DAVE WARMERDAM BAND – PLAY + Concertdata

Album Review

Album: 
DAVE WARMERDAM BAND – PLAY + Concertdata
Artist: 
Dave Warmerdam Band
Record Label: 
Eigen beheer
Style: 
Blues, Bluesrock
Date: 
20/12/2019
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
DAVE WARMERDAM BAND – PLAY + Concertdata
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Dave Warmerdam Band is een jonge Nederlandse bluesband. De band bestaat uit vijf jonge muzikanten, die het qua muziekstijl helemaal met elkaar eens zijn, namelijk dat je nergens zoveel emotie kwijt kan als in de blues. Dat ze zich daarvan heel bewust zijn bewijzen ze tijdens elk optreden, bovendien slagen deze vijf jonge muzikanten er ook in om die emotie over te brengen naar hun publiek. Hun setlist bestaat momenteel uit oude en bekende blues klassiekers, aangevuld met prachtige eigen nummers die naadloos aansluiten op die oude covers. Eind 2017 bracht Dave Warmerdam Band met 'A Tribute To The Masters Of The Blues' al een eerste album uit. Ondertussen kent heel Nederland en België deze enthousiaste en prima band, want ze stonden in beide landen al op heel wat festivals. Zo openden ze verleden jaar nog op fantastische wijze de tweede dag van Swing Wespelaar. Ondertussen won Dave Warmerdam Band ook nog de Dutch Blues Challenge en momenteel zijn ze in Memphis, TN om Nederland te vertegenwoordigen op de International Blues Challenge. Hun eerste kwartfinale hebben ze ondertussen al achter de rug. Eind 2019 verscheen hun live album 'Play' dat op 24 november 2019 opgenomen werd in JJ Music House in Zoetermeer. Dave Warmerdam schreef de meeste muziek en Janne Timmer de meeste teksten voor de acht eigen songs op het album. De overige eigen nummers werden in samenwerking met de bandleden geschreven. Er staan ook vier covers op het album.
 
 
 
 
 
 
Het album opent met 'Where The F*ck' Is My Truck', een duet tussen pianist Dave Warmerdam en zangeres Janne Timmer. Deze laatste heeft een glas whisky teveel gedronken en dat levert een hilarisch verhaal op, waarin Janne hulp zoekt omdat ze haar truck niet meer weet staan. Janne leeft zich knap in het nummer in en slaagt er in om het verhaal overtuigend te brengen. Janne en Dave beginnen ook als duet aan de bijna negen minuten durende jazzy blues ballade 'Daddy Why Don’t You Teach Me How To Play The Blues'. Naarmate het nummer vordert komen ook de drie andere bandleden het duo vervoegen. Toch blijven Dave en Janne in deze ballade een hoofdrol opeisen. Dave met zijn uitstekend pianospel en vooral een emotionele Janne die echt wel alle registers opentrekt en laat horen welk breed stemgeluid ze wel heeft. Ze neemt je echt mee in haar verhaal en weet elk moment te boeien met haar prachtige stem. Dave Warmerdam Band begint als vijftal aan het funky getinte 'Tears Ain't Fun', een nummer over relatieproblemen. Het strakke slagwerk van drummer Rick van de Voort en de uitstekende baslijn van bassist Lars Hoogland geven 'Tears Ain’t Fun' een heerlijke groove. Toetsenist Dave Warmerdam en gitarist Sonny Ray van den Berg etaleren hun instrumentale klasse gedurende een korte solo en zangeres Janne Timmer weet ook dit uptempo nummer met erg veel passie en overtuiging te zingen. Na dit uptempo nummer wordt het weer intiem en emotioneel in de country ballade 'Tennessee Whiskey', een cover van David Allan Coe, die geschreven werd door het duo Dean Dillon en Linda Hargrove. De versie van Dave Warmerdam Band is veel beklijvender en emotioneler dan de originele country versie Van Coe. Met subliem Hammond spel, dat bij momenten heel ingetogen is en het andere moment passioneel, weet Dave ook hier weer te bekoren. Hetzelfde kunnen we ook zeggen van het vocale werk van Janne Timmer. Het is een zangeres die mij elke keer weer weet te raken met haar geweldige stem. Ook op Swing Wespelaar wisten ze dat nummer met veel succes te brengen.
 
 
 
 
 
