DOUG DEMING & THE JEWEL TONES - GROOVIN' AT GROOVE NOW

Album Review

Album: 
DOUG DEMING & THE JEWEL TONES - GROOVIN' AT GROOVE NOW
Artist: 
Doug Deming & The Jewel Tones
Record Label: 
Endless Blues Records
Style: 
Roots
Date: 
26/05/2023
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
DOUG DEMING & THE JEWEL TONES - GROOVIN' AT GROOVE NOW
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Doug Deming, geboren in Eastside Detroit en nu wonende aan de Golfkust van Florida, heeft veel aandacht gekregen voor zijn behendige gitaarwerk en memorabele songwriting. Met een knipoog naar mensen als T-Bone Walker en Charlie Christian, maar ook Luther Tucker en Robert Jr. Lockwood, laat Doug zijn eigen stempel achter, of hij nu swingt op de grote jazzbox, of straight up blues speelt op de solid body Fender gitaar. Sinds hij in de vroege jaren negentig in de lokale Detroit scene speelde, heeft Doug veel jaren doorgebracht met toeren en opnemen met topbluesartiesten, waaronder Fabulous Thunderbirds frontman Kim Wilson, de legendarische Louisiana swamp bluesman Lazy Lester, Gary Primich uit Texas, met Chicago grootheden Johnny "Yard Dog" Jones en A.C. Reed, evenals met Detroit's eigen Queen of the Blues, Alberta Adams. Doug leidt zijn band The Jewel Tones en blijft opmerkelijke traditionele en originele rootsmuziek naar zijn publiek brengen. In 2002 verscheen met 'Double Down' het debuutalbum van Doug Deming & The Jewel Tones. Zijn derde album 'What's it Gonna Take', toonde het uitstekende gitaarwerk en opmerkelijke zang en songwriting die Doug's visitekaartje zijn geworden. Dit veelgeprezen Vizztone debuut bracht enkele maanden door in de Living Blues Charts Top Tien en leverde Doug in 2013 op de Blues Blast Music Awards, de Sean Costello Rising Star Award op. In 2018 verscheen 'Complicated Mess', een combinatie van traditionele blues, jazz, swing, soul en R &B, geleverd in tien originele Deming nummers samen met drie opnieuw bewerkte covers. Het debuutalbum 'Double Down' werd naar aanleiding van de twintigste verjaardag in 2022 heruitgebracht. Sinds 26 mei 2023 ligt er een nieuw studioalbum in de winkelrekken. Het kreeg als titel 'Groovin' At Groove Now'. Het is een livealbum dat opgenomen werd in Atlantis Basel in Basel, Zwitserland. Dit dynamische en energieke optreden van Doug Deming & the Jewel Tones werd opgenomen voor de concertreeks 'Groove Now!'. Doug, Andrew Gohman en Zack Pomerleau werden vergezeld door de fantastische, bekroonde saxofonisten Terry Hanck en Sax Gordon, en door de beroemde toetsenist Bill Heid. Deze opname legt een nacht van ongelooflijke chemie en spontaniteit vast tussen een groot aantal uitzonderlijke artiesten. 
 
 
 
 
 
 
 
Na een korte introduktie van Patrick Kaiser beginnen Doug Deming & The Jewel Tones aan hun concert met het het vintage swingende jumpbluesnummer 'East Side Hop'. In dit instrumentale nummer krijgen alle bandleden en gasten de tijd en de ruimte om hun instrumentale virtuositeit te demonstreren. Zo krijgen we tweemaal een prachtig verhaal te horen tussen de drums van Zack Pomerleau en de contrabas van Andrew Gohman. Er zit de juiste dosis twang op de gitaarklanken van Doug Demin en de saxofonisten Sax Gordon en Terry Hanck blazen de nodige soul in het nummer. Toetsenist Bill Heid is het ganse nummer uitdrukkelijk en uitstekend aanwezig op de piano en het orgel. Naar het einde toe haalt hij nog uit met een knappe solo op de piano. De band neemt wat gas terug met het lui stuwende Chicago bluesnummer 'Only Time Will Tell', waarin Doug zingt over de engel en de duivel, die elk op één van zijn schouders zitten en die het leven willen bepalen van Doug. Doug zingt het nummer heel relaxt en zijn aangename stem zal vele muziekliefhebbers kunnen bekoren. Zack Pomerleau is niet alleen sterk bezig achter zijn drumkit. Hij schittert ook met verschroeiend rauw mondharmonicawerk. Het fijne, twangy gitaarwerk van Doug Deming is van sublieme kwaliteit en geeft 'Only Time Will Tell' nog meer glans. Met een prachtige jazzy snarensolo etaleert frontman Doug Deming andermaal zijn klasse als gitarist in het rustig voort deinende 'Put It Down'. Bill Heid wil niet onderdoen voor Doug en even later begint hij aan een sublieme orgelsolo. 
 
