DEUCE 'N A QUARTER - KEEP MOVING ON

Album Review

Album: 
DEUCE 'N A QUARTER - KEEP MOVING ON
Artist: 
Deuce 'n a Quarter
Record Label: 
Eigen beheer
Style: 
Blues, Blues shuffles, Funky blues
Date: 
04/04/2023
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
DEUCE 'N A QUARTER - KEEP MOVING ON
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Deuce 'n a Quarter is een bekroonde band die veel indruk heeft gemaakt in de bluesscene. In 2022 wonnen ze de Columbus Blues Challenge en kwalificeerden ze zich voor de International Blues Challenge in Memphis, TN. Als finalisten van de International Blues Challenge 2023 hebben ze erkenning gekregen als één van de beste bluesacts van het moment. Daarnaast werd frontman Brian Peters bekroond met de Lee Oskar Best Harmonica Player Award op de 2023 International Blues Challenge. Originele muziek is hun kracht en hun geluid heeft voor elk wat wils, ongeacht of je de voorkeur geeft aan traditionele blues of iets moderners en vrolijkers. Dit is een band die je niet mag missen. De leden van Deuce 'n a Quarter brengen hun unieke individuele stijlen samen om een krachtig geluid en een onmiskenbare chemie op het podium te vormen. Na 'Take The Journey' uit 2015, 'Live Notes' en 'Rear View Mirror' beiden uit 2018 is 'Keep On Moving On', dat op vier april 2023 verscheen, het vierde album van Deuce 'n a Quarter. Er staan elf songs op het album, waarvan Brian Peters er zelf negen schreef. De twee andere werden geschreven door Kenny Neal. Het album werd trouwens opgenomen in de studio's van Kenny Neal in Baton Rouge.
 
 
 
 
 
 
Het album opent met de heerlijk swingende blues shuffle 'Swing At The Blues'. De ritmesectie, met drummer Andre Scott en bassist Marting O' Brown, zorgt voor de stuwende en swingende groove. Brian Peters heeft een erg goede en aangename stem. Tim Dvorken en Brandon Adams dragen  de melodie van 'Swing At The Blues' met hun warme orgelklanken. Mondharmonicaspeler Brian Peters en gitarist Keith Colbert zorgen met hun pittige solo's voor de instrumentale hoogstandjes. Tim Dvorken zorgt op het Hammond voor de intro van het funky blues nummer 'I'm Not Alone'. In dit lekker groovende nummer laat mondharmonicaspeler Brian Peters andermaal horen, waarom hij in 2023 de Lee Oskar Best Harmonica Player Award kreeg op de International Blues Challenge in Memphis, TN. Het stevige, bijna zes minuten durende, 'Same Old Blues' is één van de vele hoogtepunten op dit meer dan uitstekende album. De vocals van Brian Peters en de backing vocals vormen één prachtig geheel. Met Brandon Adams en Tim Dvorkin zijn de toetsen weer uitdrukkelijk aanwezig. Met zijn mooie diepe baslijn zorgt Marting O' Brown voor een stevige groove. Het nummer barst helemaal open in de instrumentale gedeeltes, wanneer Keith Colbert tot tweemaal toe fors uithaalt met priemend en verschroeiend solowerk op zijn sixstring.
 
 
 
 
 
 
De titeltrack 'Keep Moving On' roept om, hoe moeilijk het leven soms is, toch te blijven doorgaan en nooit op te geven. Het is een rustiger en melodieus nummer, met heerlijk solowerk van toetsenist Tim Dvorkin. Het blijft rustig in de toetsen gedreven ballade 'Doing Wrong', met pianist Tim Dvorkin en Hammondspeler Brandon Adams in de hoofdrollen. Brian Peters zingt het nummer met veel gevoel. Deuce 'n a Quarter gaat terug de swingende weg op met de blues shuffle 'All She Wrote', dat Brian Peters weet te kruiden met heerlijke loopjes op de mondharmonica. Met een knappe solo op zijn kleine blaasinstrument zet hij zelf de kers op zijn knappe instrumentale prestatie. De prachtige stem van Brian Peters krijgt in het akoestische Delta bluesnummer 'Sun Kissed Wheat', met de mondharmonica van Brian Peters en de gitaar van Keith Colbert, een minimale instrumentale begeleiding. De dansers onder ons zullen zeker blij zijn met het swingende en heel dansbare 'Blues Mobile'. Het is één van de twee nummers die door Kenny Neal werden geschreven. Kenny speelt hier en op nog vier andere songs ritme gitaar. Marting O' Brown schittert met een mooie lopende baslijn en de solo van Brian Peters op de mondharmonica is weer van uitstekende makelij. Hoewel het geen bluesnummer is zal het radiovriendelijke 'Moment With You' zeker heel wat luisteraars kunnen bekoren. Brian Peters weet het nummer weer met veel emotie en gevoel te brengen. Spijtig dat het gefluit in het instrumentale gedeelte van heel wat mindere kwaliteit is. 
 
 
 
 
 
 
Het tweede nummer dat door Kenny Neal werd geschreven is het aanstekelijke 'Blues Leave Me Alone', een mix van rhythm & blues en een snuifje funk. Het is het enige nummer waarin ook blazers aanwezig zijn. Brian Peters schittert andermaal op de mondharmonica en ook Keith Colbert is heel bepalende met zijn funky snarenwerk op zijn sixstring. Het album wordt afgesloten met de emotionele, piano gedreven ballade 'Why', een nummer dat Brian Peters schreef over het tragische verlies van zijn dochter Amber Evans. Er klinkt niet alleen verdriet in de stem en woorden van Brian, maar ook hoop. Je moet een echt ijskonijn zijn om niet geraakt te worden door de eerlijke woorden en emotievolle stem van Brian Peters. De gevoelvolle snarensolo van Keith Colbert vormt het perfecte verlengstuk van Brian's stem. 'Keep Moving On' van Deuce 'n a Quarter is een uitstekend en gevarieerd album. Door de elf sterke songs en de uitstekende muzikanten is dit album van het begin tot het einde van heel hoog niveau. (8,5/10)
 
 
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom 
 
 
 
01. Swing At The Blues
02. I’m Not Alone
03. Same Old Blues
04. Keep Moving On
05. Doing Wrong
06. All She Wrote
07. Sun Kissed Wheat
08. Blues Mobile
09. Moment With You
10. Blues Leave Me Alone
11. Why
 
 
Music/Lyrics: Brian Peters, w/ or as [noted] | Producer: xx | Credits: 
 
Brian Peters: Zang en mondharmonica
Keith Colbert: Gitaar
Tim Dvorkin: Toetsen
Andre R. Scott: Drums  
Marting O’ Brown: Bas
 
 
Kenny Neal: Ritme gitaar (4,6,7,8,10), lead gitaar (9)
Brandon Adams: Orgel, piano en keyboards (1,2,3,4,5,6,8,10)
Dwight Cartier: Bas (2,4,8,10)