ELIZA NEALS - SWEET OR MEAN

Album Review

Album: 
ELIZA NEALS - SWEET OR MEAN
Artist: 
Eliza neals
Record Label: 
E-H Records
Style: 
Rauwe bluesrock
Date: 
04/07/2019
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
ELIZA NEALS - SWEET OR MEAN
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Eliza Neals is een uitstekende vrouwelijke artiest uit de onafhankelijke oostkust muziekscene. Eerst veroverde ze het publiek in haar woonplaats Detroit en daarna verhuisde ze in 2008 naar New York City. De interesse voor muziek begon wanneer Eliza naar de muziek van Etta James, Motown en classic rock begon te luisteren. Ze begon zelf muziek te schrijven na een ontmoeting in een platenwinkel in Detroit met singer/songwriter William Collins. Dankzij haar muzikale gehoor, haar talent op de piano en haar geweldige stem behaalde ze haar diploma Opera aan de Wayne State University in Detroit, maar de levendige zangeres zag haar toekomst als blues en rock zangeres. In 2003 verscheen haar debuut EP 'I'm Waiting' en haar eerste full album 'Liquorfoot' verscheen in 2005. Daarna was het drie jaar wachten op nieuw werk van de Detroitse zangeres, maar ze had in die tijd niet stilgezeten want in 2008 verscheen de EP 'My Style Life' en twee albums 'No Frogs For Snakes' en 'Stronghold II'. Dit laatste album was een samenwerking met soul legende Barrett Strong Jr.. Daarna duurde het weer vijf jaar voor het album 'Messin' With A Fool' verscheen, dit indie album won op de Detroit Blues Award, The Best Blues Songwriter Award. Haar meest succesvolle album tot nu toe is 'Breaking And Entering', dat verscheen in 2015. Met dit album won Eliza Neals de Best Album Award op de Detroit Music Awards 2016, ze kreeg tevens vijf nominaties op de onafhankelijke Blues Awards in 2016 en ze werd verkozen tot beste live act van 2016 door de Britse Music website Get Ready To Rock. In februari 2017 verscheen het uitstekende album '10.000 Feet Below'. In 2018 ontving ze de Detroit Black Music Award voor Best Blues artist Of The Year.  Op 4 juli van dit jaar verscheen de EP 'Sweet Or Mean', waarvoor Eliza Neals alle nummers schreef. Deze keer werkte Neals samen met de New Yorkse bluesman Ted Horowitz, beter bekend als Popa Chubby. Horowitz speelt niet alleen gitaar op deze release, maar is eveneens producer van het album. De rest van de band bestaat uit Dave Keyes op toetsen, Chris Gambaro-Vega op bas en John Medeiros Jr. op drums.
 
 
 
 
 
 
De EP 'Sweet Or Mean' opent en eindigt met 'Pawn Shop Blues'. De opener is een verschroeiende bluesrocker met fantastisch vet slidewerk van Ted Horowitz in de hoofdrol. Ted stuwt het nummer vooruit met zijn uitstekend glijwerk met de bottleneck. Drummer John Medeiros en bassist Chris Cambaro-Vega zorgen voor een waanzinnige groove en de blazerssectie, met Ian Hendrickson op saxofoon en Michael Leonhart op trompet, zijn weelderig aanwezig met knap blaaswerk. Eliza Neals heeft een klassiek opgeleide stem, maar met de gruis van Janis Joplin en Koko Taylor in haar stem weet ze deze 'Pawn Shop blues' op een krachtige en overtuigende te brengen als een onvervalste rockzangeres. In de afsluiter 'Pawn Shop Blues (roadhouse)' is de slide gitaar van Popa Chubby nog even sterk aanwezig en even bepalend als in de opener, maar hier zijn de blazers verdwenen. In de plaats van de blazers komt toetsenist Dave Keyes met zijn barrelhouse toetsenwerk de show stelen. Er zit veel emotionele woede in de rauwe sexy stem van Eliza in het lekker groovende 'Blackish Gray'. Het nummer heeft een dreigende sound, waarin bassist Chris Gambaro-Vega met zijn uitstekend lopende baslijn voor het emotionele hart van het nummer zorgt. Dave Keys is met zijn warme Hammond klanken het gehele nummer door uitstekend en uitdrukkelijk aanwezig en Ted Horowitz is ook hier weer heel bepalend met zijn subliem en priemend gitaarwerk. Het autobiografische 'Bitten By The Blues' is een energiek en radiovriendelijk nummer, dat het verhaal vertelt van iemand die van rock'n roll houdt, maar ook van de blues en die niet wil kiezen voor één van de twee muziekstijlen, omdat zij ze alle twee nodig heeft om gelukkig te kunnen zijn. Er zitten heel wat invloeden uit de jaren zestig en zeventig in 'Bitten By The Blues' en Eliza vernoemt met Jimi hendrix en Janis Joplin enkele van haar grote muziekidolen uit die periode. Ted Horowitz strooit het gehele nummer weer gretig in het rond met pittige en vlijmscherpe gitaar riffjes. Met een melodieuze solo bekroond Ted zelf zijn knappe instrumentale prestatie.
 
 
 
 
 
 
'Livin' With Yo Mama' is een ruwe en rauwe bluessong die op een geweldige wijze gezongen wordt door Eliza Neals. Dit is een ouder nummer van Eliza uit haar album 'Messin' With A Fool' uit 2012, maar de nieuwe versie op dit album is nauwelijks vergelijkbaar met het originele nummer. Origineel was het een pop getinte song met veel blazers. Eliza schreef andere arrangementen en veranderde het nummer in een rauwe blues song. Ze legt heel haar lichaam, hart en ziel in dit nummer en stuwt zo dit nummer naar een hoger niveau. 'Livin' With Yo Mama' op deze EP een typische twaalf bar blues song in combinatie met onweerstaanbaar vet slide werk van Ted Horowitz en sublieme rock riffs op de toetsen van Dave Keyes. De verzengende slide solo van Ted zorgt buiten de geweldige stem van Eliza voor één van de hoogtepunten op het album. Met 'Knock Knock Knockin' gaat Eliza de akoestische Delta blues weg op. Ted speelt hier op een akoestische Martin D28 gitaar en zorgt zo voor de enige begeleiding van de rauwe stem van Eliza die zingt dat ze gek is om s'nachts naakt te rennen en zich in het maanlicht in het water te dompelen. Afsluiten doet Eliza met 'Pawn Shop Blues (roadhouse)' dat we hierboven al besproken hebben. Spijtig dat de EP 'Sweet Or Mean' maar zes nummers telt, want ik denk toch dat me mogen spreken van een geslaagde samenwerking tussen Eliza Neals en Ted Horowitz. Hopelijk krijgt deze EP in de nabije toekomst een vervolg met een volledig album. Vooral de liefhebbers van rauwe bluesrock gaan van dit album kunnen genieten, maar ook de liefhebbers van gitaar gedreven bluesrock, de fans van Eliza en Popa Chubby zullen zeker tevreden zijn met deze uitstekende EP 'Sweet Or Mean'. (8/10)
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
Pawn Shop Blues
Blackish Grey
Bitten by the Blues
Livin With Yo Mama
Knock Knock Knockin
Pawn Shop Blues (Roadhouse)
 
Eliza Neals: vocals
Popa Chubby: guitar
Dave Keyes: B3, Wurlitzer, piano
Chris Gambaro-Vega: bass
John Medeiros Jr.: drums
Ian Hendrickson: sax
Michael Leonhart: trumpet