ELVIN BISHOP'S BIG FUN TRIO - SOMETHING SMELLS FUNKY 'ROUND HERE

Album Review

Album: 
ELVIN BISHOP'S BIG FUN TRIO - SOMETHING SMELLS FUNKY 'ROUND HERE
Artist: 
Elvin Bishop's Big Fun Trio
Record Label: 
Alligator Records
Style: 
Blues, Funk, Rock
Date: 
13/07/2018
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
ELVIN BISHOP'S BIG FUN TRIO - SOMETHING SMELLS FUNKY 'ROUND HERE
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Elvin Richard Bishop werd geboren op eenentwintig oktober 1942 in Glendale, CA. Hij is een Amerikaanse blues en rock zanger, gitarist, bandleider en songschrijver. Elvin groeide op in een boerderij in de buurt van Elliott, Iowa. Toen Elvin tien jaar was verhuisde de familie naar Tulsa, Oklahoma, waar Elvin naar de Will Rogers High School ging. Als finalist van de National Merit Scholar competitie won Elvin een volledige studiebeurs aan de Universiteit van Chicago. In 1960 verhuisde hij naar Chicago, waar hij afstudeerde in de natuurkunde. In 1963 ontmoette Bishop, mondharmonicaspeler Paul Butterfield en hij werd lid van de Butterfield Blues Band. Na vijf jaar en vier albums besloot Elvin Bishop de band te verlaten om een eigen band The Elvin Bishop Group op te richten. Bishop werd nog door andere bands gevraagd, zo speelde hij bij The Grateful Dead op 8 juni 1969 tijdens hun concert op Fillmore West. In 1971 tourde The Elvin Bishop Group samen met The Allman Brothers. Bishop geraakte bij het grotere publiek bekend in 1975 dankzij zijn hit 'Travelin' Shoes' dat veel op de radio gedraaid werd. Een jaar later scoorde hij een monsterhit met 'Fooled Around And Fell In Love'. In de jaren zestig en zeventig nam Elvin albums op bij verschillende labels, zoals Fillmore Records, Epic Records en Capricorn Records. In 1988 tekende Elvin Bishop bij het grote Alligator Records en het debuutalbum op dat label was 'Big Fun'. Van 1988 tot 2000 bracht Bishop vijf albums uit bij Alligator Records. In 1998 werd Bishop ingewijd in de Oklahoma Jazz Hall of Fame. In 2008 verscheen bij Delta Grooves het album 'The Blues Rolls On', waarop Elvin bijgestaan werd door Tommy Castro, BB King, Warren Haynes, James Cotton, Derek Trucks, George Thorogood, Kim Wilson, John Németh en Angela Strehli. Het album werd genomineerd voor een Grammy Award als Beste Traditioneel Blues Album. Op de zesendertigste Blues Awards in 2015 kreeg Elvin Bishop zes nominaties en won hij drie Awards. Datzelfde jaar werd hij ook ingewijd in de Rock And Roll Hall Of Fame als origineel lid van de Paul Butterfield Blues Band. Op 10 februari 2017 verscheen het album 'Elvin Bishop's Big Fun Trio', dat Elvin samen met Willie Jordan en Bob Welsh opnam in de Steve Savage At Hog Heaven Studio te Lagunitas, CA. Hun titelloze eerste album ontving een 2018 BMA nominatie als Traditional Blues Album of The Year. Nu bijna anderhalf jaar later heeft het trio een opvolger klaar, want op 13 juli 2018 verscheen met 'Something Smells Funky 'Round Here' het eenentwintigste studioalbum van Elvin Bishop. De helft van de songs op het album werden geschreven door Elvin alleen of in samenwerking met Bob en Willie.
 
 
 
 
 
