ELLES BAILEY – ROAD I CALL HOME

Album Review

Album: 
ELLES BAILEY – ROAD I CALL HOME
Artist: 
Elles Bailey
Record Label: 
Outlaw Music
Style: 
Rootsy Blues, Soulvolle Blues, Americana
Date: 
08/03/2019
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
ELLES BAILEY – ROAD I CALL HOME
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Elles Bailey is een Britse zangeres en songschrijfster uit Bristol. Ze heeft het talent om rootsy blues, American, country en soulvolle rock naadloos te combineren met een hedendaagse rand. Het lot heeft haar ook gezegend met een rokerige stem die perfect bij dit soort muziek past. Haar stem heeft ze te danken aan een ernstige kinderziekte. Toen ze drie was kreeg Elles een virale en bacteriële longontsteking. Ze herstelde, maar haar stem was helemaal veranderd. Grappig was dat de specialist die haar behandelde toen al de profetische opmerking maakte, dat als ze ooit wilde zingen, ze een geweldige blueszangeres zou zijn. Op 1 september 2017 verscheen haar debuutalbum 'Wildfire'. De kans om 'Wildfire' op te nemen kwam eerder dan verwacht. Tijdens een geplande gezinsreis doorheen de Zuidelijke Staten van de USA was het de bedoeling om in de Blackbird Studios te Nashville een demo track op te nemen. Ze maakte in de studio kennis met heel wat muzikaal en productie talent. Bovendien werden deze mensen meegesleept door de stem van Elles, waardoor ze nog een tandje bijstaken. Het resultaat was niet één track, maar een gans album. Producer was Brad Nowell en Elles Bailey wist Grammy Award winnaar en twee keer CMA muzikant van het jaar Brent Mason te strikken op gitaar. Ook pianist Bobby Wood, die drie keer Musician Hall Of Famer is en gitarist Chris Leuzinger (Garth Brooks) verleenden hun medewerking. Verder werkten bassist Mike Brignardello (Lynyrd Skynyrd, Amy Grant), drummer Wes Little (Stevie Wonder, Melissa Etheridge) mee aan het album. Terug thuis in Engeland rondde Elles het album af met oude bekende Jonny Henderson op Hammond en gitarist Joe Wilkins. Het resultaat was een unieke trans Atlantische combinatie van stijlen. Het album was een schot in de roos en het album kreeg overal lovende kritieken. De concertkalender voor de UK en ook voor de rest van Europa stond goed volgeboekt. Sinds de release van 'Wildfire' speelde Elles al meer dan tweehonderd concerten. In 2018 was de zangeres op verscheidene festivals te zien in België en Nederland. Als je met je debuutalbum één van de beste albums van 2017 gemaakt hebt, rust er een heel zware last op je schouder, want dan is het niet zo simpel om daar een vervolg aan te breien. Toch is Elles Bailey er anderhalf jaar later in geslaagd om met 'Road I Call Home' een geweldige opvolger op de markt te brengen. Voor haar debuutalbum 'Wildfire' had Elles vijf jaar nodig om de songs te schrijven en op te nemen, voor 'Road I Call Home' had ze slechts één jaar nodig. Op het nieuwe album vertelt ze het verhaal van haar leven op tournee en hoe haar leven veranderd is sinds haar debuutalbum. Zelf vindt de zangeres dat 'Road I Call Home' dieper graaft. Ze zingt over hoe ze omgaat met verlies, liefde, woede, vastberadenheid en over het leven on the road.
 
 
 
 
 
 
 
