DAVID RONALDO & THE DICE - BURNING A(LIVE) + concertdata

Album Review

Album: 
DAVID RONALDO & THE DICE - BURNING A(LIVE) + concertdata
Artist: 
David Ronaldo And The Dice
Record Label: 
Fandango Music
Style: 
Americana, rootsrock, blues
Date: 
28/10/2023
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
DAVID RONALDO & THE DICE - BURNING A(LIVE) + concertdata
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
De gitaar georiënteerde Americana rootsrockmuziek met Davids herkenbare huskystem is al enkele jaren het handelsmerk van de band David Ronaldo & The Dice. De sfeer van hun muziek varieert van donker, onheilspellend bluesy tot funky en speels, waarbij de gitaren van het duo Verbinnen/Lekenne altijd centraal staan. Met hun twee sterke albums 'Citizen Of The World' in 2019 en 'Shoot Them With Words' in 2021 plaatsten David Ronaldo & The Dice zichzelf op de muzikale kaart van België. De lovende recencies die volgden zorgden er voor dat de band meer aanvragen kreeg om in clubs en op festivals te spelen. Tussen de vele concerten door werkte de band in 2022 aan nieuw materiaal. Daarna doken ze de studio in en het resultaat verscheen op 27 januari 2023 en kreeg als titel 'Tunes For A Dime'. 'Tunes For A Dime' bevat tien originele nummers over de dingen van het leven, met hier en daar een welgemeende knipoog naar het verleden of naar zichzelf. Ook voor dit album deed de band een beroep op enkele muzikale vrienden (Patrick Cuyvers op Hammondorgel, Pieter Akkermans op piano, Wim Degeest op bluesharp, Luk de Graaff en Steve Ceulemans op bas), wat het album een extra touch gaf. Na drie studioalbums en de vele lovende recensies op hun live optredens vond de band het hoog tijd om een live album op te nemen. Op tien september2023  waren David Ronaldo & The Dice te gast in De Klinker in Aarschot. Daar nam Raf Devlieghere het concert op dat op het live album 'Burning A(Live)' zal te horen zijn. 'Burning A(Live) verschijnt op 28 oktober. Er staan zestien songs op het live album. Behalve de twee covers 'Deeper Well' en 'Down By The River' werden alle nummers door David Ronaldo & The Dice geschreven. 
 
 
 
 
 
 
Het concert begint met een toetsenintro van gastmuzikant Pieter Akkermans. Even later komen de psychedelische gitaarklanken van Charly Verbinnen erbij en als Marco Epis met zijn ritmisch slagwerk op zijn Toms er ook nog eens bijkomt is het instrumentale 'Palmyra' helemaal vertrokken. 'Palmyra' vloeit naadloos over in de heerlijke Southern rocker 'Wasted My Life', de opener van hun recentste studioalbum 'Tunes For A Dime'. 'Wasted My Life' roept herinneringen op aan de hoogdagen van The Allman Brothers. Drummer Marco Epis en bassist Tim Van Passel zorgen voor de stevige rock groove en DavidRonaldo, Charly Verbinnen en Dirk Lekenne zorgen voor de fantastische gitaarklanken. Zoals in de meeste nummers neemt Dirk hier het slide werk voor zijn rekening, David speelt meestal ritme gitaar en al het andere gitaarwerk is voor Charly. In deze  autobiografische song beseft David dat hij een groot deel van zijn leven gewoon weg heeft gesmeten, maar gelukkig heeft hij nu het grote geluk en liefde gevonden. David Ronaldo & The Dice blijven lekker verder rocken met 'Laid Back & Easy', een nummer dat David samen met Werner Van Rillaer schreef. Voor je het weet ben je aan het mee dansen en zingen op dit aanstekelijk nummer. Pieter Akkermans schittert op de piano en de priemende gitaren van Charly en Dirk zijn weer uitdrukkelijk aanwezig. Ze strooien heel het nummer gretig rond met knappe riffs en ze nemen beiden ook een solo voor hun rekening. Het gaspedaal blijft stevig ingedrukt voor het uptempo nummer 'Price On My Head', een Southern rocksong met ZZ Top invloeden. De ritmesectie, met bassist Tim Van Passel en drummer Marco Epis, zorgt voor de stevige rock groove en Dirk Lekenne en Charly Verbinnen etaleren andermaal hun klasse als gitarist met pittige en snedige riffs op hun sixstring. 
 
 
 
 
 
 
Dirk Lekenne schreef 'Tunes For A Dime', een ietwat triest verhaal over een rock idool op leeftijd met een drankprobleem. Met zijn doorleefde, ietwat hese stem weet David Ronaldo deze ballade op een uitstekende wijze te zingen. Ook hier is het weer genieten van het heerlijke en gevoelvolle gitaarwerk van Dirk en Charly. Het sterke refrein geeft 'Tunes For A Dime' nog een extra touch. Op de akoestische gitaar zet David Ronaldo 'Citizen Of The World', de titeltrack van hun debuutalbum, in. Marco Epis bepaalt met heel knap en energiek slagwerkwerk het ritme van deze Western getinte rocker. Veel rustpauzes zijn er niet. Het applaus voor 'Citizen Of The World' is nog niet uitgestorven of Marco Epis begint al met ritmisch slagwerk aan 'What Have You Really Done'. David vraagt in dit nummer aan een vriend, die altijd achter zijn computerscherm zit, wat hij al gedaan heeft om de wereld te redden. Pieter Akkermans is weer uitdrukkelijk aanwezig op zijn keyboards. Dirk Lekenne laat de bottleneck weer met veel gevoel over de snaren zijn sixstring glijden en Charly Verbinnen pakt andermaal uit met snedig en spetterend snarenwerk. Drummer Marco Epis maakt in 'What Have You Really Done' heel knap gebruik van de koebel. De eerste cover op het live album is het door Emmylou Harris, Daniel Lanois en David Olney geschreven 'Deeper Well'. David Olney nam in 1989 'Deeper Well' als eerste op. Zes jaar later bereikte het nummer het grote publiek dankzij Emmylou Harris. David zingt het nummer met veel overtuiging. Drummer Marco Epis en bassist Tim Van Passel zorgen met energiek slagwerk en een diepe baslijn voor de heerlijke groove. Dirk Lekenne en Charly Verbinnen schitteren met uitstekend psychedelisch gitaarwerk.
 
