DETONICS - RAISE YOUR BET

Album Review

Album: 
DETONICS - RAISE YOUR BET
Artist: 
Detonics
Record Label: 
Naked
Style: 
Vintage West Coast Blues
Date: 
12/10/2018
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
DETONICS - RAISE YOUR BET
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Detonics is een vrij jonge band uit Nederland die de sfeer uitademt van illegale casino's, prostitutie, zelf gestookte whisky en Al Capone. Zelfs de ferventste bankhanger kan de energieke vijftiger jaren West Coast Blues niet weerstaan. De naam Detonics verwijst naar het compacte 1911 pistool dat destijds door veel vrouwen ter bescherming in duistere gokhallen, onopvallend tussen de jarretels werd gestoken. De stomende optredens van Detonics brachten hen al op verscheidene grote festivals en clubs, zoals Culemborg Blues (Ned), Swing Wespelaar (B), Santa Maria Blues Festival (Azoren); Zyfflich Blues (D), Breda Jazz (Ned), Rib & Blues (Ned), Moulin Blues (Ned) en BB Kings Club Memphis (USA). De hoge kwaliteit en verfrissende performances werden ook door internationaal gerenommeerde vakjury’s erkend. Detonics won in 2016 de Dutch Blues Challenge en vertegenwoordigde Nederland op de European Blues Challenge. In 2017 geraakte het Nederlandse vijftal zelfs tot in de halve finale van de International Blues Challenge in Memphis. Geïnspireerd door de vroege West Coast blues speelt Detonics vooral swing en boogie, maar een uitstapje naar een rumba of slowblues wordt niet geschuwd. Dit natuurlijk zonder te veel op de West Coast sound in te leveren. In 2017 verscheen er al een live album, met de titel 'Live Evidence', maar het is wachten tot twaalf oktober tot het hun eerste studio album verschijnt. Wij zijn bij de gelukkigen die 'Raise Your Bet' al even vroeger mochten beluisteren en we delen graag onze mening met de lezers van Concert Monkey. Het album bevat elf, zelf geschreven originals en werd opgenomen in de Farmsound Studio's in Heelsum.
 
 
 
 
 
 
Detonics blijven op hun debuutalbum 'Raise Your Bet' trouw aan hun stijl en dat betekent dat de swingende West Coast blues uit de jaren vijftig de hoofdbrok vormt op dit album. Ideaal dus voor de dansers en danseressen onder ons. Opwarmen heeft dit Nederlandse vijftal niet nodig want al vanaf de opener, het swingende  'King Of Swing' worden alle registers open getrokken. Halfweg wordt er een heel knappe vertraging, waarin Kars van Nus spreekt in plaats van zingt, ingebouwd om daarna weer vol gas door te gaan. Contrabassist René Leijtens en drummer Mathijs Roks zorgen voor de energieke swingende groove. Raimond de Nijs is uitdrukkelijk aanwezig op de toetsen en gitarist Jeremy Aussems pakt in het tweede gedeelte van het nummer fel uit met een erg knappe vingervlugge gitaarsolo. Er wordt wat gas terug genomen voor het swampy blues nummer 'Out Of Sight' . Dit aantrekkelijke bluesje heeft een meeslepende melodie en wordt met veel overtuiging gezongen door Kars van Nus. Raimond de Nijs is weer heerlijk aanwezig op de piano en de snarensolo van Jeremy Aussems geeft het nummer nog meer cachet. Het gaspedaal wordt opnieuw volledig ingedrukt voor het razendsnelle 'Butter Side Up', een typisch West Coast Blues nummer, het handelsmerk van Detonics. Jeremy Aussems laat nogmaals horen over snelle en goede vingers te beschikken tijdens zijn geweldige gitaarsolo. Op het podium nemen de heren de touwtjes stevig in handen, maar eens van het podium af blijken ze toch wat onderdanig te zijn of dat willen de heren van Detonics ons toch laten geloven in 'She Is In Command', dat een heerlijk zuiders rumba ritme heeft. Raimond de Nijs neemt met zijn barrelhouse piano spel de uitgebreide intro van 'Can't Get Enough' voor zijn rekening. Eerst komt de stem van frontman Kars de piano vergezellen en even later valt de rest van de band in. 'Can't Get Enough' is een prachtige swingende rocker die zeker in de smaak zal vallen van de dansers onder ons. Ook instrumentaal is het genieten van het uitstekende pianowerk van Raimond, de gruizige bluesharp van Kars en het knappe snarenwerk van Jeremy. Voor mij is dit één van de beste songs op het album.
 
 
 
 
 
 
Het vijftal blijft de vlugge swingende nummers afwisselen met een tragere song en ook met de meer dan zes minuten durende slowblues 'Bullet Through My Heart' is dit het geval. Deze ballade wordt gedragen door de warme Hammond klanken van Raymond en ook in zijn  ingetogen toetsen solo is het genieten van deze toetsenist. In deze pijnlijke liefdesballade legt Kars heel zijn hart en ziel in zijn stem en naar het einde toe wordt dat pijnlijke gevoel nog versterkt door de splijtende en vlijmscherpe gitaar riffs van Jeremy. De aanstekelige NOLA sfeer wordt aangewakkerd in 'My Dad Taught Me To Rock'. Drummer Mathijs Roks zorgt voor een heerlijke drumbeat en Raimond zorgt voor het broodnodige toetsenwerk, dat kenmerkend is voor de New Orleans blues stijl. Het Americana/country nummer 'Route 101' heeft duidelijke Johnny Cash invloeden. Met 'The Rat' en 'Mr. Barber' keren de jongens terug naar de swingende West Coast blues, de stijl die ze als geen ander beheersen. Kars van Nus haalt in deze erg dansbare nummers schitterend uit op zijn bluesharp. Gitarist Jeremy Aussems zet met een uitstekende vingervlugge snarensolo de kers op de taart in 'The Rat'. The Detonics sluiten hun debuutalbum af met de meeslepende slowblues 'I Still Remember', met toetsenist Raimond de Nijs in een hoofdrol. 'Raise Your Bet' is een heel aangenaam debuut album, dat zeker door de fans van Detonics met open armen zal ontvangen worden. De muziek op 'Raise Your Bet' is de muziek waar Detonics voor staan en waarmee ze hun energieke en stomende optredens vullen. Er staan verscheidene songs op 'Raise Your Bet' die tijdens de concerten weer voor spetterend vuurwerk zullen zorgen. Wie Detonics live aan het werk wil zien kan dat op 28 oktober op Bluesroute Helmond, op 11 november in De Gouden Leeuw in Dongen en op 23 december in De Shack in Amstelveen. (7,5/10)
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
01 Swing King
02 Out of Sight
03 Butter Side Up
04 She Is In Command
05 Can’t Get Enough
06 Bullet Through My Heart
07 My Dad Taught Me to Rock
08 Route 101
09 The Rat
10 Mr. Barber
11 I Still Remember
 
 
 
 
Kars van Nus: vocals, harp
Jeremy Aussems: guitar
Raimond de Nijs: piano, Hammond
Mathijs Roks: drums
René Leijtens: upright bass, backing vocals