ELLIS MANO BAND - HERE AND NOW

Album Review

Album: 
ELLIS MANO BAND - HERE AND NOW
Artist: 
Ellis Mano Band
Record Label: 
Eigen beheer
Style: 
Bluesrock
Date: 
03/05/2019
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
ELLIS MANO BAND - HERE AND NOW
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Tijdens een nachtelijke Whatsapp chat in 2017 besloten Chris Ellis en Edis Mano om de handen in elkaar te slaan. De bedoeling was om samen nummers te schrijven en een band op te richten. Ze moesten niet lang zoeken om muzikanten te vinden die interesse toonden om deel uit te maken van dit project. Drummer Nico Looser (Tracy Chapman, Max Mutzke en Marco Rima) en bassist Severin Graf ( James Gruntz & ZiBBZ) kwamen het duo al snel vervoegen. In Zwitserland sprak men dadelijk van een supergroup, omdat de vier muzikanten tot de beste studiomuzikanten van het land behoorden. Op 3 mei verscheen hun debuutalbum 'Here And Now', met daarop tien originele songs, die geschreven werden door Edis Mano en Chris Ellis.
 
 
 
 
 
 
Het debuutalbum opent met de power bluesrock ballade 'Whiskey'. Het is een geweldige opener, die met veel emotie en passie gezongen word door de rauwe doorleefde stem van Chris Ellis. Nadat zijn grote liefde van hem weggaat, verdrinkt hij zijn verdriet eerst in whiskey en wat later in gin. Het strakke dwingende slagwerk van Nico Looser zorgt samen met de diepe en zware baslijn van Severin Graf voor de strakke groove van dit triestige liefdesverhaal. De knappe zeurderige snarensolo van Edis Mano past perfect in de sfeer van het nummer en Nico Habic zorgt voor de nodige instrumentale vullingen met uitstekende Hammond klanken. De prachtige stemmen van de backing zangeressen Samia Afra en Sarah Huber geven 'Whiskey' vocaal nog een extra touch. Het liefdesverdriet is al voorbij in de titeltrack 'Here And Now', waarin Chris zingt over een nieuwe liefde en bijbehorende sensualiteit. Hij beseft eveneens dat hij in het heden moet leven omdat die het belangrijkst is. Deze bijna vijf minuten durende soulvolle ballade weet zowel vocaal als instrumentaal elke seconde te boeien. De stem van Ellis is gemaakt om dit soort passievolle nummers te zingen. Nico Babic draagt de melodie met zijn warme Hammond klanken en het fijne gitaarwerk van Edis Mano klinkt hier veel vrolijker en hoopvoller dan in zijn voorganger 'Whiskey'. De rustige piano intro van Manuel Halter laat niet uitschijnen dat we even later met 'Where We Belong', een erg vloeiende song krijgen. 'Where We Belong' is een liefdesverklaring aan de vertrouwde omgeving waar Ellis opgroeide en waar hij ongetwijfeld een heleboel goede en minder goede momenten en tijden beleefde. De piano van Manuel blijft het gehele nummer door in harmonie met de stem van Chris Ellis en elke keer als het refrein begint krijgt het nummer een prachtige positieve injectie. Top nummer. In het romantisch poppy getinte 'Goodbye My Love' steelt Edis Mano de show op de akoestische gitaar. Tijdens het refrein komen de blaasinstrumenten van Florian Egli, Dave Blaser en Michael Gilsenen de sound van het meeslepende nummer op een zoete en zachte wijze versterken.
 
 
 
 
 
 
 
Een andere topper op het album is 'A Lifetime', waarin Chris Ellis met zijn stem weer op een weergaloze manier weet over te brengen hoe hij zich voelt. Hij weet dat het zijn eigen schuld is dat zijn grote liefde nu met een andere man is. De vrouw zit nog steeds in zijn hart en hij wil haar vertellen hoe hij zich nu voelt. De explosieve vlijmscherpe blues solo van Edis Mano op de gitaar, kerft nog dieper in de wonde en maakt het schuldgevoel nog groter. Er heerst een donkere en sombere sfeer in de Southern midtempo rocker 'Badwater'. Halfweg kent 'Badwater' een stevige sfeerwisseling en verandert het bijna in een heavy rocker. Hammondspeler Manuel Halter en gitarist Edis Mano halen verschroeiend uit met twee zinderende solo's, waarna de song terugkeert naar de begin sound en melodie. De drie blazers zijn weer van de partij in de funky rocker 'Georgia', een nummer over de staat Georgia. Severin Graf zorgt op basgitaar voor de funky getinte groove en Manuel Halter kleurt de sound van het gehele nummer met zijn uitstekende Hammond klanken. Naar het einde toe krijgt het nummer steeds meer kracht en Edis Mano etaleert nogmaals zijn klasse als gitarist en haalt verschroeiend uit op zijn sixstring. Het meest bluesy nummer op het album is 'Bad News Blues', dat zowel vocaal als instrumentaal weer van een erg hoogstaand niveau is. De snarensolo van Mano is weer erg explosief en onweerstaanbaar, de blazers bouwen mooi op naar een hoogtepunt en drummer Nico Looser zorgt met machtig en energiek slagwerk voor de heerlijke groove. De Ellis Mano Band sluit hun debuutalbum 'Here And Now' feestelijk af met een nummer dat ons meeneemt naar de Mardi Gras in New Orleans. 'Jeannine' is een heel andere song dan de rest op het album. Het is een aanstekelijk nummer waar je vrolijk van wordt en waarop je spontaan begint te dansen en in je handen te klappen. Zeker als er al wat drank gevloeid heeft zal 'Jeannine' een topper zijn, die luidkeels zal meegebruld worden. 'Here And Now' van de Zwitserse Ellis Mano Band is een meer dan uitstekend album. Met Chris Ellis heeft de band een geweldige zanger en instrumentaal zijn Edis Mano, Nico Looser en Severin Graf absolute toppers, die zich bovendien nog omringd hebben met uitstekende gastmuzikanten en backing vocals. (8/10)
 
 
 
Walter vanheuckelom
 
 
 
01. Whiskey
02. Here and Now
03. Where We Belong
04. Goodbye My Love
05. A Lifetime
06. Badwater
07. Georgia
08. Bad News Blues
09. I Want You Back
10. Jeannine
 
musicians:
 
Chris Ellis: vocals
Edis Mano: guitars
Nico Looser: drums
Severin Graf: bass
 
special guests:
Manuel Halter: piano, Hammond
Nico Babic: Hammond
Floria Egli: horns
Michael Gilsenen: horns
Dave Blaser: horns
Lennox Mano: backing vox
Mina Mano: backing vox
Michael Weibel: backing vox
Samia Afra: backing vox
Sarah Huber: backing vox