DE MENS - LIVE & AKOESTISCH IN DE CLUB

Album Review

Album: 
DE MENS - LIVE & AKOESTISCH IN DE CLUB
Artist: 
De Mens
Record Label: 
Eigen beheer
Style: 
Akoestische Nederlandstalige rock
Date: 
26/05/2017
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
DE MENS - LIVE & AKOESTISCH IN DE CLUB
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
De Mens is een Nederlandstalige rockband die ontstond in 1992. Oorspronkelijk was De Mens een trio met frontman/ gitarist Frank Vander Linden, bassist Michel De Coster en drummer Dirk Jans. In datzelfde jaar verscheen hun debuut single 'Dit Is Mijn Huis', dat overal goed ontvangen werd en waarmee de band hun eerste hit had. Het debuut album 'De Mens', met songs als 'Irene' en 'Jeroen Brouwers Schrijft Een Boek' kende eveneens veel succes. De band bracht daarna nog heel wat uitstekende albums uit en hadden heel wat optredens op festivals en in het clubcircuit. Na het album 'Onder De Duinen' van 2007 leek de band na vijftien jaar wat uitgekeken op elkaar. Frank Vander Linden waagde zich aan een solo carrière en bracht in 2009 het album 'In De Walszaal' uit. Het album kreeg van de muziekpers lovende recensies. In 2010 besloten Frank, Michel en Dirk om er terug tegenaan te gaan met als doel een album te maken dat nog eens diep, hoog en ver ging. Op 19 april 2010 verscheen 'Hier Is Mijn Hart', een reünie album van een groep die domweg vergeten was te splitten. Sindsdien kent de band nog meer succes en er volgden met 'Muziek' uit 2012 en 'Nooit Genoeg' uit 2015 nog twee succesvolle albums. Dit laatste album betekende ook het einde van De Mens als trio, want met toetsenist David Poltrock kwam er een vierde bandlid de groep versterken. In 2016 wilde De Mens ook het zittend publiek veroveren met een akoestische tournee langs de culturele centra in Vlaanderen. Ook dat bleek een succes, vandaar dat er eind mei 2017 het album 'Live & Akoestisch In De Club' werd uitgebracht. De Mens gaat niet voor de eerste keer akoestisch want in 2004 brachten ze al een akoestisch album uit. Het nieuwe album bevat acht nummers die live opgenomen zijn in de Turtle Power Studios op 28 november 2016 met een publiek in de studio. De CD versie van 'Live & Akoestisch In De Club' zal alleen te koop zijn tijdens optredens van De Mens. Natuurlijk is het ook digitaal verkrijgbaar via Spotify en iTunes.
 
 
 
 
 
 
Het viertal begint het live album met 'Maandag', een ouder nummer uit het album 'Wil Je Beroemd zijn' uit 1996. De uitstekende teksten met de nodige ironie worden door de kenmerkende stem van Frank weer erg knap gezongen. Nieuwkomer David Poltrock is uitstekend aanwezig op zijn orgel en Michel De Coster zorgt voor de stuwende baslijn. Dirk Jans begint met strak slagwerk op zijn beperkte drumkit aan 'Sex Verandert Alles'. De zware baslijn van Michel kriebelt in je buik en de toetsen van David geven het nummer een mooie meerwaarde. De mens blijft bij het oudere werk met 'Soms Denk Ik Dat Ik Een Weeskind Ben', een nummer dat zelden op de setlist van de band staat en daarmee dit nieuwe akoestische album nog meer aantrekkingskracht geeft. Ook hier is het Dirk Jans die met knap slagwerk de intro voor zijn rekening neemt. Het orgel van David is weer uitgebreid aanwezig en de opwindende solo op de toetsen is mooi meegenomen. Helemaal uit hun beginperiode komt 'Jeroen Brouwers Schrijft Een Boek', een nummer dat vijfentwintig jaar oud is, maar nog niets aan kwaliteit heeft ingeboet. Tijdens de concerten wordt het nog steeds meegebruld door het publiek en ook de akoestische versie is heel aanstekelijk. Michel De Coster laat ons genieten van uitstekend vingerwerk op de dikke bas snaren en met een korte bas solo speelt hij zich helemaal in de schijnwerpers.
 
 
 
 
 
 
Met weemoed in zijn stem kijkt Frank Vander Linden terug op een vroegere relatie in het pareltje 'Lukt Het Met Hem'. Nog een nummer dat zelden op de setlist staat is 'Man In Het Blauw'. Het gaspedaal wordt ingedrukt voor de uitstekende, stampende rocker 'En In Gent'. De ritme sectie zorgt voor de opwindende groove en David soleert grandioos op de toetsen en helpt zo mee de sound van het nummer kleuren. Afsluiten doet het kwartet met het oudje 'Lachen En Mooi Zijn', dat dankzij Michel De Coster weer een erg knappe baslijn heeft. 'Live & Akoestisch In De Club' is een erg aangenaam album om naar te luisteren. Er Staat geen 'Irene' op dit akoestisch album, dat alleen maar ouder werk bevat. De Mens, één van de beste Nederlandstalige rockbands, bewijst hier dat ze ook in de intiemere akoestische sfeer een erg hoog niveau halen. Dat komt vooral door de sterkte van de nummers, maar ook door de knappe teksten en door de instrumentale virtuositeit van de muzikanten. Sinds einde mei speelt De Mens weer op festivals en hun kalender staat goed volgeboekt voor deze zomer. Dus wie De Mens aan het werk wil zien, vindt zeker een geschikte datum op http://www.demens.be/. In augustus duikt het viertal dan terug de studio in om een nieuw album op te nemen. (8,5/10)
 
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
 
 
 
Frank Vander linden: zang en gitaar
Michel De Coster: bas, zang
Dirk Jans: drums, zang