DUDLEY TAFT – SUMMER RAIN

Album Review

Album: 
DUDLEY TAFT – SUMMER RAIN
Artist: 
Dudley Taft
Record Label: 
American Blues Artist Group Records
Style: 
Bluesrock
Date: 
15/09/2017
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
DUDLEY TAFT – SUMMER RAIN
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Een vijftal jaren geleden leerde ik Dudley Taft kennen dankzij zijn uitstekende tweede album 'Deep Deep Blue'. Hij trad even later ook op in de Spirit Of 66 in Verviers en gaf daar een heel gaaf concert. Een nieuwkomer kan je Dudley dus moeilijk noemen. Hij werd geboren in 1966 in Washington DC, maar groeide op in de Midwest van de USA. In dat deel van het land leerde Taft de waarden van vriendschap en respect kennen en ontdekte hij ook de roots blues. In zijn jonge jaren ging Dudley vooral experimenteren met hardrock muziek. Al tijdens de middelbare school had hij zijn eigen bandje, namelijk Space Antilope. In de jaren negentig ging hij Sweetwater vervoegen, een band uit Seattle. Met deze band nam hij ook twee albums op en met 'Vintage Eyes' had de band zelfs een hitje. In 2006 besloot Dudley om een eigen bluesrock band op te richten. In 2010 verscheen zijn debuutalbum 'Left For Dead' dat redelijk wat succes kende en Dudley toen ook al naar Europa bracht. In 2013 verscheen de uitstekende opvolger 'Deep Deep Blue' en een jaar later was er 'Screaming In The Wind' waarvoor Dudley, naar gewoonte de meeste nummers weer zelf schreef. Dudley Taft is naast blues rocker ook een denkend mens met heel wat branie. Hij is een gevoelige en doordachte songwriter. In zijn muziek hoor je Delta wortels vermengt met Seattle grunge. Dudley is een bezige bij en in 2015 verscheen het erg goede album 'Skin And Bones'. In het voorjaar van 2015 was de band opnieuw in Europa en tijdens die tour werden er opnames gemaakt voor de live cd 'Live In Europe'. De opnames komen van verschillende locaties in Nederland en Polen. Op het album werd Dudley bijgestaan door zijn vaste begeleidingsband met John Kessler op basgitaar, Carl Martin op drums en Eric Robert op keyboards. Binnen een paar dagen verschijnt 'Summer Rain', het vijfde studio album van Dudley Taft. Het telt elf songs die allemaal door Dudley geschreven zijn. Het album werd opgenomen in de Muchmore studio in Cincinnati en in Omni Sound in Nashville.
 
 
 
 
 
 
Dudley Taft draagt zijn nieuwe album 'Summer Rain' op aan de soldaten die het grootste gedeelte van hun leven geven om de vrijheid op deze wereld te verdedigen. Openen doet Dudley Taft met de verschroeiende bluesrocker 'Flying On Love' en zoals we dat van Dudley gewend zijn gaat dit gepaard met vlijmscherpe, scheurende gitaar riffs die met veel distortion het nummer van het nodige gitaarwerk voorzien. Jason Patterson is met zwaar slagwerk uitdrukkelijk aanwezig in deze power song. Dezelfde Patterson zorgt met strak slagwerk voor de intro van 'Dark Blue Star', een song die perfect in het verlengde ligt van zijn voorganger. Buiten de waanzinnige en verschroeiende gitaar riffs en het bonkende slagwerk is hier ook een hoofdrol weggelegd voor het orgel van Reese Wynans. Reese was vroeger nog lid van Double Trouble, de begeleidingsband van Stevie Ray Vaughan. Deze uitmuntende toetsenist is in de hedendaagse muziek nog steeds uitdrukkelijk aanwezig en de groten staan te trappelen om met hem samen te werken. Dat Dudley, Reese al voor de derde keer kon overhalen om mee te werken aan zijn albums, betekent dan ook dat Reese weet dat Dudley Taft een uitstekende muzikant is die zowel live als in de studio prima muziek maakt. Ook backingzangeres Rachel Williams imponeert met haar geweldige strot in deze 'Dark Blue Star'. De bijna zes minuten durende titeltrack 'Summer Rain' heeft een opwindend ritme, dat vertraagt als het mooie melodieus refrein zijn intrede doet. Ook in dit liefdeslied is er weer erg sterk vocaal werk van de backing zangeressen Rachel Williams en Charmae. Mike Tapogna vervangt Jason Patterson op drums maar dat betekent geen verlies aan klasse, want ook Mike weet te imponeren met dominerend sterk slagwerk. Kasey Williams is de man van de zware en diepe baslijnen en natuurlijk is ook het handelsmerk van Dudley, namelijk het zinderende snarenwerk weer uitdrukkelijk aanwezig.
 
 
 
 
 
 
'Edge Of Insane' is een stevige Texas rocker, waarin de toetsen van Reece Wynans en de gitaar van Taft weer voor instrumentaal vuurwerk zorgen. De verschroeiende ritme versnelling gedurende de laatste minuut geeft het nummer nog een extra troef. Na zoveel geweld is het tijd voor een rustpunt en dat komt er met de gitaar gedreven power ballade 'Live Or Die'. We herkennen duidelijk invloeden van gitaar legende Jimi Hendrix in dit harmonieuze nummer. Met 'Pistols At Ten Places' gaat Dudley terug de rock weg op. Met de ritme sectie, bestaande uit drummer Jason Patterson en bassist Kasey Williams heeft Taft natuurlijk het ideale duo in huis om zijn moordende rock grooves te spelen. Toch zijn het de gitaar en vooral het orgel van Reece Wynans die alle aandacht opeisen in deze rock song. 'Don't Let It Fade' is een strakke mid tempo rocker met opnieuw zinderend Hendrixiaans snarenwerk van Dudley. De Wah Wah pedaal wordt niet ontzien tijdens deze verwoestende solo. Tijdens de melodieuze rock ballade 'Moon Beam' krijgen we zowel de akoestische als de elektrische gitaar te horen. De mooiste power ballade op het album is zondermeer het melodieuze 'I Lost My Way', waarin Dudley de kroon op het werk zet met een magistrale solo op zijn six string. Met een akoestische gitaarintro wordt de afsluitende ballade 'Find my Way Back Home' op gang getrokken. Wie van de vorige albums van Dudley Taft houdt zal ook deze 'Summer Rain' met open armen verwelkomen. Net als op de vorige albums weet Dudley in 'Summer Rain' te overtuigen met sterke nummers, zinderend gitaarwerk, een geweldige ritme sectie en een fantastische Reece Wynans. 'Summer Rain' is een aanrader voor elke muziekliefhebber die van stevige muziek houdt. Momenteel is de Amerikaan weer in Europa voor een tournee en spijtig genoeg wordt België weer niet aangedaan. De fans zullen naar Nederland, Duitsland of Polen moeten, willen ze Dudley live aan het werk zien en horen. (8/10)
 
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom 
 
 
 
 
 
Tracklist:
01. Flying On love
02. Dark Blue Star
03. Summer Rain
04. Edge Of Insane
05. Live Or Die
06. Pistols At Ten Paces
07. Don’t Let It Fade
08. Moonbeam
09. Come With Me
10. I Lost My Way
11. Find My Way Back Home
 
 
Dudley Taft: Gitaar & vocals
Kasey Williams: Bas
John Kessler: Bas op #5,9,10
Jason Patterson: drums
Mike Tapogna: Drums op #3,7
Reese Wynans: Orgel
Rachel Williams: Backing vocals
Charmae: Backing vocals on ‘Summer Rain’