 
 
 
 
 
 
Voor de vloeiende roots/country rocker 'Gipsy Woman' keert de band nogmaals terug naar hun debuutalbum. Charlie en Dirk kruiden 'Gipsy Woman' andermaal met uitstekende gitaar riffs en dito solo. Voor David aan 'Gunslinger begint laat hij publiek weten dat dit nummer voor zijn vader is. Het is een mix van folk en Americana, met knappe meerstemmige zang. Instrumentaal is het in dit sfeervol nummer genieten van David op de akoestische gitaar en Dirk op de slidegitaar. We staan allemaal als gekken in een rij te wachten op het einde van de wereld, zingt David Ronaldo in de bluesrocker 'World's End Blues'. Instrumentaal kleurt David het nummer met knap blaas en zuigwerk op de mondharmonica. Bassist Tim Van Passel en drummer Marco Epis zorgden voor de mooie, stuwende groove en Dirk en Charly blijven imponeren op hun gitaren. Ook toetsenist Pieter Akkermans is het gehele nummer weer uitstekend aanwezig. David en Pieter spelen zich met een prachtige solo nog meer in de schijnwerpers. Met gevoelvol gitaarwerk trekt Charly het slepende bluesnummer 'Refugee Blues' uit hun eerste album 'Citizen Of The World' op gang. Daarna worden alle registers open getrokken voor de verschroeiende boogierocker 'Substance Boogie'. Spijtig van dat onverwachte einde, want dit had wat mij betreft best wat langer mogen duren. Ook vermelden dat Lesley Verbeeck, met haar prachtige stem, hier en in de andere songs voor de uitstekende backing vocals zorgt. Dat Neil Young één van de grote voorbeelden van David Ronaldo & The Dice is horen we in een lange versie van 'Hunted Man (Part 1 & 2). Het nummer speelt zich af in een dreigende sfeer en de priemende snarensolo van Charly gaat door merg en been. In het tweede instrumentale gedeelte is het vooral Dirk Lekenne die schittert met vet en hoogstaand slidewerk.
 
 
 
 
 
 
 
Na de bandvoorstelling volgt het het rauwe, opwindende 'Burn Up To My Love', een funky nummer waarbij blijven stilstaan not done is. David Ronaldo & The Dice verwerken er nog wat van Rare Earth hit 'Get Ready' in. Het enthousiaste, ritmisch in de handen klappende, publiek krijgt van David hier ook de mogelijkheid om mee te zingen. Het publiek in De Klinker reageert met veel overgave en enthousiame. David Ronaldo & The Dice sluiten hun concert in De Klinker in Aarschot af met een schitterende cover van Neil Young, één van hun grote muzikale voorbeelden. Onder een luid applaus beginnen ze aan de dramatische love story 'Down By The River'. Neil Young vertelt in dit nummer het verhaal van een bedrogen man, die zijn vrouw doodschiet aan de rivier. Het publiek bedankt de band met een langdurig, enthousiast applaus. 'Burning A(Live)' van David Ronaldo & The Dice is een meer dan uitstekend live album, dat zeker de weg naar een breed publiek zal vinden. Zestien sterke nummers die gespeeld worden door uitstekende muzikanten. Er is geen enkel zwak moment op het album. Ik kan 'Burning A(Live) aan iedereen aanraden. Dat je na het beluisteren van dit album de band live aan het werk wil zien is bijna vanzelfsprekend en dat kan op 28 oktober op de CD voorstelling in CC De Muze in Heusden-Zolder, op 4 november tijdens de blues kroegentocht in Roosendaal (NL), op 26 november in L'Esprit in Ridderkerk (NL),  op 1 december in Bluesclub RS&BC in Stekene en op 2 december in het OC Zaal Roeland in Lint. (8,5/10)
 
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
01. Palmyra
02. Wasted My Life
03. Laid-back & Easy
04. Price on My Head
05. Tunes for a Dime
06. Citizen of the World
07. What Have You Really Done
08. Deeper Well
09. Gipsy Woman
10. Gunslinger
11. World’s End Blues
12. Refugee Blues
13. Substance Boogie
14. Hunted Man (Part 1 and 2)
15. Burn Up My Love
16. Down by the River.
 
David Ronaldo: lead vocals – akoestische & elektrische gitaar
Charly Verbinnen: lead gitaar
Dirk Lekenne: backings vocals, slide, lapsteel & lead gitaar
Marco Epis: drums & multi-percussie
Tim Van Passel: bas
 
Gastmuzikanten: Pieter Akkermans (keys) en Lesley Verbeeck (backing vocals)