EARLY TIMES & THE HIGH ROLLERS - THE CORNER

Album Review

Album: 
EARLY TIMES & THE HIGH ROLLERS - THE CORNER
Artist: 
Early Times & The High Rollers
Record Label: 
Vizztone Label Group
Style: 
Rock, Rhythm & blues
Date: 
12/02/2021
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
EARLY TIMES & THE HIGH ROLLERS - THE CORNER
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Early Times And The High Rollers is een in Amerikaanse, in New York City gevestigde, band die gespecialiseerd is in originele rock en rhythm & blues muziek. Early Times groeide op in Sacramento, CA, daar zette hij ook de eerste stappen in de muziekwereld. In zijn begin periode in Sacramento bracht hij bij het label Fantasia Music vier albums uit. Zijn debuutalbum 'Society For The Misunderstood' (Beste CD in Sac This Week), 'Hobo Deluxe' (Beste cd-nominatie Sacramento Area Music Awards), 'The Comedown' (Beste cd-nominatie Sacramento Area Music Awards) en 'Tickle Your Fancy'. Voordat hij zijn thuisstaat Californië verliet, werd hij uitgeroepen tot Beste Gitarist op de Sacramento Music Awards. Daarna sloot hij zich aan bij de band van E.C. Scott, waarmee hij internationaal tourde en waarmee hij op het Blind Pig Label twee cd's opnam. Early Times organiseert een dagelijkse nationaal uitgezonden show op B.B. King's Bluesville op SiriusXM radio. Het meest recentste album van Early Times & The High Rollers is 'Hit & Run' uit 2017. Op twaalf februari verschijnt het nieuwe album 'The Corner', met daarop tien originele, door Early Times geschreven nummers. Net als bij 'Hit & Run' is ook nu Jay Messina de producer.
 
 
 
 
 
 
Het album opent met 'Come On, Let's Ride', dat uitgekozen werd als tweede single. Het is een midtempo rocker met een sterk refrein en het uitstekend en vlijmscherp snarenwerk van gitarist Early Times raakt je tot op het bot. Dan volgt met 'On The Corner' de aantrekkelijke titeltrack. Met een strakke drumbeat regelt drummer Joshua Keitt het ritme van deze song. De pulserende baslijn van Hardan Long-Johnson zorgt voor lichte kriebels in de onderbuik en de priemende en snijdende gitaar riffs en solo van Earl Times snijden weer door merg en been. Het subtiele orgelwerk op de achtergrond roept herinneringen op aan The Doors, de band rond frontman Jim Morrison. Het vintage popnummer 'Do What She Do' wordt op gang getrokken met een akoestische gitaar intro. Het is een sfeer nummer dat tijdens de live concerten zeker massaal zal worden meegezongen. De eerste single uit het album was 'She's About To Lose Her Mind', een soulvolle en melodieuze ballade met een uitstekende Popa Chubby op de lead gitaar. De gitaarliefhebbers zullen met volle teugen genieten van zijn pittige en smaakvolle solo. Het uitstekende piano werk geeft deze song nog meer cachet.
 
 
 
 
 
Het instrumentale 'Rosie's Herbs 'N Ting' heeft een geweldig stuwende groove. Het geeft aan Early Times nogmaals de gelegenheid om zijn instrumentale vaardigheden op de gitaar te demonstreren. Met 'He's Got A Jones' gaan Early Times & The High Rollers de funky weg op. Ook hier krijgen we weer uitstekend gitaarwerk van Early Times en hij gebruikt zijn Wah Wah pedaal op een heel verstandige wijze. Het is een zeer gevarieerd album want met 'Say Man' krijgen we een Latijns rumba ritme voorgeschoteld. De song begint heel jazzy en Early zingt en praat afwisselend. Het heerlijke percussiewerk van Jay Messina en het uitstekende slagwerk van drummer Joshua Keitt zijn een lust voor het oor. Het begin van de rockballade 'Charlemagne' roept bij mij herinneringen op aan de 'With A Little Help From My Friends' versie van Joe Cocker en daar spelen de splijtende gitaar riffs van Early Times een grote rol in. Dat gevoel verdwijnt wel na een tijdje. Dan Schnapp draagt met zijn warme Hammond klanken de melodie van deze ballade en de baslijn van Hardan Long-Johnson is het kloppende hart van 'Charlemagne'. De snarensolo van Early Times op het einde van het nummer is weer van uitstekende kwaliteit en sluit 'Charlemagne' op een knappe wijze af.
 
 
 
 
 
 
'Someone Help Mary' is een trieste, rustig voort kabbelende akoestische ballade. Early Times & The High Rockers hebben nog genoeg energie over om hun album af te sluiten met de opruiende vintage punkrocker 'Return Of The Queen'. Drummer Joshua Keitt en bassist Hardan Long-Johnson trekken alle registers open en zorgen voor een verschroeiende groove. Early Times haalt fel uit met een zinderende en vingervlugge snarensolo en Dan Schnapp is het gehele nummer uitdrukkelijk en uitstekend aanwezig op zijn keyboards. 'The Corner' van Early Times & The High Rollers is een aangenaam en gevarieerd album, dat zeker een breed publiek kan aanspreken. Early beschikt over een uitstekende stem en ook zijn gitaarwerk is van prima kwaliteit. (7,5/10)
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
 
01. Come On, Let's Ride
02. On The Corner
03. Do What She Do
04. She's About To Lose Her Mind (feat Popa Chubby)
05. Rosie's Herbs 'N Ting
06. He's Got A Jones
07. Say Man
08. Charlemagne
09. Someone Help Mary
10. Return Of The Queen
 
 
 
Early Times: Zang, gitaar, keyboards en percussie
Joshua Keitt: Drums
Dan Schnapp: Keyboards
Hardan Long-Johnson: Bas
Popa Chubby: Lead gitaar op #4
Jay Messina: Percussie
Colleen Messina: Backing vocals op #8