DAVIDE PANNOZZO - UNCONDITIONAL LOVE

Album Review

Album: 
DAVIDE PANNOZZO - UNCONDITIONAL LOVE
Artist: 
Davide Pannozzo
Record Label: 
Eigen beheer
Style: 
Bluesrock, Blues
Date: 
19/10/2017
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
DAVIDE PANNOZZO - UNCONDITIONAL LOVE
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
De nu drieëndertigjarige Davide Pannozzo is een Italiaanse gitarist/zanger en songwriter. Hij heeft een heel eigen stijl met verwijzingen naar Jeff Beck, David Gilmour, Eric Clapton en Jimi Hendrix. Sinds zijn zesde studeerde hij klassieke gitaar en hij sloot die studies succesrijk af aan het Conservatorium van Santa Cecilia in Rome. In Italië stond hij al op alle grote festivals, maar ook in de rest van Europa en in de Verenigde Staten heeft Davide al op het podium gestaan. Hij speelde al samen met George Benson, Steve Jordan, Will Lee, David Garfield, Clifford Carter, Phil Palmer en Mark Mondesir om er maar een paar te noemen. Davide won het Emergenza European Acoustic Festival als Acoustic Solo Guitarist in 2009 en de Groove Master Award voor Best Italian Blues gitarist in 2010. In 2006 verscheen het eerste album van deze toen nog jonge zanger/gitarist. Met de Almost Blues Band bracht hij het album 'Soul & Notes' uit. Vier jaar later verscheen het titelloze album 'Three Cool Cats’, een trio met Davide Pannozzo, Mark Hanna en Pippo Matino. Onder zijn eigen naam bracht Davide in 2012 'Born Electric' uit. Aan dat album verleenden Robben Ford en Carl Verheyen hun medewerking. Daardoor kreeg het album heel wat aandacht en werd Davide bekend bij een breder publiek. In 2014 bracht hij het album 'A Portrait Of Jimi Hendrix' uit, een ode aan één van zijn grootste muzikale helden. Het album geraakte op nummer één in de iTunes Top 100 Blues Albums in Italië en ook in de iTunes Top 100 New Releases in de Verenigde Staten behaalde het album de nummer één plaats. Die prestaties bleven niet onopgemerkt door de producers Steve Jordan en Will Lee. Zij wilden heel graag met Davide samenwerken, maar dan moest hij wel verhuizen naar de USA. Die knoop was snel doorgehakt en sinds een jaar woont Davide Pannozzo in Amerika. Naast producer van het album zijn Steve en Will ook nog muzikanten en dus zijn ze op drums en bas te horen op het nieuwe album 'Unconditional Love', dat tien songs bevat waarvan de meeste door Pannozzo zelf geschreven werden. Andere muzikanten op het album zijn drummer Shawn Pelton en de toetsenisten Ricky Peterson en Oli Rockberger.
 
 
 
 
 
 
Het album 'Unconditional Love' opent met de midtempo bluesrocker 'Six Wires', dat Davide samen met Ivan Franzini schreef. In 'Six Wires' horen we heel wat retro invloeden uit de jaren zeventig. In dit bijna vijf minuten durend nummer etaleert de jonge Italiaan meteen zijn klasse op zijn six wires. Naast zijn schitterend snarenwerk kan Davide me ook bekoren met zijn knappe stem. De gitaar solo die de Italiaan uit zijn gitaar tovert heeft een groot Eric Johnson gehalte. Daarna gaat Davide de meer commerciële weg op met 'Living, Loving & Giving', dat hij samen met zijn vrouw Frederica Piacentini schreef. Deze boodschap om tot een betere samenleving te komen heeft een reggae groove en is zeer melodieus. De gitaarsolo van Pannozzo is net als de song erg melodieus en het nummer wordt op een mooie wijze gedragen door de warme Hammond klanken van Ricky Peterson. 'I Heard You' is een ingetogen soulvolle ballade, die wat aan de muziek van Robert Cray doet denken. In zijn mooie solo weet Davide erg veel gevoel te leggen. De gevoelvolle country/rocksong 'Bring Me To The Light' kan zo op een Mark Knopfler album. Vooral wat het gitaarwerk betreft is de gelijkenis met Knopfler treffend in dit nummer. Will Lee zorgt met een knappe funky baslijn voor de aanstekelige groove in 'One & Only'. Davide Pannozzo plaatst de kers op de taart met een fantastische vingervlugge gitaar solo.  'Chasing Illusions' is een in blues gedrenkte, gruizige midtempo bluesrocker. Dit is één van de zwaardere nummers op het album en heeft Jimi Hendrix invloeden.
 
 
 
 
 
 
De eerste van twee covers op 'Unconditional Love' is de George Harrison song 'Wah Wah', die op het album 'All Things Must Pass' uit 1970 terug te vinden is. De versie van Davide leunt dicht tegen het origineel aan. Zoals de titel al aangeeft wordt in 'Wah Wah' veelvuldig gebruikt gemaakt van de effect pedalen. Davide etaleert nogmaals dat hij een zeer begaafd gitarist is met verschroeiend snarenwerk. Davide Pannozzo sluit zijn recentste album af met drie instrumentale songs. Het langste nummer op het album is het jazzy, instrumentale 'The Purest Thing', dat meer dan acht minuten duurt. Steve Jordan op drums, Will Lee op bas en Oli Rockberger op toetsen zorgen voor een knappe basis waarop de Italiaanse gitaar virtuoos zich helemaal kan laten gaan in gevoelvol snarenwerk op het fretboard van zijn six string. Het spel van Davide doet in deze song aan het gitaarwerk van Robben Ford denken. Shawn Pelton verzorgt op drums de intro van 'Stratus', een cover van drum legende Billy Cobham. Natuurlijk kan Shawn zich het gehele nummer volledig uitleven in dit fusion nummer. De fenomenale diepe baslijnen van Will Lee laten je buik kriebelen en het funky fusion gitaarwerk van Pannozzo op zijn Fender Stratocaster klinkt als dat van Joe Bonamassa op de Rock Candy Funk Party albums. Shawn, Will en Davide zorgen met dit nummer voor een meer dan zeven minuten durend instrumentaal orgasme. Afsluiten doet Davide Pannozzo met de melodieuze fusion ballade 'Lord Knows What's In My Heart', waarin Davide nogmaals met enorm veel gevoel de snaren van zijn Strat weet te beroeren. Het resultaat zijn hemelse gitaarklanken die heel veel muziekliefhebbers zullen raken. 'Unconditional Love' van Davide Pannozzo is een uitstekend album. De liefhebbers van sterk en gevoelvol gitaarwerk komen met dit album zeker aan hun trekken. 'Unconditional Love' zou wel eens voor de grote doorbraak van Davide Pannozzo kunnen zorgen. (8/10)
 
 
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
Tracks:
01. Six Wires
02. Living Loving & Giving
03. I Heard You
04. Bring Me To The Light
05. One & Only
06. Chasing Illusions
07. Wah Wah
08. The Purest Thing
09. Stratus
10. Lord Knows What’s In My Heart
 
Davide Pannozzo: guitar & vocals
Will Lee: bass & vocals
Steve Jordan: drums
Shawn Pelton: drums
Ricky Peterson: keyboards & Hammond
Oli Rockberger: keyboards & Hammond