DAVID NEWBOULD - POWER UP !

Album Review

Album: 
DAVID NEWBOULD - POWER UP !
Artist: 
David Newbould
Record Label: 
Blackbird Record Label
Style: 
Blues, Rock, Singer/Songwriter, Rock'n'Roll, Alternatief
Date: 
10/06/2022
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
DAVID NEWBOULD - POWER UP !
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
De Canadees David Newbould werd geboren in Toronto. In zijn tienerjaren verhuisde hij naar New York City, wat later maakte hij kennis met de vruchtbare muziekscene van Austin, voordat hij zich uiteindelijk in Nashville vestigde. Daar trof hij een gemeenschap aan die net zo divers was als zijn eigen geschiedenis. Na drie EP's verscheen David zijn debuutalbum 'Big Red Sun' in 2007, waarmee hij zijn stempel drukte als een heartland roots rocker, Americana artiest en versterkte folksinger, door liedjes te schrijven die de ups en downs van een volwassenheid in kaart brengen. Met het album 'Tennessee' uit 2013 liet David een licht schijnen op zijn cross continentale reizen en innerlijke reis. Voor het album 'Sin & Redemption' uit 2019 stond hij dan weer aan het hoofd van een A list studioband, waarvan de leden drummer Brad Pemberton (Steve Earle, Ryan Adams) en rocklegende Dan Baird (Georgia Satellites) waren. Met zijn vierde studioalbum 'Power Up' slaat David Newbould een nieuwe bladzijde om. Het is een album waarvan de boodschappen van doorzettingsvermogen en onwrikbaar overleven worden voortgestuwd door het vet, gruis en gitaargedreven gesjoemel van rock & roll. 'Power Up!' werd opgenomen in de kelderstudio van Scot Sax in Nashville, waarbij de twee muzikanten omwille van de gezondheid gescheiden waren door een ruit. Sax speelde drums, bas en andere instrumenten, terwijl Newbould de leadgitaar en vocale taken op zich nam.
 
 
 
 
 
 
Het album opent met de titeltrack 'Power Up!', een stevige funky bluesrocker over een oudere TV die niet goed meer functioneert. Bassisten Scot Sax en Jimbo Sloedon zorgen voor een stomende en pompende funky baslijn. David Newbould kruidt de titeltrack met scherpe en splijtende gitaar riffs, terwijl hij regelmatig de titel 'Power Up!' scandeert. Jason Threm voorziet het nummer van opwindende saxofoon. Het beste nummer op het album is ongetwijfeld de rokerige rocker 'Peeler Park', vernoemd naar een greenway aan de rivier dicht bij het huis van Newbould. 'Peeler Park' bevat invloeden van Tom Petty en Steve Earle, maar het is vooral een song van David Newbould. Het is een vloeiend nummer, waarin tekst en muziek perfect bij elkaar passen. David zingt het nummer met veel gevoel en overtuiging en het vet en gruizig gitaarwerk past perfect bij de sfeer van het nummer. De protesterende singer/songwriter David Newbould krijgen we te horen in het politiek getinte 'Blood On My Hands'. Het dwingende slagwerk van Scot Sax zorgt voor een ietwat primitieve en dwingende groove en Scotty Sithwife schittert met zijn stuwend akoestisch gitaarwerk. Dave Coleella neemt plaats achter het drumstel voor het Americana nummer 'The Lawn', een donker verhaal over verdrongen familiegeheimen.
 
 
 
 
 
 
Een heel andere muziekstijl krijgen we in het gesproken 'Home Depot Glasses'. Het is een eerbetoon aan John Prine, één van David's muzikale voorbeelden. Scot Sax draagt de melodie met zijn warme orgelklanken en Jackamole 'Moley' Toob levert knap percussiewerk af. In 2021 verscheen 'Ready For The Times To Get Better' al op single, als voorloper van dit album. Het is een cover, die geschreven werd door Allen Reynolds. Country zangeres Crystal Gayle scoorde er in de jaren zeventig nog een hit mee. Kenmerkend en heel bepalend voor de sfeer is de fiddle van Kristin Weber. Het stevigere 'Last Letter' is een mix van Americana en rock. Het bevat grote Neil Young invloeden en het priemende gitaarwerk zal zeker heel wat gitaarliefhebbers bekoren. In het Americana nummer 'One Last Dance' herkennen we invloeden van Bruce Springsteen. 'That Was Another Time' begint als een piano gedreven ballade en eindigt als een stevige gitaar rocksong. 'Sunrise Surprise' is een optimistische folk ballade. Het album wordt afgesloten met het lome akoestische 'Diggin' In'. 'Power Up!' van David Newbould is een zeer gevarieerd album, waarop een paar erg sterke nummers staan. Als hij er in de toekomst moest in slagen om dat niveau een heel album te behouden, dan ziet de muzikale toekomst van David Newbould er zeer rooskleurig uit. (7/10)
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
01. Power Up!
02. Peeler Park
03. Blood On My Hands
04. The Lawn
05. Home Depot Glasses
06. Ready For The Times To Get Better
07. Last Letter
08. One Last Dance
09. That Was Another Time
10. Sunrise Surprise
11. Diggin' In
 
 
 
 
 
David Newbould (zang, gitaar, piano)
Wandering Genie (orgel, synthesizer, speelgoedpiano, zephyr, kickdrum, percussie)
Scot Sax (saxofoon, drums, bas, piano, orgel, slidegitaar, ambient gitaarloops)
Dave Coleella (drums – #4)
Tim Denbo (bas – #7,10)
Dylan Sevey (drums – #7,10)
Kristin Weber (viool – #6)
Bee Taylor (achtergrondzang – #7)
Jason Threm (saxofoon – #1)
 
Extra muzikanten:
Ed Moal (gitaar)
Scotty Sithwife (akoestische gitaar, achtergrondzang)
Jimbo Sloedon (extra bas – #1-5)
'Meaty' Bonewood (extra bas – #6-11)
Banjo 'Hit Man' Boudreaux (drums)
Jackamole 'Moley' Toob (percussie, handgeklap)
Charlie 'Chip' Reader (samples)
The Murder Militia (3-stemmige harmonieën)