De opener 'Hell Or High Water' begint ietwat mysterieus en donker. De prachtige stem van Elles Bailey komt de mysterieuze klanken vervoegen en vanaf dat moment wordt het nummer heel geduldig en op een fenomenale wijze opgebouwd naar het refrein, waarin deze 'Hell Of High Water' als het ware explodeert. Deze Southern power ballade wordt door Pat Buchanan en Chris Leuzinger instrumentaal gekruid met sterke gitaar riffs en enorm vet slide werk. Tijdens het refrein barst het nummer zowel instrumentaal als vocaal helemaal open en kunnen we genieten van de immens mooie en krachtige stem van Elles. Het wervelende toetsenwerk van Jimmy Nichols op het orgel geeft het nummer nog meer klasse. 'Hell Or High Water' is een uitstekende opener. Chris Leuzinger neemt op de akoestische gitaar de intro van 'Wild Wild West' voor zijn rekening. De massieve en zware drumbeat van Wes Little zorgt voor een uitstekende basis waarop de akoestische gitaar van Chris en het subtiele toetsenwerk van Jimmy heel goed tot hun recht komen. In 'Wild Wild West' vindt Elles Bailey de juiste mix van blues en rock en met haar geweldige stem tilt ze deze song naar een nog hoger niveau. Elles ontdekte na zeven maanden samenwerking dat haar manager een oplichter was en dat was voor Elles de aanleiding om samen met Billy Smiley (White Heart) en Catlin Rushing een nummer te schrijven dat de donkere kanten en de daarbij bijgaande misbruiken in de muziek en entertainmentindustrie aanklaagt. 'Deeper' is een wondermooie en soulvolle ballade dat door de ietwat rauwe stem van Elles met erg veel gevoel gezongen wordt. De soulvolle warme orgelklanken van Jimmy Nichols dragen het nummer en de blazerssectie met Sam Levine op saxofoon, Chris McDonald op trombone en Mike Haynes en Steve Patrick op trompet geven het nummer een Stax gevoel. Het album 'Road I Call Home' is bijna helemaal in Nashville opgenomen. 'What's The Matter With You' en 'Medicine Man', de volgende twee nummers, zijn de enige twee songs die in het Verenigd Koninkrijk zijn opgenomen met haar vaste band. Met veel wanhoop en emotie in haar stem vraagt Elles in 'What's The Matter With You' aan haar geliefde waar het is mis gegaan. Met zijn gevoelvol snarenwerk weet Chris Leuzinger dezelfde emoties en pijn over te brengen als zijn frontvrouw doet met haar stem. Met Jimmy Nichols op piano en Jonny Henderson op orgel is het weer het gehele nummer genieten van uitstekend toetsenwerk.
 
 
 
 
 
 
De woede van Elles tegenover haar vroegere manager zit haar nog steeds hoog en die woede hoor je dan ook in de Southern bluesrocker 'Medicine Man', waarin ze hem vergelijkt met de vroegere medicijnmannen, die leurden met hun wonder elixirs, terwijl ze in gebakken lucht verkochten. 'Medicine Man' verscheen op zestien november 2018 als eerste single, de voorbode van het nieuwe album. Het behaalde de eerste plaats in de ITunes Blues Charts, de zevende plaats op de Amazon Blue Charts en het stond op de Nu Blue Playlist van Spotify. 'Medicine Man' is een Southern bluesrocker met een uitstekend en sterk refrein. De vette slide riffs gaan door merg en been en het Hammond zorgt voor het bluesgevoel. Als achtjarige droomde Elles er van om popster te zijn met de daarbij horende roem, limousines en glamoureuze feestjes. Haar huidige leven lijkt in niets op die droom. Veel kilometers maken voor de optredens, werken tot laat in de nacht, in en uitladen en extreme vermoeidheid hoort bij haar huidige leven, maar 'Road I Call Home' is geen klaaglied, want Elles Bailey is heel gelukkig met wat ze nu doet en hoopt dat ze dit zolang mogelijk kan en mag blijven doen. De titeltrack begint met wervelende toetsenriffs van Jimmy Nichols op het orgel en even later brengt Wes Little met dwingend en bulderend slagwerk dit uptempo rocknummer helemaal op gang. Bassist Mike Brignardello zorgt voor een knappe rock groove en gitaristen Pat Buchanan en Chris Leuzinger imponeren met snel vingerwerk en met vet slidewerk. 'Foolisch Hearts' is een soulvolle ballade die over een relatie gaat die op zijn einde loopt. De geliefden komen tot de conclusie dat ze niet met elkaar, maar ook niet zonder elkaar kunnen leven en besluiten dan om een gemeenschappelijke basis te vinden om alles terug op het goede spoor te krijgen. Deze emotionele ballade is één van de persoonlijke favorieten van Elles. Het soulvolle orgel is op een uitdrukkelijke en uitstekende wijze heel het nummer aanwezig. Elles haar prachtige stem komt in deze ballade volledig tot haar recht.
 
