ELLIOTT AND THE AUDIO KINGS - LONG LIVE THE KING

Album Review

Album: 
ELLIOTT AND THE AUDIO KINGS - LONG LIVE THE KING
Artist: 
Elliott And The Audio Kings
Record Label: 
Busted Flat Records
Style: 
Blues, Rock'n roll
Date: 
15/06/2018
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
ELLIOTT AND THE AUDIO KINGS - LONG LIVE THE KING
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Het Canadees muzikaal trio Elliott And The Audio Kings is afkomstig uit Kitchener, Ontario. Hun repertoire bestaat uit blues, country, bluegrass en rockabilly. In 2009 werden ze op de Maple Blues Awards, genomineerd in de categorie Best New Artist. In 2016 verscheen hun titelloze debuutalbum en nu twee jaar later ligt de opvolger 'Long Live The King' in de winkelrekken. Onder leiding van Mike Elliott en met Jonny Sauder op drums en Scott Fitzpatrick op de staande bas, bevat dit nieuwe album van Elliott And The Audio Kings een verzameling van moedige originele nummers. Deze kleine maar machtige driestemmige band haalt uit met nummers die de blues als uitgangspunt hebben en gevaarlijk dicht bij rockabilly en ouderwetse rock'n roll aanleunen. 'Long Live The King' bevat twaalf songs die zonder uitzondering door Mike Elliott geschreven werden.
 
 
 
 
 
 
Al vanaf de opener 'Zim Zam Boom' geeft het trio vol gas en is het moeilijk om stil te blijven staan, want deze aanstekelijke jumpblues nodigt meteen uit om de beentjes los te gooien. Jonny Sauder op drums en Scott Fitzpatrick op zijn staande bas zorgen voor de heerlijke stuwende groove, waarop gitarist Mike Elliott meteen knap uithaalt met een pittige solo. Er wordt wat gas terug genomen in de erg dansbare shuffle 'All Revved Up'. Het is een song die net als zijn voorganger 'Zim Zam Zoom' voor heel wat ambiance zal zorgen tijdens de live optredens. De gitaar gedreven blues nummers 'Shoulder The Weight' en 'Haven't Been Kind' zijn dan weer veel rauwer en laten een andere muzikale kant van Elliott And The Audio Kings horen. Het heerlijke en knappe slagwerk van drummer Jonny Sauder en de diepe baslijn van Scott Fitzpatrick zorgen ook hier weer voor de perfecte basis waarop frontman Mike Elliott zich zowel met zijn stem als met zijn gitaar volledig kan uitleven. Met de instrumentale Texas shuffle 'Pringles And Perrier' keert het trio terug naar de meer dansbare muziek. Gitarist Mike Elliott bewijst in een langere en pittige snaren solo dat hij wel degelijk een uitstekend gitarist is. Ook in het rauwe bluesnummer 'Touch Of Your Hand' bewijst Elliott zijn klasse als gitarist met vet gitaar werk.
 
 
 
 
 
 
Voor de danslustigen onder jullie is de swingende shuffle 'Nothin' Pleases You' een absolute aanrader. 'Day Drinking' is een aanstekelige Chicago blues song, waarin Elliott buiten de zang en de gitaar ook nog de bluesharp voor zijn rekening neemt. Het uitstekende gruizige blaas en zuigwerk op de bluesharp is meteen bepalend in dit erg knappe nummer. De diepe kloppende baslijn van Scott en het strakke slagwerk van Sonny zorgen ook hier weer voor de perfecte basis. De ouderwetse en onvervalste rock'n roll song 'Rich Girl' roept meteen herinneringen op aan Elvis Presley en Little Richard. Spijtig dat 'Rich Girl' zo kort is, het duurt maar twee minuten en dit vintage feestje had voor mijn part best nog even mogen doorgaan. De stevige en rauwe titeltrack 'Long Live The King' is één van mijn persoonlijke favorieten op dit album en dat is de verdienste van de rete strakke ritmesectie en de verschroeiende mondharmonica solo. Ook in het erg sterke 'Heart Attack' zorgen Jonny op drums en Scott op staande bas voor een heerlijke stuwende groove, terwijl Elliott nogmaals met felle en ruwe riffs uithaalt op zijn sixstring. In het afsluitende instrumentale 'Tin Sandwich' zijn het Elliott en zijn bluesharp die alle aandacht naar zich toe trekken. Het opwindende nummer kent halfweg een mooie stop, waarna de band na een paar tellen er weer vol gas tegenaan gaat. 'Long Live The King' is een prima album met veel swingende blues nummers en een paar stevige rauwe blues songs, die een vintage sound als gemene factor hebben. (7,5/10
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
01. Zim Zam Zoom
02. All Revved Up
03. Shoulder The Weight
04. Haven’t Been Kind
05. Pringles And Perrier
06. Touch Of Your Hand
07. Nothin’ Pleases You
08. Day Drinking
09. Rich Girl
10. Long Live The King
11. Heart Attack
12. Tin Sandwich
 
 
Mike Elliott – zang, gitaar, mondharmonica
Jonny Sauder – drums, percussie, backing vocals
Scott Fitzpatrick – staande bas, backing vocals