 
De tweede cover op het album is 'Sweet Lover' van Aretha Franklin. Dave Warmerdam Band speelt 'Sweet Lover' iets vlugger en vloeiender dan het origineel en dat geeft het nummer een extra touch. Op Swing Wespelaar was ik onder de indruk van gitarist Sonny Ray van den Berg. Tot nu was Sonny Ray op het album praktisch alleen te horen als ritme gitarist en daar komt in deze 'Sweet Lover' toch lichtjes verandering in met een korte intieme en gevoelvolle snarensolo. Janne zingt het nummer met een zoete, verliefde stem en Dave is weer meesterlijk op zijn klavieren. Lars en Rick zorgen voor de vloeiende groove. Dave en Janne schreven samen de geweldige emotionele slowblues 'Our Fire Still Burns On'. De ritmesectie doet hier heel ingetogen zijn werk. De Hammond klanken van Dave dragen de melodie, maar klinken wel droef en donker. Eindelijk mogen we genieten van het geweldige gitaartalent van Sonny Ray. In zijn langdurige, splijtende en huilende gitaarsolo weet hij zoveel gevoel te leggen dat hij je weet te raken tot in de kleinste vezels van je lichaam. Het is niet alleen de gitaar die je zo hard weet te raken, ook de zangeres weet je weer te beroeren met haar verdrietige en troosteloze stem. 'Our Fire Still Burns On' is het hoogtepunt van dit uitstekend album. Het blijft elke seconde boeiend en het is een bijna negen minuten durend orgasme voor het oor. In het bluesy 'The Mirrored Mask' krijgt de stem van Janne enkel begeleiding van de akoestische gitaar van Sonny Ray. In de rocker 'Mean Man' dumpt Janne haar man, omdat hij niets anders doet dan roken en drinken. Bovendien kan hij niet koken, steelt hij al haar geld en in de liefde is hij ook al geen hoogvlieger. Redenen genoeg dus om hem te dumpen. Het is een stevig nummer waarin de zangeres in het refrein ook vocale hulp krijgt van haar bandleden en het publiek.
 
 
 
 
 
 
 
De derde cover op het album is de Billie Holiday cover 'Strange Fruit'. Het is gebaseerd op het gedicht 'Bitter Fruit' uit 1937 dat Abel Meeropol schreef. Het gedicht was een aanklacht tegen het Amerikaans racisme, in het bijzonder tegen het lynchen van zwarte Amerikanen, dat vooral voorkwam in het zuiden van de Verenigde Staten. De blazers uit de originele versie zijn weg en in de plaats krijgen we fenomenaal en beklijvend snarenwerk van gitarist Sonny Ray van den Berg. Nog meer dan Janne met haar woorden en haar droeve stem, weet Sonny Ray op zijn gitaar dit groot onrecht aan te klagen. Dave Warmerdam Band weet van John Fogerty zijn 'Proud Mary' wel een heel speciale versie te maken. Ze geven het nummer een mooie intro met knap toetsenwerk en een lekkere basgitaar. Net als in de Ike & Tina Turner versie begint deze versie traag en meeslepend en schakelt het halfweg over in een verschroeiende rocker. Dave neemt hier ook een gedeelte van het vocale gedeelte voor zijn rekening en hij schittert ook nog met een pittige en knappe piano solo. De meer dan tien minuten durende trieste liefdesballade 'I Won't Complain' begint met een priemende en intense snarensolo van Sonny Ray. Het liefdesverdriet en de pijn zijn duidelijk te horen in vlijmscherpe en huilende gitaarsolo van Sonny Ray en ook Janne weet zich weer helemaal in te leven in deze pijnlijke lovestory. Ze zingt 'I Won't Complain' met veel verdriet en pijn, maar soms ook met onbegrip en woede in haar stem.
 
 
 
 
 
 
 
Het album sluit af met de opwindende funky titeltrack 'Play'.  Bassist Lars Hoogland neemt de intro voor zijn rekening met een funky getinte baslijn. Even later komt de rest van de band de sound versterken. Lars blijft het gehele nummer imponeren op de basgitaar. Drummer Rick van de Voort regelt het tempo, met zijn energiek en strak slagwerk en Dave Warmerdam laat nogmaals horen dat hij een getalenteerd toetsenist is. Een uitbundige Janne Timmer maakt met haar stem 'Play' helemaal af. De verscheidene ritme en sfeerwisselingen geven het nummer nog een extra touch. 'Play' van Dave Warmerdam Band is een uitstekend en gevarieerd album. Deze jonge getalenteerde Nederlandse band heeft alles wat een band nodig heeft en de toekomst ziet er dan ook rooskleurig uit voor het vijftal. Hopelijk doen ze het goed op de International Blues Challenge in Memphis, TN. De agenda van de band staat goed vol en het is zeker een aanrader om deze band live aan het werk te zien. Op 23 februari zijn ze te gast op La Porte Sunday Afternoon Blues in Café La Porte in Meppel (NL), Op 28 februari in de Q Factory in Amsterdam (NL), op 7 maart op Hageland Blues & Roots Night in Glabbeek (B), later op de avond speelt de band ook nog in Bluescafé de Stegel in Kinrooi (B), op 14 maart in Southern Blues Night Heerlen in Heerlen (NL), op 28 maart op het Bluezy Blues Festival Ridderkerk in Ridderkerk (NL), op 18 april is er The European Blues Challenge in Zaandam (NL), op 31 mei Maastricht Blues Rock Passions 2020 in Maastricht (NL), op 1 juni staan ze op het podium van Ribs & Blues in Raalte (NL)en op 22 augustus op het Culemborg Bluesfestival in Culemborg (NL). (8/10)
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom  
 
 
 
 
 
01. Where The F*ck Is My Truck
02. Daddy Why Don’t You Teach Me How To Play The Blues
03. Tears Ain’t Fun
04. Tennessee Whiskey
05. Sweet Lover
06. Our Fire Still Burns On
07. The Mirrored Mask
08. Mean Man
09. Strange Fruit
10. Proud Mary
11. I Won’t Complain
12. Play
 
 
Dave Warmerdam – Hammond, piano, zang
Janne Timmer – zang
Sonny Ray van den Berg – gitaar
Lars Hoogland – bas
Rick van de Voort – drums