 en 2022 genomineerd in de categorie Best Emerging Blues Act. Tijdens haar concerten brengt Emma een verscheidenheid aan muziekgenres, zoals blues, Northern soul, rock en gospel. Haar muzikale voorbeelden zijn Ann Peebles, Aretha Franklin, Mavis Staples, Little Feat, Robert Cray en The Faces. Op dertien mei verscheen haar debuutalbum 'Wish Her Well', met daarop tien originele songs, die Emma zelf schreef of hielp schrijven. De teksten gaan over liefde, dood, lust, afwijzing, empowerment en eenvoudig pijnlijk liefdesverdriet. Ze nam de nummers op in de Jackdaw Studio’s in Kent met het neusje van de zalm van Britse muzikanten, zoals drummer Mat Hector (Iggy Pop Band), bassist Mark Neary (Noel Gallagher) en gitarist Adam Chetwood (Mark Ronson, Imelda May's toer band).
 
 
 
 
 
 
Emma opent haar debuutalbum met de titeltrack 'Wish Her Well'. Het strakke en dwingende slagwerk en de stompende bas van Mat Hector en Mark Neary vormen de basis. Adam Chetwood kruidt het nummer met knappe riffs en er zit een flinke dosis twang in zijn mooie snarensolo.  Emma Wilson bezit een uitstekende soulvolle bluesstem en brengt het nummer op een mooie en relaxte wijze. 'Mary Lou' is een lekker groovend, soulvol popnummer. Emma schreef het nummer samen met haar bassist/toetsenist Mark Neary. Er klinkt wat pijn in Emma's hoog dromerig stemgeluid wanneer ze zingt: Are you lying in your bed, with your arms around Mary Lou. De fantastische stem van Emma Wilson komt volledig tot haar recht in de wondermooie ballade 'Little Love Bite'. De manier waarop ze het nummer zingt is beklijvend en ze laat ook een paar maal horen dat ze niets aan stemkwaliteit verliest als ze hoger en breder uithaalt. Met het knap groovende 'Rack 'Em Up' krijgen we hoekige en opwindende rhythm & blues. Een bijna rappende Emma Wilson etaleert nogmaals haar grote vocale klasse en gitarist Adam Chetwood perst nogmaals een priemende snarensolo uit zijn sixstring.
 
 
 
 
 
 
De bonkende baslijn van Neary en het strakke, dwingende slagwerk van Mat Hector bepalen de sound van het emotionele 'Blossom Like Snow'. Met een knappe funky baslijn is Neary weer uitdrukkelijk aanwezig in het soulvolle 'She Isn't You'. Het Wah Wah gestuurd gitaarwerk van Adam Chetwood zet de woorden van Emma nog wat kracht bij. Dat Wilson een prachtige en krachtige stem heeft met een groot bereik wisten we al en tijdens 'She Isn't You' plaatst de zangeres die vocale kwaliteiten andermaal in de spotlights. Vocaal treedt Emma Wilson hier in de voetsporen van haar idolen Aretha Franklin en Mavis Staples. Het wordt steviger met de verschroeiende bluesrocker 'Not Playing', waarin we een rauwere Emma Wilson horen. Instrumentaal is het genieten van de uitstekende groove, het scheurend gitaarwerk van Adam Chetwood en het opwindend blaas en zuigwerk van Alessandro Brunetta op de mondharmonica.
 
 
 
 
 
 
De ritmesectie, met drummer Mat Hector en bassist Mark Neary, bewijzen nogmaals dat ze heel bepalend zijn voor de muziek van Emma Wilson in het swingende en funky 'Nothin' I Won't Do'. In het instrumentale gedeelte krijgen we een pittige gitaarsolo van Adam Chetwood en ritmisch handgeklap. 'Back On The Road' is een bluesy ballade, waarin Chetwood kwistig rondstrooit met mooie gitaar riffs. Wilson sluit haar debuutalbum 'Wish Her Well' af met het trieste en pijnlijke 'Then I'm Gone', waarin de stem van Emma, de tekst en de instrumentale sfeer één geheel vormen. Emma Wilson mag best trots zijn op haar debuutalbum 'Wish Her Well'. Het is een gevarieerd album, met een paar heel sterke songs. Emma Wilson heeft een geweldige stem, waarmee ze alle kanten uit kan. Het maakt haar niets uit of ze rauw, zwoel, zacht of overtuigend moet klinken. Ze kan alle genres en emoties aan met die prachtige stem van haar. (7,5/10)
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
01 Wish Her Well 4:23
02 Mary Lou 4:33
03 Little Love Bite 4:54
04 Rack ‘Em Up 4:31
05 Blossom Like Snow 4:51
06 She Isn’t You 3:21
07 Not Playing 3:13
08 Nuthin I Won’t Do 3:15
09 Back On The Road 3:38
10 Then I’m Gone 3:15
 
 
Emma Wilson: Zang
Adam Chetwood: Gitaar
Mark Neary: Bas, keys
Mat Hector: Drums, percussie en backing vocals
Alessandro Brunetta: Mondharmonica (7)