DAVID OWEN - OH SUZANA BLUES

Album Review

Album: 
DAVID OWEN - OH SUZANA BLUES
Artist: 
David Owen
Record Label: 
Eigen beheer
Style: 
Akoestische blues en Americana
Date: 
15/04/2022
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
DAVID OWEN - OH SUZANA BLUES
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Robert Johnson zou een bluesman zijn geworden door een middernachtelijk pact te sluiten met de duivel op het kruispunt bij Dockery's plantage in Mississippi. Zijn leerling David Owen vond zijn roeping door een halve eeuw later, op ongeveer hetzelfde uur, een deal te sluiten met Bob Dylan op de hoek van Preston en Bronson in Ottawa. David Owen is een uit Ottawa, Toronto, afkomstige singer/songwriter, gitarist en mondharmonica speler, wiens carrière startte in de jaren tachtig. Owen debuteerde in 2003 met het album 'Red Hot Kisses' en  bracht in 2007 de EP '4 On The Floor' uit, waarna het acht jaren stil werd. In 2015 verscheen het laatste album van Owen. Het kreeg als titel 'Livin' Live' en werd overal goed ontvangen. Zelfs Bruce Iglauer, eigenaar van Alligator Records, had niets dan lovende woorden voor het album. Vier maanden later sloeg het noodlot toe, wanneer de politie aan zijn deur verscheen om hem te informeren dat Suzana, zijn vrouw en moeder van zijn drie kinderen, een bootongeluk had gehad op Lake Joseph, in de Muskoka's. David bracht zijn kinderen met spoed naar een ziekenhuis in Sudbury om op de hoogte te worden gebracht van haar overlijden en om de kinderen afscheid te laten nemen. Het zou echter maanden duren voordat de van zijn vrouw vervreemde singer/songwriter het afscheidslied van zijn verloren liefde zou schrijven. Het is dat lied dat het hart vormt van David's nieuwste album 'Oh Suzana Blues', dat op vijftien april 2022 verscheen. 'Oh Suzana Blues' telt elf originele, door David Owen geschreven nummers.
 
 
 
 
 
 
Het album opent met het akoestische 'Soul Of A Sullen Man'. David Owen bespeelt de akoestische gitaar en Dominic Davis de contrabas. Naar zijn voorbeeld Bob Dylan speelt David ook de mondharmonica en met dit instrument verrijkt hij ook de sound in 'Sound Of A Sullen Man'. Violist Fats Kaplin weet zijn melancholische vioolklanken op een prachtige wijze in de melodie te weven. In het bluesy 'Sweet Sugar Mama' neemt David alleen het vocale en de mondharmonica voor zijn rekening. Het uitstekende vingerwerk op de akoestische gitaar komt van Colin Linden. Colin Linden voegt prachtige elektrische gitaarriffs toe aan '21st Century Retro Man', één van de beste nummers op  het album. Het heeft een sterk refrein en het heerlijke mondharmonicawerk van Owen geeft het nummer nog een extra touch. 'All Folk Get The Blues' is een vloeiend akoestisch blues nummer met akoestische gitaar, contrabas, mondharmonica en viool. 
 
 
 
 
 
 
De Canadese troubadour kan het ook helemaal alleen. Luister maar eens naar het mooie en trieste blues nummer 'Bankruptcy Blues'. Er klinkt veel emotie en pijn in de stem van David en datzelfde gevoel is ook te horen in zijn mondharmonicawerk. Dat David Owen een goed songwriter is bewijst hij andermaal in de vloeiende country/ America song 'Master Of Disguise'. Het is van de rijkere instrumentale songs op het album met David Owen op de akoestische gitaar en mondharmonica, Dominic Davis op de contrabas en Colin Linden op de elektrische gitaar en mandoline. De mondharmonica van Owen en het accordeon van Fats Kaplin zijn de instrumentale smaakmakers in het verhaal 'Fr. John's Blues', een typische singer/songwriter song, naar het voorbeeld van zijn idool Bob Dylan in zijn jonge jaren.
 
 
 
 
 
 
Producer Colin Linden speelt dobro op het bittere 'No God But God'. 'Oh Suzana Blues' en 'Stella Marie' gaan over de dood van zijn vrouw Suzana en vormen het hart van het album. Er klinkt veel pijn in de stem van David wanneer hij in 'Oh Suzana Blues' zingt: Onze tijd ging zo snel, ik wou dat ik het had kunnen vertragen. Het is een solo eerbetoon van een gebroken man aan zijn vrouw en moeder van zijn kinderen. Er zit zoveel emotie in het nummer dat je niet anders kan dan er stil van worden. In het vloeiende 'Stella Marie' heeft David het specifiek over het bootongeluk van zijn vrouw Suzana. Een gebroken Owen sluit zijn nieuwe album af met het melancholische en treurige bluesnummer 'So Lonesome Without You'. Zijn weemoedige en verdrietige stem krijgt enkel begeleiding van zijn mondharmonica en de dobro van Colin Linden. Met  'Oh Suzana' bewijst David Owen andermaal dat hij bij de top van de grote troubadours van zijn generatie behoort. (8/10)
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
 
01. Soul Of A Sullen Man
02. Sweet Sugar Mama
03. 21st Century Retro Man
04. All Folk Get The Blues
05. Bankruptcy Blues
06. Master Of Disguise
07. Fr. John’s Blues
08. No God But God
09. Oh Suzana Blues
10. Stella Marie
11. So Lonesome Without You