DEAN OWENS - SINNER'S SHRINE

Album Review

Album: 
DEAN OWENS - SINNER'S SHRINE
Artist: 
Dean Owens
Record Label: 
Continental Record Services
Style: 
Americana
Date: 
18/02/2022
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
DEAN OWENS -  SINNER'S SHRINE
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Dean Owens is een Schotse singer/songwriter, geboren en getogen in Leith,Edinburgh. Hij is een trotse Leither, veel van zijn liedjes hebben betrekking op zijn opvoeding in het gebied, 'Man From Leith' is er daar eentje van. In het begin van de jaren negentig had Owens met Smile zijn eerste serieuze band, Naast Dean maakten bassist Kevin McGuire, gitarist Calais Brown en drummer Dave Stewart deel uit van Smile. Hun eerste single 'Obvious', uitgebracht op Different Class Records, bereikte in 1992 nummer twintig in de Scottish Charts. Na Smile vormde Dean samen met Kevin McGuire de band The Felsons. In 1996 brachten ze hun debuutalbum 'One Step Ahead Of The Posse' uit. Na The Felsons begon Dean Owens aan zijn solocarrière. Owens heeft sinds 2001 zeven officiële solo studioalbums uitgebracht. Die werden meestal opgenomen in Amerika, waaronder ook zijn twee meest recente 'Into The Sea' (2015) en 'Southern Wind' (2018), die werden opgenomen in Nashville met Grammy-genomineerde, bekroonde producer Neilson Hubbard. Het titelnummer van 'Southern Wind' (geschreven samen met de Amerikaanse muzikant Will Kimbrough) won in 2019 de UK Song Of The Year Award tijdens de UK Americana Music Association Awards in Londen. In 2020 verscheen bij Eel Pie Records 'The Man From Leith (The Best Of Dean Owens)' en datzelfde platenlabel bracht op achttien februari 2022 het album 'Sinner's Shrine' uit. 'Sinner's Shrine' werd opgenomen in Tucson, Arizona met leden van de desert noir band Calexio. Het bevat elf, originele door Dean Owens geschreven songs. Voor 'Land Of The Hummingbird' kreeg hij hulp van Gabriel Sullivan en Nels Andrews hielp bij 'Arizona' en 'Summer In Your Eyes'.
 
 
 
 
 
 
Het album opent met 'Arizona'. Deze staat in het Zuid Westen van de Verenigde Staten is al lang de favoriete reisbestemming van Dean Owens. Toen hij in 2020 weer op bezoek was liep Dean, Joey Burns en John Convertino tegen het lijf. Het is deze ontmoeting die leidde tot een succesvolle samenwerking, met als resultaat het album 'Sinner's Shrine'. In de opener 'Arizona' zingt Dean over zijn liefde aan de enorm grote vlakten van Arizona. In het begin horen we alleen Dean's stem en zijn akoestische gitaar. Iets later voegen drummer John Convertino en bassist Joey Burns zich toe. Jacob Valenzuela en Paul Niehaus weten hun trompet en Lap Steel klanken op een meesterlijke wijze in de melodie te weven. 'The Hopeless Ghosts' is een nummer dat geÏnspireerd werd door een citaat van Townes Van Zandt. Het is een verhaal van reizen en herinneringen, maar de conclusie is dat geen enkele stad aanvoelt als thuis. Met een mooie drum intro trekt John Convertino 'The Hopeless Ghosts' op gang. Joey Burns zorgt voor een uitstekende baslijn en de trompet die op de achtergrond klinkt, past perfect bij de trieste sfeer van het nummer. Grant-Lee Phillips zorgt voor de stem van de harmonieuze samenzang en het subtiele, maar mooie accordeonwerk komt van Tom Hagerman. In het Americana nummer 'New Mexico' diept Dean Owens herinneringen op over Maria, een lang geleden liefde. Het is een ouder nummer dat ook terug te vinden is op de EP 'The Desert Trilogy EPs Vol I: The Burning Heart' uit 2021. Beide versies zijn wel niet hetzelfde. De nieuwe versie draagt meer de sound van de desert noir band Calexio. Het stemgeluid van Dean Owen is ideaal voor het soort muziek dat hij brengt. Owens zegt zelf het volgende over de nieuwe versie van 'New Mexico': Ik dacht altijd aan het origineel als de zwart-wit versie en nu heeft het de technicolor behandeling gehad.
 