 
Het album 'Something Smells Funky 'Round Here' van Elvin Bishop's Big Fun Trio is weer een knappe muzikale smeltkroes geworden van rock, blues, funk. Er wordt geopend met de funky titeltrack 'Something Smells Funky 'Round Here', waarin Elvin het wanbeleid van de politieke leiders in Washington DC aanklaagt. Met zijn doorleefde stem en rauw en verschroeiend snarenwerk drukt frontman Elvin Bishop dadelijk zijn stempel op het duet. Percussionist Willie Jordan neemt ook een deel van de vocalen voor zijn rekening en zorgt met zijn Cajon, een Peruviaans percussie instrument, voor een stuwende groove. Als het op pure zang kwaliteit aankomt is de stem van Willie Jordan duidelijk beter dan deze van Elvin en het is dan ook niet meer dan normaal dat Willie de Jackie Wilson cover 'You're Love Keeps Lifting Me Higher And Higher' zingt en hij doet dat met rijkelijke falset en tenor zang. Elvin Bishop is weer uitdrukkelijk aanwezig op gitaar en weet te imponeren met zijn vingers, maar ook met de bottleneck. 'Right Now Is The Hour' is een oudere song die door Elvin Bishop geschreven werd en die terug te vinden is op zijn album 'Hog Heaven' uit 1978. Elvin herschreef dit feelgood nummer en liet een deel instrumenten weg en dat geeft 'Right Now Is The Hour' een heel nieuwe impuls. De stemmen van Elvin en Jordan gaan weer perfect samen in deze vrolijke song. Bob Welsh maakt met uitstekend toetsenwerk de sound compleet. In 1954 bracht Dave Bartholomew 'Another Mule' uit op Imperial Records en hij had er een bescheiden hit mee. De meesten onder ons zullen dit nummer over een ontrouwe vrouw wel kennen in de versie van Fats Domino. De doorleefde ietwat hese stem van Elvin Bishop is gemaakt om dit soort New Orleans blues songs te zingen. Het is eveneens genieten van het mooie samenspel tussen de gitaren van Elvin en Bob Welsh. Het aanstekelige 'That's The Way Willy Likes It' is een erg knap bluesnummer dat door Elvin, Willie en Bob samen geschreven werd. Willie Jordan neemt de lead vocals voor zijn rekening en zingt hoe hij het liefst een vrouw ziet. Het refrein wordt door iedereen gezongen en de cajon solo van Willie en gitaar solo van Elvin zijn van uitstekende makelij. Bob Welsh schreef het instrumentale en erg dansbare 'Bob's Boogie'. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat toetsenist Bob Welsh de man in de schijnwerpers is in deze sprankelende piano boogie. De gedreven pianist streelt, klopt en beukt op de zwart witte toetsen dat het een lust is voor het oor.
 
 
 
 
 
 
Het drietal drukt ook hun stempel op de Ann Peebles cover 'I Can't Stand The Rain' uit 1973. Bob Welsch schittert ditmaal op het Hammond en het vette slidewerk van Elvin is om duimen en vingers af te likken. Met zijn soulvolle stem weet Willie Jordan het nummer met veel gevoel en overtuiging te zingen. 'Stomp' is net als het eerdere 'Right Now Is The Hour' een ouder nummer van Elvin, dat hij in een nieuw en fris kleedje gestoken heeft. 'Stomp' stond al op Elvin's album 'Rock My Soul' uit 1972. Van deze instrumentale gedreven rauwe gitaar boogie spat de energie zo af. Het vette en grungy slide werk van Bishop wordt afgewisseld met uitstekende finger picking op de gitaarsnaren. 'Stomp' is één van mijn persoonlijke favorieten op dit uitstekende album. Volgens Elvin zijn er in een mensenleven drie fases, namelijk je jeugdjaren, daarna komt de middelbare leeftijd en de laatste fase is er goed uitzien of 'Lookin' Good'. Elvin zit in deze laatste fase en weet dus duidelijk waarover hij vertelt in 'Lookin' Good', waarin hij het heeft over gesprek met een vriend van vijftig jaar en waarin hij ook terugkijkt op zijn eigen woelige leven. Bishop komt in dit bluesnummer tot het besluit dat je blij moet zijn met je grijze haar en met elke rimpel die je hebt. Ook de moeilijke en lange periode om van de drank te geraken haalt Elvin aan in deze song. Bob Welsh weet op een geweldige virtuoze wijze zijn frontman te begeleiden op de piano. Het album wordt afgesloten met het schitterende 'My Soul', een cover van rockabilly legende Ronnie Hawkins. Het trio geeft 'My Soul' een cajun injectie en daar heeft het uitstekend accordeon spel van gastmuzikant Andre Thierry en de percussie van Willie Jordan een groot aandeel in. Willie legt heel zijn hart in zijn soulvolle stem, terwijl Elvin, met een rauwe splijtende gitaar solo, en Bob, met gevoelvol en begeesterend barrelhouse pianowerk, nogmaals hun instrumentale klasse etaleren. 'My Soul' is een nummer waar je vrolijk van wordt en uitnodigt om te dansen. Hoewel hij al in de 'Lookin'Good' fase zit is Elvin Bishop nog in uitstekende doen op het uitstekende album 'Something Smells Funky ‘Round Here'. Het spelplezier druipt van Elvin, Bob en Willie af en dat uit zich in elke song van deze smeltkroes van funk, blues en rock. (8/10)
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
01. Something Smells Funky ‘Round Here
02. (Your Love Keeps Lifting Me) Higher And Higher
03. Right Now Is The Hour
04. Another Mule
05. That’s The Way Willy Likes It
06. Bob’s Boogie
07. I Can’t Stand The Rain
08. Stomp
09. Lookin’ Good
10. My Soul
 
Band:
Elvin Bishop: Gitaar en zang
Willie Jordan: Cajon en zang
Bob Welsh: Piano, orgel en gitaar
Gastmuzikant
Andre Theirry: Accordion op ‘My Soul’