EAMONN MCCORMACK - LIKE THERE'S NO TOMORROW (2CD)

Album Review

Album: 
EAMONN MCCORMACK - LIKE THERE'S NO TOMORROW (2CD)
Artist: 
Eamonn McCormack
Record Label: 
Sireena Records
Style: 
Bluesrock, Akoestich
Date: 
21/07/2017
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
EAMONN MCCORMACK - LIKE THERE'S NO TOMORROW
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Eamonn McCormack werd geboren in 1962 in het centrum van Dublin. Op negenjarige leeftijd speelde hij al vlot akoestische gitaar, zijn eerste muzikale invloeden kreeg hij van Slade, Cat Stevens, Neil Young en hoe kon het ook anders Rory Gallagher. Eerst speelde hij in de kerk maar met ouder worden kreeg hij een elektrische gitaar en werd hij aangezocht om gitarist te worden in een locale band. Daar leerde hij ook andere muziek kennen zoals Jimi Hendrix, Eric Clapton en Thin Lizzy. Op zeventienjarige leeftijd vertrok Eamonn naar Amerika om zijn muzikale horizon te verbreden en om veel podium ervaring op te doen. Na vier jaar keerde Eamonn terug naar Europa met nieuwe frisse muzikale ideeën. Hij nam een pseudoniem aan en toerde onder de naam Samuel Eddy heel Europa rond. Het hoogtepunt onder deze naam was zeker het optreden op het Park Festival in Nederland waar hij mocht spelen voor een half miljoen mensen en van de pers niets dan lovende commentaren ontving. Men noemde zijn band toen, a modern day power trio, en dat is het Eamonn McGormack trio nog steeds. Maar het vele reizen en optreden, samen met een aantal persoonlijke aangelegenheden eisten hun tol en Eamonn laste een tijdelijke rustpauze in. Deze rustpauze duurde redelijk lang, want pas in 2008 verscheen er een best of, met allemaal nummers onder de naam Samuel Eddy. Een jaar later was er het album 'Kindred Spirits' onder de naam Eamonn McCormack. Het album had redelijk succes en er waren heel wat speciale gasten aanwezig op dit album. Vier jaar later, in 2012 verscheen de uitstekende opvolger 'Heal My Faith'. Nu heeft Eamonn een dubbel album op de markt gebracht met de naam 'Like There's No Tomorrow'. Het eerste album bevat elf elektrische songs en het tweede album telt zeven akoestische nummers. Op het elektrisch album komen, op één song na, alle nummers van de hand van Eamonn en voor het akoestisch album schreef Eamonn samen met Edwin Williamson vier nummers.
 
 
 
 
 
Eamonn McCormack heeft voor dit album bassist Jonathan Noyce en drummer Darrin Mooney, de voormalige ritmesectie van Gary Moore aan zijn zijde en samen vormen ze een opwindend power trio. Chris Tsangarides bekend van zijn werk met oa Thin Lizzy, Black Sabbath en Depeche Mode, is de bekwame producer van 'Like There's No Tomorrow'. Het album begint schitterend met de rocker 'From Town To Town', dat veel Rory Gallagher invloeden heeft, namelijk dezelfde stomende, opwindende groove die gekruid wordt met vlijmscherpe gitaar riffs. McCormack blijft op hetzelfde elan verder gaan met 'When You Cross The Line'. Stevige rock zonder franjes met een pompende ritme sectie en een uitstekende gitarist, die weet wat hij met zijn six string kan. Eamonn zal nooit een Award winnen als beste zanger, maar dat hoeft ook niet. Zolang de Ier maar zijn hart in het nummer legt. In de vurige funky bluesrocker 'Writing's On The Wall', komt de klasse van dit power trio erg goed tot zijn recht. Eamonn was niet alleen bevriend met de Ierse bluesrock legende Rory Gallagher, ook Phillip Lynott van de Ierse rockband Thin Lizzy behoorde tot zijn vriendenkring. 'One Wish' is een nummer dat Phil Lynott schreef, maar nooit uitgebracht heeft. McCormack heeft altijd van het lied gehouden en besloot om het op zijn nieuwste album te plaatsen.
 
