EG KIGHT - STICKS & STRINGS

Album Review

Album: 
EG KIGHT - STICKS & STRINGS
Artist: 
EG Kight
Record Label: 
Blue South Records
Style: 
Akoestische blues en roots
Date: 
15/09/2023
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
EG KIGHT - STICKS & STRINGS
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Zangeres, gitariste en songwriter EG Kight uit Dublin bouwt al meer dan vijfentwintig jaar aan haar muzikale carrière, waarin ze achttien maal genomineerd werd, waaronder BMA nominaties voor Song of The Year, Album of The Year en Female Artist of The Year. Nadat optredens weer mogelijk werden na de Covid 19 pandemie begon EG solo op te treden of als akoestisch trio met haar vorige bandleden Gary Porter en Ken Wynn. Samen met hen bracht EG Kight haar tiende bluesalbum 'Sticks & Strings' uit. Het is een akoestisch album met tien songs, waarvan EG er negen schreef  of hielp schrijven. 'Come And Go Blues' is een cover van Gregg Allman. Op een vijftal nummer is basgitarist Sean Williams aanwezig als gastmuzikant. 
 
 
 
 
 
Gary Porter trekt op de mondharmonica het trage bluesnummer 'Talk To Me' op gang. EG beschikt over een goede stem en zingt het nummer met het nodige gevoel. EG Kight en Ken Wynn zorgen voor het uitstekende akoestische gitaarwerk. Met een ietwat zwoele stem doet EG een aanbod aan een oude vriend die moeilijk te weigeren is in de prachtige slowblues 'You Have No Reservation'. Gitarist Ken Wynn schittert met een fantastische akoestische solo in deze meer dan vier minuten durende ballade. De enige cover op het album is 'Come And Go Blues' van Gregg Allman. EG maakt er een eigen akoestische versie van met andermaal een fijne en gevoelvolle akoestische snarensolo van Ken Wynn. Met 'Already Gone' krijgen we een Delta bluesnummer, met huilende mondharmonica van Gary Porter en knap werk op de dobro van Ken Wynn. Met klassiek Spaans getint snarenwerk weet gitarist Ken Wynn weer te imponeren in de introspectieve ballade 'All Things Considered'. 
 
 
 
 
 
 
 
In het vloeiende rootsy 'God, Goats And Guitars' vertelt EG wat haar door haar moeilijke periodes geholpen heeft. Haar moeder Miriam Kight doet de backing vocals in dit nummer. 'My Baby's Hiding Something' vertelt het klassieke verhaal van een bedrogen echtgenoot of echtgenote. Gary Porter en Ken Wynn kleuren dit nummer met ee heerlijke mondharmonica en akoestische gitaarsolo. Elk verhaal heeft twee kanten zingt EG in 'Two Sides Of Every Story'. EG zingt 'Changes Coming Down' met erg veel gevoel en Porter schittert met een knappe solo op de dobro. Het album wordt afgesloten met EG's strijderslied ''I Won't Ever Give Up'. 'Sticks & Strings' het tiende bluesalbum van EG Knight is een aangenaam akoestisch album. (7/10)
 
 
 
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
 
 
01. Talk To Me
02. You Have No Reservation
03. Come And Go Blues
04. Already Gone
05. All Things Considered
06. God, Goats And Guitars
07. My Baby‘s Hiding Something
08. Two Sides To Every Story
09. Changes Coming Down
10. I Won‘t Ever Give Up
 
 
EG Kight - Gitaar en zang
Ken Wynn - Lead gitaar en dobro
Gary Porter - Drums, percussie en mondharmonica
Gary Porter, Ken Wynn - Background vocals op #1,3,8,9,10
Miriam Kight - Background vocals op #6
Special guest Sean Williams - Bas gitaar op #1,2,5,8,10