 
 
 
 
 
Een ander hoogtepunt is de stomende bluesrocker 'Help Somebody', met een intro van een mondharmonica die het geluid maakt van een stoomfluit die het sein geeft dat de trein kan vertrekken. Drummer Wes Little en bassist Steve Mackey zorgen voor een heerlijke groove. De blazerssectie die we al eerder hoorden op 'Deeper' toont zich weer van hun beste kant en voegen de nodige soul toe aan dit prachtig nummer. De toetsen zijn weer op een uitstekende wijze uitdrukkelijk aanwezig en het vette slidewerk met de bottleneck en gruizige mondharmonica zorgen voor de instrumentale afwerking. 'Help Somebody' heeft een melodieus en catchy refrein, dat zich meteen in je hoofd nestelt. Het meest poppy nummer op het album is het liefdeslied dat Elles schreef voor haar man, omdat hij en zijn liefde, in de waanzin van haar leven en haar huidige drukke muzikale carrière, haar redding en veilige liefdevolle thuishaven zijn. Je voelt de liefde stromen en je wordt blij als je dit vloeiend en melodieus melodietje hoort. Amper twee dagen voordat de Britse zangeres naar Tennessee vloog om het album af te maken, schreef ze 'Miss Me When I'm Gone', een Americana song die zowel qua tekst als muziek perfect op dit album past. 'Miss Me When I'm Gone' gaat over het steeds weer vertrekken op tournee en het achterlaten en het missen van de mensen die je lief hebt. De prachtige en warme Hammond klanken van Jimmy Nichols dragen het nummer en Pat Buchanan of Chris Leuzinger strooien weer kwistig in het rond met sublieme slide riffs. De prachtige stem van Elles klinkt erg overtuigend en oprecht. Het kippenvelmoment van het album is zeker en vast de afsluitende beklijvende ballade 'Light In The Distance', die Elles schreef voor een dierbare vriend en soulmate die vorig jaar stierf terwijl de zangeres op tournee was. Ze zingt hoe hij in zijn laatste telefoongesprek aan haar vertelde dat hij ging sterven, maar dat ze niet moest treuren. Hij was niet bang was om te sterven omdat hij voelde dat hij naar zijn thuis. Alleen de piano van Jimmy Nichols begeleidt de pakkende en gevoelvolle fenomenale stem van Elles. Je moet een echt ijskonijn zijn om niet geraakt te worden bij deze pakkende tekst en emotievolle stem. Elles Bailey, de songwriters waarmee ze samen de nummers schreef en haar muzikanten hebben een bijna onmogelijke klus geklaard, door van 'Road I Call Home' een meer dan waardige opvolger te maken van het schitterende 'Wildfire'. 'Road I Call Home' is een absolute aanrader voor elke muziekliefhebber. De promotie tournee van het album gaat ongeveer rond dit moment van start in de UK en einde april komt Elles Bailey ook naar Europa, maar spijtig genoeg zijn er nog geen concerten gepland in België of Nederland. Laat ons hopen dat daar gauw verandering in komt.  (9/10)
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
01. Hell Or High Water
02. Wild Wild West
03. Deeper
04. What’s The Matter With You
05. Medicine Man
06. Road I Call Home
07. Foolish Hearts
08. Help Somebody
09. Little Piece Of Heaven
10. Miss Me When I’m Gone
11. Light In The Distance
 
 
 
 
UK MUSICIANS
Drums: Matthew Jones
Bas: Zak Ranyard
Gitaar: Joe Wilkins
Orgel: Jonny Henderson
 
NASHVILLE MUSICIANS
Drums: Wes Little
Bas: Mike Brignardello & Steve Mackey
Electrische gitaar: Pat Buchanan & Chris Leuzinger
Akoestische gitaar: Chris Leuzinger
Toetsen: Jimmy Nichols
Tenor Sax/Bari Sax: Sam Levine
Trompet: Steve Patrick
Trompet: Mike Haynes
Trombone: Chris McDonald