DUDLEY TAFT – SIMPLE LIFE + concertdata

Album Review

Album: 
DUDLEY TAFT – SIMPLE LIFE + concertdata
Artist: 
Dudley Taft
Record Label: 
American Blues Artist Group
Style: 
Bluesrock
Date: 
06/09/2019
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
DUDLEY TAFT – SIMPLE LIFE + concertdata
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Een zevental jaren geleden leerde ik Dudley Taft kennen dankzij zijn uitstekende tweede album 'Deep Deep Blue'. Hij trad even later ook op in de Spirit Of 66 in Verviers en gaf daar een heel gaaf concert. Een nieuwkomer kan je Dudley dus moeilijk noemen. Hij werd geboren in 1966 in Washington DC, maar groeide op in de Midwest van de USA. In dat deel van het land leerde Taft de waarden van vriendschap en respect kennen en ontdekte hij ook de roots blues. In zijn jonge jaren ging Dudley vooral experimenteren met hardrock muziek. Al tijdens de middelbare school had hij zijn eigen bandje, namelijk Space Antilope. In de jaren negentig ging hij Sweetwater vervoegen, een band uit Seattle. Met deze band nam hij ook twee albums op en met 'Vintage Eyes' had de band zelfs een hitje. In 2006 besloot Dudley om een eigen bluesrock band op te richten. In 2010 verscheen zijn debuutalbum 'Left For Dead' dat redelijk wat succes kende en Dudley toen ook al naar Europa bracht. In 2013 verscheen de uitstekende opvolger 'Deep Deep Blue' en een jaar later was er 'Screaming In The Wind' waarvoor Dudley, naar gewoonte de meeste nummers weer zelf schreef. Dudley Taft is naast blues rocker ook een denkend mens met heel wat branie. Hij is een gevoelige en doordachte songwriter. In zijn muziek hoor je Delta wortels vermengt met Seattle grunge. Dudley is een bezige bij en in 2015 verscheen het erg goede album 'Skin And Bones'. In het voorjaar van 2015 was de band opnieuw in Europa en tijdens die tour werden er opnames gemaakt voor de live cd 'Live In Europe'. De opnames komen van verschillende locaties in Nederland en Polen. Op het album werd Dudley bijgestaan door zijn vaste begeleidingsband met John Kessler op basgitaar, Carl Martin op drums en Eric Robert op keyboards. In 2017 verscheen 'Summer Rain', het vijfde studio album van Dudley Taft en binnen een paar dagen, op zes september komt 'Simple Life' op de markt. Er staan twaalf songs op 'Simple Life' en Dudley schreef voor elf nummers de tekst en de muziek.
 
 
 
 
 
 
Dat Dudley Taft heel gelukkig is met zijn mooie vrouw Michelle mag heel de wereld weten en dat hoor je ook in het openingsnummer 'Give Me A Song'. De ware liefde, vreugde en blijheid die hij na zijn scheiding vond bij zijn vrouw Michelle vormt de basis van dit nummer. De opwindende jungle drum beat van Chris Ellison zorgt voor een heerlijke groove en Dudley uit zijn vreugde in een uitstekende vlijmscherpe snarensolo. ''Give Me A Song' heeft een sterk en catchy refrein en met haar prachtige stem zorgt backing zangeres Ashley Christensen voor de vocale afwerking. In de titeltrack 'Simple Live' zingt Taft dat hij best tevreden is met een simpel leven. Zijn vrouw, zijn hond, af en toe tequila of wat bier geven aan Dudley's leven de nodige kwaliteit. 'Simple life' is een heavy rocker waarin Dudley weer gretig rondstrooit met spetterende gitaar riffs. Er wordt wat gas terug genomen voor het melodieuze liefdeslied 'I Can't Live Without You', waarin hij nogmaals zijn liefde voor zijn Michelle betuigt en zegt dat hij haar zo gelukkig mogelijk wil maken. De uitstekende melodieuze snarensolo past perfect in de sfeer van het nummer. Na dit rustiger moment worden alle registers open getrokken voor de gruizige rocker 'In Your Way', waarin nog duidelijke grunge invloeden waar te nemen zijn. Drummer Walfredo Reyes Jr. met energiek en opwindend slagwerk en bassist Kasey Williams met een zware baslijn zorgen voor de heerlijk pompende rockgroove. Natuurlijk speelt de gitaar van Dudley ook hier weer een hoofdrol. Zijn sixstring is het gehele nummer door uitstekend aanwezig met rauwe scheurende riffs.
 
