DEB CALLAHAN - BACKBONE

Album Review

Album: 
DEB CALLAHAN - BACKBONE
Artist: 
Deb Callahan
Record Label: 
Blue Pearl Records
Style: 
Mix van blues, funk, soul, rock, roots
Date: 
15/03/2023
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
DEB CALLAHAN - BACKBONE
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
De Amerikaanse Deb Callahan is een blues en soul zangeres en songwriter uit Philadelphia. Haar laatste album 'Sweet Soul', dat overal lovende recensies kreeg, dateert al van uit 2015. Deb schreef dat album, waarin de focus lag op liefde, verbinding en familie, nadat ze pas moeder was geworden van een zoon. Op 15 maart 2023 verscheen de opvolger 'Backbone'. Het is al het zesde album van Deb Callahan. 'Backbone' heeft een blues, funk, soul, rock, rootsvibe en omvat een scala aan stijlen. Met haar teksten weerspiegelt Deb de impact van wereldgebeurtenissen van de afgelopen jaren en onderzoekt ze thema's als onzekerheid, kwetsbaarheid, comfortabel zijn met en opkomen voor jezelf, een standpunt innemen, polarisatie in overtuigingen, vrijheid en loslaten. Drie nummers schreef Deb Callahan voor dit album. Zeven andere songs schreef ze samen met Chris Arms (7), Danny Shogger (3), Alan Glass (1) en Allen James (1). Er staan ook twee covers op het album, namelijk Percy Mayfield's 'Danger Zone' en Sean Costello's 'Anytime You Want'.
 
 
 
 
 
 
Het album opent krachtig en energiek met het soulvolle 'What I'm Workin With'. Drummer Tom Walling en bassist Garry Lee zorgen voor een aanstekelige groove. Saxofonist Jay Davidson en trompettist Steve Jankowski blazen de nodige soul in dit heel dansbare nummer en toetsenist Danny Schogger is het gehele nummer uitdrukkelijk en uitstekend aanwezig op zijn toetsen. Allen James perst een knappe solo uit zijn sixstring en met haar goede en krachtige stem weet Deb Callahan 'What I'm Workin With' op een knappe wijze te brengen. Sterke opener. Het tempo zakt een beetje , maar het blijft soulvol in 'Crazy Ride'. In het korte instrumentale gedeelte krijgen we een knappe samenwerking tussen de gitaar van Allen James en het orgel van Danny Shogger. Ook in het strakke 'Big Girl Pants' weten Dab Callahan en haar muzikanten te bekoren. Deb zingt het nummer andermaal met veel overgave en Allen James etaleert nogmaals dat hij een sterke gitarist is. In de prachtige ballade 'Rogue' zingt Deb dat ze niet meer het naïeve en goedgelovige meisje is dat ze vroeger was.
 
 
 
 
 
 
Dat ze een fantastische stem heeft etaleert Deb andermaal in het jazzy bluesnummer 'A Few New Tricks', waarin ook Danny Schogger schittert achter de zwart witte klavieren van de piano. Met een gevoelvolle en fijne gitaarsolo is Allen James het perfecte verlengstuk voor de stem van zijn frontvrouw Deb Calahan in de melodieuze en meeslepende ballade 'Danger Zone'. Deb Callahan en haar muzikanten blijven hier dichi bij de originele versie van Percy Mayfield. We krijgen een heel andere sound in het uitstekende 'Still Fighting To Be Free', waarin Deb zingt dat ze nog steeds bezig is in haar strijd om zich vrij te voelen. Dat de sound anders klinkt is voornamelijk te danken aan het prachtige mondharmonicawerk van John Colgan Davis, het knappe slidewerk van gitarist Chris Arms en het uitstekende vingerwerk van Alan Glass op de akoestische gitaar. Met het energieke en soulvolle 'Don't Tread On Me' krijgen we terug de Deb Callahan van het openingsnummer 'What I'm Workin With' te horen. Instrumentaal is het genieten van het schitterend toetsenwerk van Danny Schogger, het prachtige blaaswerk op de saxofoon van Ken Ulansey. Gitarist Allen James etaleert andermaal zijn klasse op de gitaar met een pittige snarensolo. 
 
 
 
 
 
 
Het weemoedige 'Cleaning House' is een emotionele song die met veel gevoel en emotie wordt gezongen door Deb. De instrumentale begeleiding is hier heel sober. De hoofdrol is weggelegd voor Chris Arms die met gevoelvol slidewerk heel wat luisteraars zal weten te raken. Ook in het radiovriendelijke 'Thought You Were My Girl' klinkt er veel ontgoocheling en teleurstelling in de stem van Deb Callahan. Het sterke refrein geeft deze prachtige song nog meer cachet. 'Just What The Doctor Ordered is een soulvol en funky getint nummer. De baslijn van Dave Arns is een lust voor het oor en hetzelfde kan gezegd worden van de melodieuze gitaarsolo van Allen James. Het album sluit af met de Sean Costello cover 'Anytime You Want', een nummer dat opgebouwd is door een sterke, steeds weerkerende riff. Ook hier blijven Deb en haar muzikaten dicht bij de originele versie. 'Backbone' van Deb Callahan is voor mij een heel aangename kennismaking met deze goede Amerikaanse zangeres en songwriter. (7,5/10)
 
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
 
 
 
01. What I’m Workin With
02. Crazy Ride
03. Big Girl Pants
04. Rogue
05. A Few New Tricks
06. Danger Zone
07. Still Fighting To Be Free
08. Don’t Tread On Me
09. Cleaning House
10. Thought You Were My Girl
11. Just What The Doctor Ordered
12. Anytime You Want
 
 
 
 
Deb Callahan : Zang, Backing vocals (4 en 10)
Allen James : Elektrische gitaar
Chris Arms: Slide gitaar (7 en 9)
Alan Glass: Akoestische gitaar (7)
Tom Walling : Drums
Garry Lee : Bas op alle nummers behalve 8 en 11
Dave Arms : Bas (8 en 11)
Danny Schogger: Orgel en piano
Jay Davidson – Saxofoon (1)
Ken Ulansey: Saxofoon (8)
John Colgan Davis : Mondarmonica
Charlene Holloway : Backing vocals (1,3,8 en 11)
Steve Jankowski : Trompet en trombone (1)