ELVIN BISHOP - ELVIN BISHOP'S BIG FUN TRIO

Album Review

Album: 
ELVIN BISHOP - ELVIN BISHOP'S BIG FUN TRIO
Artist: 
Elvin Bishop
Record Label: 
Alligator Records
Style: 
Elektrische Blues
Date: 
10/02/2017
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
ELVIN BISHOP - ELVIN BISHOP'S BIG FUN TRIO
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Elvin Richard Bishop werd geboren op eenentwintig oktober 1942 in Glendale, CA. Hij is een Amerikaanse blues en rock zanger, gitarist, bandleider en songschrijver. Elvin groeide op in een boerderij in de buurt van Elliott, Iowa. Wanneer Elvin tien jaar was verhuisde de familie naar Tulsa, Oklahoma, waar Elvin later naar de Will Rogers High School ging. Als finalist van de National Merit Scholar competitie won Elvin een volledige studiebeurs aan de Universiteit van Chicago. In 1960 verhuisde hij naar Chicago, waar hij afstudeerde in de natuurkunde. In 1963 ontmoette Bishop, mondharmonicaspeler Paul Butterfield en hij werd lid van de Butterfield Blues Band. Na vijf jaar en vier albums besloot Elvin Bishop de band te verlaten om een eigen band The Elvin Bishop Group op te richten. Bishop werd nog door andere bands gevraagd, zo zat hij bij The Grateful Dead op 8 juni 1969 tijdens hun concert op Fillmore West. In 1971 tourde The Elvin Bishop Group samen met The Allman Brothers. Bishop geraakte bij het grotere publiek bekend in 1975 dankzij zijn hit 'Travelin' Shoes' dat veel op de radio gedraaid werd. Een jaar later scoorde hij een monsterhit met 'Fooled Around And Fell In Love'. In de jaren zestig en zeventig nam Elvin albums op bij verschillende labels , zoals Fillmore Records, Epic Records en Capricorn Records. In 1988 tekende Elvin Bishop bij het grote Alligator Records en het debuutalbum op dat label was 'Big Fun'. Van 1988 tot 2000 bracht Bishop vijf albums uit bij Alligator Records. In 1998 werd Bishop ingewijd in de Oklahoma Jazz Hall of Fame. In 2008 verscheen bij Delta Grooves het album 'The Blues Rolls On', waarop Elvin bijgestaan werd door Tommy Castro, BB King, Warren Haynes, James Cotton, Derek Trucks, George Thorogood, Kim Wilson, John Németh en Angela Strehli. Het album werd genomineerd voor een Grammy Award als Beste Traditioneel Blues Album. Op de zesendertigste Blues Awards in 2015 kreeg Elvin Bishop zes nominaties en won hij drie Awards. Datzelfde jaar werd hij ook ingewijd in de Rock And Roll Hall Of Fame als origineel lid van de Paul Butterfield Blues Band. Op 10 februari 2017 verscheen het nieuwe album 'Elvin Bishop's Big Fun Trio', dat Elvin samen met Willie Jordan en Bob Welsh opnam in de Steve Savage At Hog Heaven Studio te Lagunitas, CA.
 
 
 
