DAVID DEACON - FOUR

Album Review

Album: 
DAVID DEACON - FOUR
Artist: 
David Deacon
Record Label: 
Slammin Media
Date: 
24/03/2023
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
DAVID DEACON - FOUR
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
David Deacon is een Canadese poëet en singer/songwriter. Het leven van David Deacon was een mix van het schrijven van poëzie en liedjes, het maken van schilderijen, pen en inkt tekeningen. Hij verliet de universiteit nadat hij had vastgesteld dat zijn interesse in kunst groter was dan zijn interesse in een diploma. Hij ging naar Parijs om kunst te studeren. Eenmaal terug thuis had hij moeite om de kost te verdienen als kunstenaar, omdat hij niet had nagedacht over hoe hij handel kon maken met zijn werk. Een jaar later kreeg hij een ernstig motorongeluk tijdens het oefenen voor een race wat resulteerde in vele uren neurochirurgie, een plaat in zijn hoofd, een pin door zijn rechterbeen (dat vijf breuken boven de knie had), een samengestelde breuk in het andere been en een gebroken kaak. Het gaf hem tijd om na te denken terwijl de dingen herstelden. Hij besloot dat hij een baan nodig had en hij begon aan een keten van banen in verschillende bedrijven en industrieën in de daaropvolgende jaren. Maar hij bleef schrijven. En hij racete met auto's in plaats van motorfietsen. Hij bleef schilderen, alleen minder vaak. Deacon won het Canadese endurance racekampioenschap in een Porsche RSR. Hij werd door het BMW fabrieksteam gevraagd om voor hen te rijden tijdens de 24 uur van Le Mans in 1981. Een paar jaar later sponsorde Canadian Tire Jacques Villeneuve, David en Ludwig Heimrath Jr. om opnieuw in Le Mans te racen. Daarna volgden een paar jaar van solide werk totdat een gebroken huwelijk ervoor zorgde dat hij uit wat hij noemt "De Camus' kleine visversie van de samenleving" brak. Hij ging terug naar zijn eigen zelfontdekking. Dit keer in de muziek. Het werd gedreven door zijn poëzie. In maart van dit jaar bracht David Deacon zijn vierde album uit. Het kreeg als titel 'Four' en het bevat tien originele songs, waarvoor David de tekst schreef en Andy Ryan de muziek.
 
 
 
 
 
Voor mij is David Deacon in de eerste plaats een poëet. Hij vertelt zijn verhaal op de muziek van Andy Ryan. De swampy bluesrocker 'No Never Mind', dat al eerder op single verscheen is daar een goed voorbeeld van. De zingende backing vocals zorgen voor een mooi contrast met de vertellende, doorleefde stem van David Deacon. 'Arc Of Life' en 'Poetry' zijn melancholische ballades, die perfect bij de de diepe, doorleefde stem van David passen. Het emotionele 'Rising Up Again' is één van de hoogtepunten op het album. Het heeft een sterk refrein en ook het gevoelvol gitaarwerk van Andy Ryan is van prima kwaliteit. Een ander pareltje is de ballade 'California Has No Winter'. Zoals in meerdere songs vormt in het refrein de erg goede en heldere stem van de zangeres een prachtig contrast met de diepe en doorleefde stem van David Deacon. Ook hier weet gitarist Andy Ryan weer te bekoren met gevoelvol snarenwerk op zijn sixstring. 
 
 
 
 
 
'Only In Her Dreams' is een vloeiender nummer, met een wondermooie tekst. Knappe fingerpicking op de akoestische gitaar, uitstekend percussiewerk en een priemende elektrische gitaar zorgen voor het instrumentale genot. Ook met de emotionele tekst in 'Simplify' zal David Deacon heel wat mensen weten te raken. De gitaarsolo van Andy Ryan past als gegoten in dit emotionele nummer. Het langste nummer op het album is de meer dan zeven minuten durende trieste ballade 'Jane'. Ook hier weer dezelfde ingrediënten die het nummer maken, namelijk een prachtige tekst die mensen weet te raken, David Deacon die met zijn doorleefde stem het nummer weer met veel gevoel en passie weet te brengen en het fantastisch snarenwerk van Andy Ryan. Met 'Hard Time' en het iets stevigere, gitaar gedreven 'Waving Free' wordt het album afgesloten. 'Four' van David Deacon is een aangenaam luisteralbum. (7,5/10)
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
01. No Never Mind
02. Arc of Life
03. Rising Up Again
04. California has no Winter
05. Poetry
06. Only in her Dreams
07. Simplify
08. Jane
09. Hard Time
10. Waving Free
 
 
 
David Deacan : Zang
Andy Ryan: Gitaar 
Etric Lyons: Bas
Aaron Spinks: Drums