 
 
 
 
 
In 'In Your Way' schreef Dudley als reactie op de huidige staat van de Amerikaanse politiek. Het is een onderwerp waarover hij nog nooit schreef, maar door de huidige toestand voelde hij zich gedwongen om te reageren. Ook in de volgende rauwe en gitaar gedreven rocker 'Don't Let Them Get Away' klaagt Dudley de Amerikaanse leiders aan. De splijtende en vlijmscherpe gitaar riffs van Taft gaan weer door merg en been. Gelukkig is de gitaar van Dudley geen machinegeweer en zijn riffs geen kogels, anders vielen er gegarandeerd veel doden tijdens deze 'Don't Let Them Get Away'. 'Bombs Away' is een funky heavy bluesrocker, waarin rustige meeslepende momenten afwisselen met keiharde grooves en rauw scheurende gitaar riffs, roept herinneringen op aan de muziek van gitaarlegende Jimi Hendrix. De enige cover op het album is het door Gov't Mule frontman Warren Haynes geschreven 'If Heartaches Were Nickels', dat de meesten onder ons wel kennen in de versie van Joe Bonamassa. Dudley nam het nummer al eerder op, namelijk op zijn live album 'Live In Europe' uit 2016. In deze meer dan zes minuten durende emotionele en melodieuze slowblues schittert top bassist John Kessler met zijn diepe baslijn. Dudley weet het nummer overtuigend en met veel gevoel te zingen en dat gevoel brengt hij ook op een prachtige wijze over met zijn fantastisch en melodieus snarenwerk.
 
 
 
 
 
 
Is er een leven na het einde van dit leven of vervagen we allemaal gewoon, dat is een vraag die al van in het begin van de mensheid gesteld werd en waar nog steeds geen antwoord op gevonden is. Ook Dudley Taft vraagt het zich af in het ontroerende 'Never Fade', waarin wat Lennon - McCartney invloeden hoorbaar zijn. 'Shine' en 'Pouring Down' zijn iets rauwer en steviger dan de rest van het album, dat komt omdat deze twee songs hem doen denken aan zijn jaren in Seattle waar hij schreef voor Sweet Water and Second Coming. Het stevige 'Pouring Down' is een ideale mix van rock, grunge en blues. In zijn gitaarwerk laat Dudley nogmaals horen dat de sixstring geen geheimen voor hem heeft. Ook in het gitaargedreven 'Shine' strooit Taft kwistig in het rond met vlijmscherpe en splijtende gitaar riffs. In de afsluitende rocker 'Back To You' verklaart Dudley nogmaals zijn liefde voor zijn vrouw Michelle. 'Simple Life' is volgens Taft het eerlijkste album dat hij ooit geschreven heeft. Het is weer een uitstekend album geworden, dat zeker de liefhebbers van iets stevigere bluesrock en splijtende gitaar riffs zal kunnen bekoren. Vandaag 3 september start Dudley met zijn Europese tournee om het album te promoten. Spijtig genoeg staat er geen Belgisch concert gepland. De Belgische fans zullen naar Duitsland of Nederland moeten. Op 3 september is Dudley Taft te gast in Club Rio in Eschweiler (D), op 5 september in de Yard Club in Keulen (D), op 7 september in Der Alten Post in Weghberg (D), op 8 september in Bluespodium L'Espirit in Rotterdam (NL), op 19 september in Bluescafé in Apeldoorn (NL) en op 20 september in Metropool in Hengelo (NL). (8/10)
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
 
01. Give Me A Song
02. Simple Life
03. I Can’t Live Without You
04. In Your Way
05. Don’t Let Them Get Away
06. Death By Bliss
07. Bombs Away
08. If Heartaches Were Nickels
09. Never Fade
10. Pouring Down
11. Shine
12. Back To You
 
 
Dudley Taft : Gitaar en zang
Walfredo Reyes Jr.: Drums (niet op 1 en 3) en percussie
Kasey Williams : Bas
John Kessler : Bas (op 8)
Chris Ellison : Drums (op 1 en 3)
Mike Tapogbna : Drums (op 6, 11 en 12)
Ashley Christensen : Backing vocals