 
Op het albumhoesje staat te lezen dat 'Elvin Bishop's Big Fun Trio' allemaal begon nadat Elvin met een paar vrienden begon te jammen in de studio. De jongens hadden zoveel plezier dat er besloten werd om er een album van te maken. Elvin kende Willie Jordan omdat die op een paar albums van Bishop de percussie verzorgd had. Gitarist en toetsenist Bob Welsh is een vast lid van de Elvin Bishop Group. 'Elvin Bishop's Big Fun Trio' begint met het vrolijke 'Keep On Rollin''. Elvin en Willy nemen de zang en het gesproken gedeelte voor hun rekening. De New Orleans piano stijl van Bob Welsh is uitdrukkelijk aanwezig en Bishop zelf zorgt voor het funky blues ritme. 'Honey Babe' is een oudje uit 1974, dat al verscheen op 'Let It Flow', het vierde album van Bishop. Deze nieuwe versie is een solide bewerking waarin het fijne guitar pickin' van Bishop weer opvalt. De rockabilly achtige sound zorgt er voor dat dit een heel dansbaar nummer is. De doorrookte en soulvolle stem van Willie Jordan geeft het Chicago blues nummer 'It's You, Baby' het ideale cachet. Het heerlijk speels toetsenwerk van Bob in combinatie met scheurende blaas en zuigwerk op de bluesharp van Kim Wilson maken van deze 'It's You, Baby' één van de beste nummers op dit album. Elvin en Jordan zingen samen, als je een goede vrouw hebt, moet je haar behandelen als goud tijdens 'Ace In The Hole'. In deze mix van blues en jazz komt de klasse van het guitar pickin' van Elvin weer helemaal tot zijn recht. Hetzelfde kan trouwens gezegd worden van het meer ritmische 'Let's Go'. Tijdens de swingende instrumentale rocker 'Delta Lowdown' is het echt genieten van de instrumentale vaardigheden van Elvin op gitaar, Bob op de toetsen en Willie op de Cajon. Als daar bovenop Chicago blues legende Rick Estrin nog de kers op de taart komt plaatsen met puik mondharmonica werk, kan de pret helemaal niet meer op.
 
 
 
 
 
'It's All Over Now' werd geschreven door Bobby Womack en diens schoonzus Shirley Womack. The Valentinos, de groep waarvan Bobby Womack deel uitmaakte, brachten het nummer in 1964, als eerste uit en hadden er een bescheiden hitje mee. The Rolling Stones hadden hun eerste nummer één hit met dit nummer in juli 1964. Het Elvin Bishop's Big Fun Trio maakt van deze oldie een fris nummer. Het uitstekend snarenwerk van Bishop en de rauwe levendige zang van Willie Jordan leveren daar een grote bijdrage aan. '100 Years Of Blues' is een les in de geschiedenis van de blues en we horen dan ook heel wat legendes de revue passeren. Elvin schreef dit nummer samen met Charlie Musselwhite en samen vertellen zij op dit album ook het verhaal van honderd jaren blues. Als je Charlie Musselwhite te gast hebt dan moet je natuurlijk zijn klasse als mondharmonicaspeler uitspelen en dat weet Bishop als geen ander. Met uitstekend en gruizig werk op de bluesharp weet Charlie weer te imponeren. 'Let The Four Winds Blow' is een aangename swingende shuffle. Bob Welsh is weer grandioos op de piano en geeft de nodige swung aan het nummer. Elvin, Willie en Bob schreven met hun drieën het hilarische 'That's What I'm Talkin' About', waarin ze het hebben over hun culinaire voorkeuren. De bluesballade 'Can't Take No More' wordt met erg veel gevoel en beleving gezongen en Bob Welsh is weer een grandioze begeleider op de piano. Met pittig en snedig snarenwerk weet Elvin Bishop het nummer te kruiden. De instrumentale afsluiter 'Southside Slide' vind ik persoonlijk het minste nummer op dit voor de rest heel aangenaam album. De titel 'Elvin Bishop's Big Fun Trio' lijkt me in ieder geval een perfect gekozen titel voor dit album. (7,5/10)
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
 
 
1 Keep On Rollin’ 4:38
2 Honey Babe 2:28
3 It’s You, Baby 2:11
4 Ace In The Hole 2:35
5 Let’s Go 4:37
6 Delta Lowdown 3:01
7 It’s All Over Now 3:36
8 100 Years Of Blues 4:54
9 Let The Four Winds Blow 3:25
10 That’s What I’m Talkin’ About 5:03
11 Can’t Take No More 3:16
12 Southside Slide 2:41
 
Elvin Bishop: Guitar and Vocals
Willie Jordan: Cajon and Vocals
Bob Welsh: Guitar and Piano
 
with
Kim Wilson:Harmonica on “It’s You, Baby”
Rick Estrin: Harmonica on “Delta Lowdown”
Charlie Musselwhite: Harmonica and Vocals on “100 Years Of Blues”