DEB RHYMER - DON'T WAIT UP

Album Review

Album: 
DEB RHYMER - DON'T WAIT UP
Artist: 
Deb Rhymer
Record Label: 
Eigen beheer
Style: 
Blues
Date: 
14/09/2018
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
DEB RHYMER - DON'T WAIT UP
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Deb Rhymer werd geboren en groeide op in Victoria, British Columbia. Op zeventienjarige leeftijd maakte zij haar debuut als zangeres bij de rockband Hostage. In 1997 werd ze de frontvrouw van de bluesband No Fixed Adress. In Canada is ze bekend om haar dynamische stem en haar unieke bluesy stijl. Ze werkte al samen met de beste muzikanten uit Canada. In 2006 verscheen haar debuutalbum 'The Deb Rhymer Band', dat uitstekende recensies kreeg. Nu twaalf jaar later verschijnt er met 'Don't Wait Up', het tweede album van Deb. Er staan tien songs op het album, waaronder zes songs die Deb hielp schrijven. De vier andere songs zijn klassieke covers. Haar uitstekende band bestaat uit de Canadese veteranen Kelly Fawcett op gitaar, Andy Graffiti op drums en Clayton O'Howe op bas.
 
 
 
 
 
 
De Canadese opent haar tweede album 'Don't Wait up' met de swingende shuffle 'Heartache And Trouble', dat zij samen met V. Wells schreef. In dit erg dansbare nummer neemt gastmuzikant Gene Hardy met een prachtige en energieke sax solo meteen een hoofdrol voor zijn rekening. De problemen en het liefdesverdriet zijn nog maar net voorbij en toch laat ze haar hart weer kiezen in het uitstekende funky nummer 'Let Your Heart Decide'. Clayton O'Howe zorgt met zijn heerlijke baslijn voor de stevige basis en gastgitarist Bill Johnson strooit het gehele nummer gretig rond met vlijmscherpe gitaar riffjes. Bill schreef het nummer ook samen met Deb Rhymer. Deb heeft een uitstekende stem en weet 'Let Your Heart Decide' met veel overtuiging te zingen. Deb Rhymer schreef nieuwe moderne arrangementen voor de Elmore James klassieker 'Cry For Me, Baby'. De Canadese dwaalt niet zo ver van het origineel af en het gruizige blaas en zuigwerk van gastmuzikant Gary Preston geeft het nummer nog wat extra cachet. Het prille begin van de titeltrack 'Don't Wait Up' deed me dadelijk denken aan het begin van Danny Bryant zijn versie van 'Girl Of The North Country'. De gelijkenis stopt even later en we horen een emotievolle stem van Deb deze meeslepende slowblues met veel gevoel zingen. Gitarist Kelly Fawcett weet in zijn intens snarenwerk, hetzelfde gevoel te leggen als de frontvrouw doet in haar stem. Deb Rhymer drukt haar eigen stempel op de James Brown cover 'I Got You (I Feel Good)'. Ze maakt van deze James Brown hit een zachter meeslepende song met jazzy invloeden.
 
 
 
 
 
 
Samen met haar bandleden Kelly Fawcett, Andy Graffiti en Clayton O'Howe schreef Deb het aanstekelige 'Just Enough Blues', dat voor mij één van de hoogtepunten op het album is. De uitstekende gitaar riffs van Kelly Fawcett en de barrelhouse piano van gastmuzikant Wynn Gogol kleuren de sound van dit stuwend blues nummer. We komen zelfs te weten dat Deb van The Rolling Stones houdt. In de swingende blues song 'There's The Door' is het genieten van het imposante blaaswerk van Randy Oxford op de trombone. De derde cover op het album is het erg dansbare uptempo nummer 'Won't Be Long', dat door J.L. McFarland geschreven werd. Gastmuzikanten Neil Taylor op gitaar en David Vest op piano laten meteen een uitstekende indruk na. Het blijft erg dansbaar in het vloeiende 'Walking Up Slow', met erg knap toetsenwerk op de piano van David Vest. Na David's toetsensolo neemt gitarist Kelly Fawcett met bravoure over op zijn sixstring. Met de bijna vijf minuten durende slowblues 'Giving Me The Blues', die gedragen wordt door de warme orgelklanken van Wynn Gogol, sluit Deb Rhymer haar tweede album 'Don't Wait Up' af.  Het is een erg aangenaam blues album, met uitstekende muzikanten en een frontvrouw met een prachtige stem. (7/10)
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
01 – Heartache And Trouble (00:03:50)
02 – Let Your Heart Decide (00:04:36)
03 – Cry For Me (00:03:31)
04 – Don’t Wait Up (00:04:19)
05 – I Got You (I Feel Good) (00:03:23)
06 – Just Enough Blues (00:02:39)
07 – There’s The Door (00:04:01)
08 – Won’t Be Long (00:04:01)
09 – Waking Up Slow (00:04:21)
10 – Giving Me The Blues (00:04:57)
 
 
 
THE DEB RHYMER BAND
Deb Rhymer - Vocals
Kelly Fawcett - Guitar & Vocals
Andy Graffiti - Drums & Vocals
Clayton O'Howe - Bass & Vocals
with special guests:
Wynn Gogol - keyboards tracks 5,6,10
Gene Hardy - saxophones track 1
Bill Johnson - guitar track 2
Randy Oxford - trombone track 7
Gary Preston - harmonica track 3
Neil Taylor - guitar solo track 8
David Vest - piano tracks 8,9