 
 
 
 
 
 
Met 'I'm Ready' krijgen we een Fats Domino klassieker. Dat de band klaar is voor een portie rock'n roll horen we in de volgende vijf minuten. Drummer Zack Pomerleau en bassist Andrew Gohman zorgen voor een pittige uptempo groove. Het nummer is doorspekt met opwindende saxofoon solo's van Sax Gordon en Terry Hanck. Ook het solowerk van gitarist Doug Deming is weer van uitstekende kwaliteit. Een ander nummer dat iedereen wel kent is de Willie Dixon klassieker 'Oh Baby', een nummer dat Little Walter wereldberoemd maakte. In dit swingende nummer schittert Zack Pomerleau andermaal op de mondharmonica en met een korte drumsolo zet Zac zijn uitstekende instrumentale prestatie nog meer in de kijker. Het snedige en priemende gitaarwerk van Doug geeft deze prachtige versie nog een extra touch en dat hoor je achteraf ook aan het heel enthousiaste publiek. Het enige trage nummer op het album is de wondermooie, zwoele slowblues 'Every Night When I Get Home'. In deze meer dan vijf minuten durende slowblues is de instrumentale hoofdrol weggelegd voor het prachtige pianospel van Bill Heid. Doug zingt het nummer ingetogen en met veel gevoel. Oorspronkelijk was het door Ruth Hall en Hank Penny geschreven 'Bloodshot Eyes' een countrynummer. Doug Deming & The Jewel Tones maken er een verschroeiende rockabilly song van, met een geweldig mooie en vingervlugge snarensolo van frontman Doug Deming en een powervolle saxsolo van Sax Gordon.
 
 
 
 
 
 
 
 
Doug Deming en zijn band blijven swingen met 'Momma Didn't Raise No Fool', waarin we schitterend solowerk krijgen van saxofonist Terry Hanck, mondharmonicaspeler Zac Pomerleau en gitarist Doug Deming. 'No Sense' is een luie en ontspannen jazzy bluessong. De fijne gelickte piano en gitaarsolo's van Bill Heid en Doug Deming zijn andermaal een lust voor het oor. Zac Pomerleau maakt opnieuw indruk met zijn stevige harpwerk in het Delta blues nummer 'An Eye For An Eye'. Hert heeft een zware voetstompende groove. Toetsenist Bill Heid fleurt deze song op met zijn heldere en fijne pianovullingen. Het concert wordt afgesloten met het swingende 'Whisper', waarin elke muzikant zich voor de laatste keer in de kijker mag spelen. Eerst is het de beurt aan saxofonist Terry Hanck, waarna toetsenist Bill Heid overneemt met wervelend orgelwerk. Een beetje later is het de beurt aan Sax Gordon voor een krachtige sax solo. Als laatste komt frontman Doug Deming aan de beurt met een erg mooie en gevoelvolle gitaarsolo die hij stelselmatig opbouwt. Deze meer dan acht minuten durende afsluiter is een waar genot voor het oor en één van de vele hoogtepunten op dit album. 'Groovin' At Groove Now' is een meer dan uitstekend live album. Doug Deming & The Jewel Tones bewijzen samen met hun gasten Sax Gordon, Terry Hanck en Bill Heid dat ze een fantastische live band zijn. Knap album. (8/10)
 
 
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
 
 
01. Introductions
02. East Side Hop
03. Only Time Will Tell
04. Put It Down
05. I’m Ready
06. Oh Baby
07. Every Night When I Get Home
08. Bloodshot Eyes
09. Momma Didn’t Raise No Fool
10. No Sense
11. An Eye For An Eye
12. Whisper
 
 
 
Doug Deming: Zang en gitaar
Andrew Gohman: Bas
Zack Pomerleau: Drums en mondharmonica
Sax Gordon: Saxofoon
Terry Hanck: Saxofoon
Bill Heid: Keyboards