 
 
 
 
 
'Still Missing You' is een meeslepende slowblues. Deze ballade is met zijn zes minuten vijfendertig seconden het langste nummer op het album en Eamonn laat ons de gehele tijd genieten van zijn knap en gevoelvol snarenwerk. Daarna wordt het gaspedaal weer volledig ingedrukt voor de bluesrocker 'Lousy Day'. Het nummer heeft een stuwende groove en de subtiele, nauwelijks hoorbare bluesharp geeft het nummer een extra toets. De funky rocker 'Internet Star' gaat over internet sterren op YouTube en op TV. Bassist Jonathan Noyce zorgt voor de klasse funky groove, waarop Eamonn verschroeiend kan uithalen op de gitaar. Eamonn slingert ons terug naar de jaren zestig met 'Moving On'. Een pure rock'n roll song die tijdens de live optredens zeker voor ambiance zal zorgen. De power ballade 'Running Back To You' is een pareltje, met uitstekend instrumentaal werk, maar spijtig genoeg heeft het één minpunt en dat is dat de stem van Eamonn niet sterk genoeg is om deze geweldige song te dragen. In de beklijvende ballade 'Fool For Loving You', legt de Ier zijn romantische ziel bloot. Mc Cormack sluit zijn elektrisch album af in ware Gallagher stijl. 'It's A Saturday Night' zou zo op een Rory album kunnen staan. Dit is muziek die dit power trio op het lijf is geschreven.
 
 
 
 
 
Het akoestisch album opent met een sober, maar oprecht eerbetoon aan zijn vriend en collega Rory Gallagher. Eamonn zingt het nummer ingetogen en de subtiele mondharmonica benadrukt die ingetogenheid nog meer. In de melodieuze ballade 'You Take My Blues Away' bezingt Eamonn de liefde voor zijn dochter. Veel vaders en moeders zullen zich in deze tekst herkennen en zullen niet onberoerd blijven bij dit prachtige nummer. Het heeft een geweldig refrein en het fijne vingerwerk van McCormack op de snaren van zijn akoestische gitaar bezorgen mij kippenvel. Ook vocaal weet de Ier dit nummer erg goed en met veel gevoel te brengen. De mandoline in 'It's Not The Spotlight' geeft het nummer een folk gevoel. McCormack verzorgt met de mondharmonica de intro van 'Heaven's Cry' en ook verder in het nummer blijft hij de sound van deze song inkleuren met dit instrument.
 
 
 
 
 
Het enige vloeiende nummer op het akoestisch album is het knappe 'Breaking Down', waarin Eamonn nogmaals zijn klasse als gitarist etaleert met fijn snarenwerk op de akoestische gitaar. Samen met 'You Take My Blues Away' is deze 'Breaking Down' de topper op dit akoestisch album. Afsluiten doet Eamonn deze luister cd met de Jimi Hendrix cover 'Angel'. Gewapend met zijn stem en zijn gitaar brengt Eamonn solo een volledig uitgeklede versie van 'Angel'. Eamonn McCormack's laatste woorden op het album  'Like There's No Tomorrow' zijn: Fly on my sweet angel, Fly on through the sky, Fly on my sweet angel, Tomorrow I'm gonna be by your side. Sentimenteler en ingetogener kan men een album niet afsluiten. Eamonn McCormack heeft met deze dubbelaar een meer dan waardige opvolger voor zijn uitstekend album 'Heal My Faith' uit 2012 Uitstekend album. Wie Eamonn McCormack aan het werk wil zien, moet spijtig genoeg naar het buitenland, want momenteel staat er geen Belgisch concert gepland. In october is hij wel drie dagen in Nederland, op 14 october staat hij op Texel Blues in Texel, op 15 october is hij te gast in het Blues Café in Appeldoorn en op 16 october in Buona Sera in Uitgeest. (8/10)
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
 
Eamonn McCormack (vocals, electric guitar, acoustic guitar, twelve-string guitar, Dobro, slide guitar, mandolin, harmonica, guitar synthesizer)
Jonathan Noyce (bass)
Darrin Mooney (drums)
 
 
CD 1 (electric):
From Town To Town (3:25)
When You Cross The Line (3:22)
Writing’s On The Wall (3:16)
One Wish (4:07)
Still Missing You (6:33)
Lousy Day (4:18)
Internet Star (5:34)
Moving On (4:00)
Running Back To You (5:15)
Fool For Loving You (4:21)
It’s A Saturday Night (4:16)
 
CD 2 (acoustic):
No Airs And Graces (5:38)
You Take My Blues Away (4:25)
It’s Not The Spotlight (4:11)
Heaven’s Cry (5:08)
Breaking Down (4:00)
This Guilt I Feel Inside (4:20)
Angel (4:20)