THE DELGADO BROTHERS - TWO TRAINS

Album Review

Album: 
THE DELGADO BROTHERS - TWO TRAINS
Artist: 
The Delgado Brothers
Record Label: 
Bellasher Records
Style: 
Bluesrock, Blues
Date: 
17/08/2018
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
THE DELGADO BROTHERS - TWO TRAINS
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
The Delgado Brothers zijn een Amerikaanse band uit Los Angeles die al meer dan dertig jaar muziek maken. De band bestaat uit Bob Delgado op bas, Joey Delgado op gitaar, zanger Steve Delgado op drums en David B. Kelley op toetsen. Ze proberen hun levenservaringen, zoals vreugde, verdriet, triomf en verlies te delen via hun muziek. The Delgado Brothers werden lang het best bewaarde geheim van Los Angeles genoemd. Jarenlang speelden The Delgado Brothers in clubs en speciale evenementen in Los Angeles en de San Gabriel Valley. In 1987 verscheen bij het Hightone Label hun titelloze debuutalbum. Er werden wereldwijd vijfentwintigduizend exemplaren verkocht, maar dat was blijkbaar niet genoeg want Hightone zette de samenwerking stop. In 1994 spitte de band. Twee jaar later slaagde producer John 'Juke' Logan er in om de band te herenigen en in 1997 verscheen hun tweede album 'Let's Get Back' bij Mocombo Records. Dit album werd overal goed onthaald en met 'Church Of El Monte' scoorde de band zelfs een bescheiden hit. Het belangrijkste van het album 'Let's Get Back' was dat John Mayall met 'If I Do Not Get Home' en 'Something About My Baby', twee nummers uit 'Let's Get Back' opnam op zijn album 'Along For The Ride'. Joey en Bobby mochten zelfs de bas en gitaar partijen inspelen op dat album en werden zo een beetje lid van The Bluesbreakers. Met de royalities die de broers ontvingen voor deze twee songs konden ze hun derde album ' A Brother's Dream' financieren. Dit album dat in 2003 verscheen was een mijlpaal voor deze band die steeds trouw gebleven is aan hun muzikale visie. Hun in 2009 in eigen beheer uitgebrachte album 'Learn to Fly', getuigt van de lange evolutie en reikwijdte van hun muzikale diversiteit. Hun overwinning op de International Blues Competitie in 2016 gaf de band nog meer energie. Nu ligt hun nieuw album 'Two Trains' in de winkelrekken, met daarop elf originele, zelfgeschreven nummers.
 
 
 
 
 
 
The Delgado Brothers openen hun nieuwe album 'Two Trains' met de vloeiende en melodieuze bluesrocker 'Live For Today', dat met erg veel gevoel gezongen wordt door de warme soulvolle stem van Steve Delgado. Toetsenist David B. Kelley draagt het nummer met zijn warme Hammond klanken en zijn wervelende en uitstekende toetsensolo zorgt voor de eerste opwinding op het album. Even later neemt gitarist Joey Delgado op een erg knappe wijze over en hij geeft met een spetterende solo nog meer elan aan 'Live For Today'. Er wordt wat gas terug genomen voor het erg soulvolle '450 Mulberry Never Forget', waarin de prachtige stem van Steve Delgado nogmaals schittert en toetsenist David zich andermaal in de schijnwerpers speelt. De lange melodieuze snarensolo van Joey zet de kers op de taart. Met vlijmscherpe gitaar riffs trekt Joey de titeltrack 'Two Trains' op gang. Deze vloeiende bluesrocker heeft dankzij drummer Steve Delgado en bassist Bob Delgado een heerlijke groove. 'If I Could Only Sing' is een vloeiende soulvolle ballade, die op een prachtige wijze gedragen wordt door het Hammond van David. Van in het begin zijn Ramon Banda en Ishmael Pineda op percussie heel aanwezig in 'Circle Of Friends', één van mijn persoonlijke favorieten op het album. Door dat heerlijke percussiewerk krijgt het nummer Latijnse invloeden. Voeg daarbij het verschroeiende snarenwerk van Joey en 'Circle Of Friends' doet dan een beetje aan de muziek van Carlos Santana denken. De meer dan zeven minuten durende slowblues 'Talk To Me' zorgt voor het perfecte rustpunt op het album. Steve zingt deze ballade met veel gevoel en emotie in zijn stem en instrumentaal kleuren David op Hammond en Joey op gitaar de sound van 'Talk To Me' op een erg mooie wijze in.
 
 
 
 
 
 
Ook in de mix van soulvolle blues en Latin blues blijven Ramon en Ischmael, de twee jongens van de percussie constant en uitstekend aanwezig. Joey haalt nogmaals op een erg knappe wijze uit op de snaren van zijn sixstring en de backing vocals van The Rhythm Tramps zorgen voor een prachtige aanvulling op de soulvolle stem van Steve. David B. Kelley zorgt op piano voor de erg mooie intro van 'The River'. Het heerlijke Hammond van David, het wondermooie akoestische gitaarwerk van Joey en de uitstekende percussie zorgen er voor dat 'The River' een genot is om naar te luisteren. 'Ohana Tennessee' is een Southern country ballade waarin Teresa James met haar mooie stem de backing vocals voor haar rekening neemt. Daarna gaat het ritme terug de hoogte in met de funky getinte bluesrocker 'Things Have Changed', waarin toetsenist David B. Kelley en gitarist Joey Delgado weer een hoofdrol vertolken. Ook The Rhythm Tramps leveren weer een heel mooie bijdrage met hun betoverende backing vocals. The Delgado Brothers sluiten hun album 'Two Trains' in grote stijl af met 'Inspiration', dat traag begint maar halfweg een mooie ritme versnelling kent. Joey Delgado etaleert voor de laatste keer op het album zijn klasse op de gitaar. 'Two Trains' van The Delgado Brothers is een aangenaam album. Wie deze band live aan het werk wil horen kan dat op 27 november in Q Factory in Amsterdam, op 28 november in Spirit Of 66 in Verviers, op 30 november in Humphrey's in Apeldoorn, op 1 december op het Flirting With The Blues Festival in Amersfoort, op 2 december in Q Factory in Amsterdam en op 3 december in Café De Comm in Groesbeek, waar de jongens te gast zijn bij Bluesmoose. (7,5/10)
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
01. Live For Today
02. 450 Mulberry Never Forget
03. Two Trains
04. If I Could Only Sing
05. Circle Of friends
06. Talk To Me
07. Explore Your Mind
08. The River
09. Ohana Tennessee
10. Things Have Changed
11. Inspiration
 
 
 
Line up:
Bobby Delgado – bas
Steve Delgado – drums, vocals
Joey Delgado – gitaar, backing vocals
David B. Kelley – keyboards
Teresa James, Terry Wilson, Billy Watts, Johan Avila – backing vocals
Ramon Banda – percussie
Ishmael Pineda – conga’s, bongo’s