DOOM SIDE OF THE MOON - KYLE SHUTT

Album Review

Album: 
DOOM SIDE OF THE MOON - KYLE SHUTT
Artist: 
Kyle Shutt
Record Label: 
Provogue/ Mascot Label
Style: 
Heavy Metal
Date: 
06/10/2017
Reviewed by: 
Tom Coppers

Doom Side Of The Moon – Kyle Shutt

 

 

 

https://www.mascotlabelgroup.com/doom-side-of-the-moon

 

https://nl-nl.facebook.com/DoomSideoftheMoon/

 

 

 

 

Wat een idee! Je neemt één van de meest iconische platen uit de muziekgeschiedenis en je maakt er een doom-versie van. Het was het idee van gitarist Kyle Shutt (The Sword). De iconische plaat die hij “omdoomde” is ‘The Dark Side Of The Moon’ van Pink Floyd. Een album dat tussen 1973 en 1988 (dat zijn 741 weken!) onafgebroken in de Bilboard 100 stond.

Om dit huzarenstuk op plaat te zetten riep hij de hulp in van The Sword-collega’s Bryan Richie (bas) en Santiago Vela III (drums). De zangpartijen worden verzorgd door Alex Marrero (Brownout, Brown Sabbath). En verder nog saxofonist Jason Frey (Black Joe Lewis, Hard Proof) en Joe Cornetti (Croy & The Boys) op keyboards. Niet meteen de meest bekende artiesten maar Shutt heeft ze wel zeer zorgvuldig uitgekozen. Want ik vreesde een coverplaat die halsstarrig probeert om de sfeer en zangpartijen van het origineel te kopiëren. Iets waar nog nooit een band is in geslaagd. Gelukkig creëert ‘Doom Side Of The Moon’ een geheel eigen sfeer en ook muzikaal en qua zang is het anders maar toch zeer goed te pruimen. Ik ben vooral heel erg gecharmeerd door de sterke zangpartijen van Marrero. En ook  een speciale vermelding voor de sax. Heel erg mooi hoe die de ‘moeilijkere’ stukken prachtig invult, luister maar eens naar ‘Great Gig In The Sky’.

De nummers zelf kennen vele onder ons wel. De volgorde is ook identiek aan het origineel. Dus ook ‘Doom Side Of The Moon’ is een conceptplaat maar dan een lichtjes ander spectrum.

Het geheel is een stuk harder en rauwer dan ‘Dark Side Of The Moon’ maar het is nooit echt zware metal. Gelukkig maar zou ik zeggen in dit geval. Alleen ‘Money’ komt het dichtst in de buurt van wat Shutt en de zijnen bij The Sword brengen. De combinatie van stonerrock en heavymetal maakt van ‘Time’ het meest heavy nummer op het album.

Voor de rest zou ik zeggen: geef dit album zeker een kans. Ik ga toegeven dat ik ook wat weigerachtig stond tegenover ‘Doom Side Of The Moon’, maar gelukkig was ik nieuwsgierig genoeg om het een kans te geven. Je gaat de nummers sowieso herkennen en wat ze er mee gedaan hebben is van een uitstekend niveau. Je gaat je zeker niet vervelen.

  

85/100

 

DETAIL ALBUM

 

Tracks:

1. Speak To Me

2. Breathe (In The Air)

3. On The Run

4. Time

5. Great Gig In The Sky

6. Money

7. Us And Them

8. Any Colour You Like

9. Brain Damage

10. Eclips