 
 
 
 
 
 
Het beklijvende 'Companera' is een klaagzang, waarin de zanger zich wentelt in zelfmedelijden. De prachtige strijkers van Tom Hagerman passen als gegoten in deze song en ook Antonio Pro op zijn guitarron (Mexicaanse zessnarige akoestische bas) is een meerwaarde. Voor het nog geen honderd seconden durende 'Here Comes Paul Newman' vond Dean Owens inspiratie bij 'Hud', één van zijn favoriete films en bij de grote spaghettie western soundtracks van Enrico Morriocone. Hoofdrolspeler in de film 'Hud' was Paul Newman. Het is een instrumentaal nummer met een fluitende Dean Owens in de hoofdrol. Net als 'New Mexico' is 'Here Comes Paul Newman' te vinden op Dean's vorige project 'The Desert Trilogy EP's'. Er heerst een trieste sfeer in 'The Barbed Wire's Still Weeping', waarin Dean het verhaal vertelt van de wanhopige immigranten, aan de grens tussen de Verenigde Staten en Mexico, die op zoek zijn naar een beter leven. De sfeer wordt bepaalt door het pianowerk van Sergio Mendoza, de strijkers van Tom Hagerman en de pedal steel gitaar van Paul Niehau. Het grensgebied tussen Amerika en Mexico en de daar aanwezige immigranten zijn ook het onderwerp in 'La Lomita'. Het is het meest Calexio klinkend nummer op het album'. 'La Lomita' is een kleine kapel, en één van de oudste in zijn soort, van de Verenigde Staten. Dit toevluchtsoord voor migranten ligt zo goed als op de grens en er was zelfs sprake van dat het zou gesloopt worden, want net op die plaats wilde President Trump zijn muur bouwen. Dean zingt deze ritmische protestsong deels met vervormde stem. Sergio Mendoza schittert op de percussie, accordeon en piano en de trompet van Jacob Valenzuela is weer uitstekend aanwezig.
 
 
 
 
 
 
Het laatste nummer van Dean uit zijn vorige project ''The Desert Trilogy EP's' is 'Land Of The Hummingbird', een duet met de Guatemalteekse zangeres Gaby Moreno. Het heeft een aantrekkelijk, sexy Latijns ritme. Gaby Moreno zingt deels in het Engels en het Spaans. De percussie is in dit soort muziek altijd heel belangrijk en dat is hier niet anders. Sergio Mendoza speelt zich, in dit zwoel en sexy nummer, nogmaals in de kijker op de piano en de elektrische gitaar die we horen komt van gastgitarist Naïm Amor. Het blijft ritmisch in het vloeiende en heel dansbare 'We Need Us', waarin Dean iedereen oproept om zorg te dragen voor onze aarde, zodat de volgende generaties ook nog kunnen genieten van de schoonheid van onze planeet. De melodie wordt gedragen door warme orgel klanken en Naïm Amor strooit gretig rond met fijne gitaar riffjes. De strijkers van Tom Hagerman zijn weer weelderig aanwezig en Jacob Valenzuela creëert met de trompet een Mexicaanse sfeer. Er klinkt verdriet en heimwee in de stem van Dean Owens, wanneer hij zingt over een verloren liefde in het prachtige liefdeslied 'Summer In Your Eyes'. Afsluiten doet Dean met één van zijn oudste songs 'After The Rain'. Het is nog een nummer uit de periode met The Felsons, maar de titel was toen 'Shine Like The Road After The Rain'. Voor dit nummer vond Dean inspiratie bij een foto van fotograaf Ansel Adams. Het is een warme ballade dat begint met prachtig akoestisch gitaarwerk en gevoelvolle zang van Dean. Later komen het weelderig orgelwerk van Thomas Collison en de heerlijke pedaal steel gitaarklanken van Paul Niehaus de sound verrijken. Vooral de Americana fans onder ons zullen in hun nopjes zijn met met Dean Owens zijn nieuwe album 'Sinners Shrine', maar dit album is zeker ook voor een breder publiek geschikt. Voor mij 'Sinners Shrine' een aangename kennismaking met deze Schotse muzikant.  (7,5/10)
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
01 Arizona
02 The Hopeless Ghosts
03 New Mexico
04 Companera
05 Here Comes Paul Newman
06 The Barbed Wire’s Still Weeping
07 La Lomita
08 Land Of The Hummingbird
09 We Need Us
10 Summer In Your Eyes
11 After The Rain
 
 
 
 
Dean Owens: Zang, gitaar
Joey Burns: Bas, staande bas, gitaar, accordeon, piano en backing vocals
John Convertino: Drums en percussie
Jacob Valenzuela: Trompet en backing vocals
Sergio Mendoza: Piano, accordeon, percussie (7,8 en 10) en backing vocals (6)
 
Guests
Tom Hagerman: Strijkers (4,6 en 9), accordeon (2)
Paul Niehaus: Pedal steel (1,2,5,6 en 11)
Naïm Amor: Elektrische gitaar (7,8 en 9)
Antonio Pro: Guitarron (4) (Mexicaanse zessnarige akoestische bas)
Craig Schumacher: Farfisa (11)
Thomas Collison: Orgel (11)
Grant-Lee Phillips: Harmonie zang (2)
Gaby Moreno: Zang (8)