DIXIE ROSE - LIFE IN A SMALL TOWN

Album Review

Album: 
DIXIE ROSE - LIFE IN A SMALL TOWN
Artist: 
Dixie Rose
Record Label: 
Eigen beheer
Style: 
Country, Blues, Americana, Folk
Date: 
23/09/2019
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
DIXIE ROSE - LIFE IN A SMALL TOWN
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Dixie Rose is een Belgische country/Americana band uit het Limburgse Opitter, een deelgemeente van Bree. Dixie Rose telt met zangeres Anniek Raedschelders, Dag Luyten op gitaar, Toon Meuris op piano en accordeon, Kevin Bloemen op gitaar, Michaël Boonen op contrabas en banjo en Nico Camps op drums en percussie, zes muzikanten. De band werd einde 2017 opgericht door Anniek Raedschelders en Dag Luyten. Dit tweetal schrijft ook de songs voor de band en ze treden ook als duo op, onder de naam Dag Anniek. De teksten van hun liedjes gaan over het leven en de liefde, over het zoeken naar een ziel en inspirerende ontmoetingen, over vreugde en verdriet, kortom dingen waar iedere mens ooit mee te maken krijgt. Volgens de band proberen ze muzikaal, invloeden van country, pop, Americana, folk en blues te combineren. Op drieëntwintig september verscheen hun debuut EP 'Life In A Small Town', met daarop zes originele door Anniek en Dag geschreven nummers.
 
 
 
 
 
 
Wanneer ik voor de eerste keer naar het album luisterde was ik onder de indruk van de prachtige stem van zangeres Anniek Raedschelders. De basis van de teksten zijn autobiografisch, maar emoties en gebeurtenissen worden wel in een verhaaltje gegoten omdat dit beter past bij hun muziek. In sommige nummers zorgt dit voor een zekere luchtigheid, bij andere voor soms moeilijke en zware emoties. De opener 'Don’t You Worry Babe' is een heel vloeiend nummer, met een melodie die je dadelijk in je hoofd nestelt. Nico Camps op drums en Michaël Boonen op contrabas zorgen voor de heerlijke groove. Het vloeiende en aantrekkelijke ritme maakt dat het moeilijk is om te blijven stilstaan en nodigt uit om met je handen mee te klappen op het ritme van het lied. Halfweg vertraagt het nummer even en komt Toon Meuris met de piano iets meer op de voorgrond. 'Don't You Worry Babe' is voor mij een heel prettige kennismaking met Dixie Rose. In het trieste 'Good Man's Misses', krijgt Dixie Rose het gezelschap van violist Emile Verstraeten en celliste Vera Baliko. Anniek zingt het nummer met erg veel gevoel en emotie in haar stem. De trieste sfeer wordt door de twee strijkers nog versterkt.
 
 
 
 
 
 
We vertelden al dat de teksten van Dag en Anniek heel biografisch zijn en dat kan je zeker zeggen van het country nummer 'Small Town'. Dag componeerde 'Small Town' oorspronkelijk voor de begrafenis van een jonge vrouw, die nog maar vijfentwintig jaar was toen ze stierf. Ze was nog maar één jaar getrouwd en Anniek en Dag hadden op haar huwelijksfeest nog vrolijke muziek gespeeld. Dat dit een grote indruk gemaakt heeft op Anniek en Dag, voel je zeker in het verhaal in dit nummer en aan de stem van Anniek. Samen met de doorleefde stem van Anniek leren we het dorpje Opitter een beetje kennen, alsook de droeve gebeurtenis die er zich afspeelde. We krijgen een heel andere Dixie Rose te horen in het swingende en bluesy 'Mr. Morgan'. Toon Meuris trekt op de piano het nummer op gang en blijft ook in de rest van het nummer heel aanwezig. Met een fijne piano solo bekroont hij zijn sterke prestatie in deze 'Mr. Morgan'. Deze 'Mr. Morgan' vertelt het verhaal van iemand die zich met de rum van Captain Morgan moed in drinkt, in de hoop om zo een einde te kunnen maken aan een relatie. Dat Dixie Rose breder kijkt dan alleen country en Americana, hoorden we al in het bluesy 'Mr. Morgan'.
 
 
 
 
Die veelzijdigheid horen we ook in folky 'Wading In The Water', dat begint met een heel mooie akoestische gitaar intro. In het gehele nummer blijft de uitstekende fingerpicking van de gitaristen Dag Luyten en Kevin Bloemen een lust voor het oor. De geweldige outro met luidende kerkklokken en de zigeuner achtige accordeon solo van Toon Meuris geven 'Wading In The Water' nog meer cachet. Natuurlijk mogen we de prachtige stem van Anniek niet vergeten te vermelden, zij zingt het nummer weer op een heel ontspannen, maar o zo mooie wijze. De Limburgse band sluit hun debuut EP af met de trieste ballade 'Lonely', dat door Anniek ingetogen, maar met veel passie en gevoel gezongen wordt. Toon Meuris draagt op de piano de melodie van deze ballade. De strijkers, met celliste Vera Baliko en violist Emile Verstraeten, mogen in dit laatste nummer nogmaals meespelen en drukken meteen hun stempel op de sfeer in dit nummer. Vooral Emile schittert met een mooie en serene solo op de viool. Het zevende nummer is een outro van achttien seconden en komt uit de song 'Mr. Morgan'. 'Life In A Small Town' van Dixie Rose is een uitstekende debuut EP. Er staan zes mooie en gevarieerde nummers op het album. Zangeres Anniek Raedschelders bezit bovendien over een geweldig mooie stem. Wie van country en folk houdt zal zeker genieten van dit album, al kan ik de EP 'Life In A Smaller Town' ook aanbevelen bij een breder publiek. Wie Dixie Rose live aan het werk wil zien kan dat op 14 december op Ballast Battle in Overpelt, op 25 januari op de Roots & Blues Rally in Gistel en op 17 maart in Het Cultuurhuis in Heerlen (NL). (7,5/10)
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
Don’t You Worry Babe
Good Man's Misses
Small Town
Mr. Morgan
Wading In The Water
Lonely
 
Anniek Raedschelders: Zang
Dag Luyten: Gitaar
Kevin Bloemen: Gitaar
Toon Meuris: Piano en accordeon
Michael Boonen: Contrabas en banjo
Nico Camps: Drums en percussie
 
Gastmuzikanten Emile Verstraeten: Viool en mandoline
Vera Baliko: Cello