DIRTY DEEP - A WHEEL IN THE GRAVE

Album Review

Album: 
DIRTY DEEP - A WHEEL IN THE GRAVE
Artist: 
Dirty Deep
Record Label: 
Junk Food Records
Style: 
Zwaar groovende bluesrock
Date: 
11/12/2021
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
DIRTY DEEP - A WHEEL IN THE GRAVE
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
In 2010 richtte Victor Sbrovazzo, de one man band Dirty Deep op.  In 2011 verscheen het debuutalbum 'Wrong Way I´m Going Home'. Die one man band groeide later tot een bluesrockband die over de grenzen heen wordt erkend. Momenteel bestaat Dirty Deep uit Adam Lanfrey, Geoffroy Sourp en Victor Sbrovazzo en ze hebben met 'Wrong Way I´m Going Home' (2011), 'Back To The Roots' (2012), 'Shotgun Wedding' (2014), 'What's Flowin' In My Veins' (2016), 'Tillandsia' (2018) en 'Foreshots' (2020) al zes albums uitgebracht. Na de akoestische haakjes op 'Foreshots' steekt Dirty Deep zijn vingers terug in de take en elektrificeert zes covers in het mini album 'A Wheel In The Grave', dat in december 2021 verscheen bij Junk Food Records. Alle nummers werden opgenomen met zangers (Jim Jones, Left Lane Cruiser, Scott H. Biram, Mark Porkchop Holder...) waar Victor Sbrovazzo een boontje voor heeft. Alle gastzangers kozen de covers die ze wilden zingen. 'A Wheel In The Grave' werd opgenomen in de Kawati Studios in Straatsburg en bij White Bat Tricorders in Mulhouse. De gastzangers namen hun stemmen afzonderlijk op en hoewel ze hun eigen stijl brengen, zit er een zeer assertieve Dirty Deep touch in al deze nummers.
 
 
 
 
 
 
Dirty Deep opent hun EP 'A Wheel In The Grave' met de verschroeiende Muddy Waters cover 'Jealous Hearted Man'. Het is een samenwerking met de Amerikaanse bluesrock band Left Lane Cruiser. De versie van Dirty Deep blijft redelijk dicht bij de originele Muddy Waters versie. Joe Evans IV zingt het nummer met veel overtuiging en Victor Sbrvazzo kruidt het nummer met zinderende en gruizige mondharmonica riffs. 'Jealous Hearted Man' heeft dankzij drummer Geoffroy Sourp en bassist Adam Lanfrey een verschroeiende groove en het opwindende en scheurende slidewerk van Victor Sbrvazzo zorgt voor de nodige opwinding. Geweldige opener. De Amerikaan Scott H. Biram van de éénmansband The Dirty Old One Band koos voor 'You're Going To Miss Me'. Roky Erickson schreef 'You're Going To Miss Me' en het werd in 1966 uitgebracht als debuutsingle van de Amerikaanse psychedelische rockband the 13th Floor Elevators. Dirty Deep behoudt het psychedelische in 'You're Going To Miss Me', maar geeft het tegelijkertijd toch een Dirty Deep geluid. Energiek slagwerk, verschroeiende riffs, een beukende bas lijn en zinderend mondharmonica werk vormen de basis van het Dirty Deep geluid.
 
 
 
 
 
 
Met 'Catfish Blues' gaat Dirty Deep ver terug in de tijd. In 1941 bracht de Amerikaanse blueszanger Robert Petway 'Catfish Blues' uit. Pete Dio is de gastzanger van dienst. De stroves worden gerapt en vormen een groot contrast met het redelijk melodieus refrein. De vette riffs en pompende grooves van Dirty Deep zijn weer een genot voor het oor. Victor Sbrovazzo levert weer geweldig blaas en zuigwerk af op zijn mondharmonica. In 1972 schreef Don Van Vliet, beter bekend als Captain Beefheart, het nummer 'Circumstances', dat te vinden is op het album 'Clear Spot'. De Amerikaanse gitarist en zanger Mark Porkchop Holder, die over een mooie en krachtige rockstem beschikt, koos dit nummer. Met opwindend en energiek drumwerk zorgt drummer Geoffroy Sourp voor een geweldige drumbeat. Adam Lanfrey met een beukende baslijn en Victor Sbrovazzo op de mondharmonica en gitaar leven zich volledig uit in deze fantastische bluesrocker. Zeer geslaagde versie. De Brit Jim Jones is de volgende gastzanger. Hij was met The Jim Jones Revue, Black Moses, Thee Hypnotics en The Righteous Mind al actief in verscheidene bands. Jim koos voor 'Inside Looking Out' een hit voor The Animals uit 1966. Een paar jaar later scoorden Grand Funk Railroad, met hun meer dan negen minuten durende versie, er ook nog een grote hit mee. Jim Jones bezit een uitstekende rockstem en zingt het nummer met veel overtuiging. Victor Sbrovasso, Geoffroy Sourp en Adam Lanfrey bewijzen nogmaals dat ze uitstekende muzikanten zijn en een ijzersterk power trio. Ook  'Inside Looking Out' weten ze met verve een Dirty Deep behandeling te geven. 
 
 
 
 
 
 
De meest bekende cover op het album is ongetwijfeld de Freddie King klassieker 'Going Down', die door Don Nix werd geschreven. Het is de keuze van de Texaanse zanger en toetsenist James Leg, zanger bij The Black Diamond Heavies. Met zijn scheurende en whisky doordrenkte stem levert hij hier een fantastische vocale prestatie af. Dankzij de beukende baslijn van Adam Lanfrey en het energieke slagwerk van Geoffroy Sourp krijgen we weer een verschroeiende en zinderende groove. De gruizige bluesharp van Dirty Deep frontman Victor Sbrovazzo is het gehele nummer uitstekend en uitdrukkelijk aanwezig en met een waanzinnige solo op zijn kleine blaasinstrument bewijst hij nogmaals dat hij een erg begaafd mondharmonicaspeler is. 'A Wheel In The Grave' van Dirty Deep is een schitterende EP. Wie van verschroeiende grooves en zinderend mondharmonicawerk houdt gaat in zijn nopjes zijn met de EP 'A Wheel In The Grave'. Na de Covid 19 miserie neemt Dirty Deep  met 'A Wheel In The Grave' de draad weer op. De batterijen zijn opgeladen voor de volgende jaren. 'A Wheel In The Grave' is de voorbode van een nieuw album dat gepland staat voor 2022.  (8,5/10)
 
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
01. Jealous Hearted  Man 
02. You're Going To Miss Me 
03. Catfish Blues 
04. Circumstances
05. Inside Looking Out 
06. Going Down 
 
 
 
Geoffroy Sourp (drums), 
Victor Sbrovazzo (zang, gitaar, mondharmonica)
Adam Lanfrey (bas, contrabas)