DAVE KELLER - IT'S TIME TO SHINE

Album Review

Album: 
DAVE KELLER - IT'S TIME TO SHINE
Artist: 
Dave Keller
Record Label: 
Tastee Tone Records
Style: 
Soulvolle blues
Date: 
29/09/2023
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
DAVE KELLER - IT'S TIME TO SHINE
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Dave Keller heeft behoorlijk naam gemaakt. Hij kreeg drie Blues Music Award nominaties (2014, 2019, 2021) voor Best Soul Blues Album of the Year. Hij won de International Blues Challenge's Best Self-Produced Album Award (2012). Hij en zijn band toeren voortdurend, treden op op topfestivals en podia in de VS en Europa. Dertig jaar geleden, in de ijzige bergen van Vermont, ging Dave Keller op pad om diepe blues te spelen, de muziek waar hij van hield. Autodidact als zanger en gewapend met een oude Yamaha akoestische gitaar, leerde Keller zijn lessen in kleine clubs en in muziektenten. Een paar jaar later stapte hij over op de elektrische gitaar en stelde hij een funky trio samen. Het bleek dat hij de gave had om mensen een goed gevoel te geven. Het duurde niet lang of hij had een klein leger trouwe fans. In 1993 verscheen zijn debuutalbum 'Deep Down In My Soul'. Vijf jaar later volgde 'Faith'. Momenteel heeft Dave Keller tien studio albums en één live album uitgebracht. Onderweg werd hij verliefd op Memphis Soul. Mighty Sam McClain, één van de diepste soul/blueszangers, raakte bevriend met Keller. De legendarische gitarist Ronnie Earl (Roomful of Blues) nodigde Keller uit om met hem te zingen en mee te schrijven (Living In The Light uit 2010). Robert Ward, de mystieke gitarist van Dry Branch, Georgia, sloot ook vriendschap met Keller. En in het afgelopen decennium heeft Keller regelmatig opgetreden met zijn goede vriend Mississippi Soul/Blues meester Johnny Rawls. In september verscheen zijn nieuwste album 'It's Time To Shine', met daarop twaalf originele, door Dave Keller geschreven songs. Dave draagt het album op aan Bob White, de legendarische gospel toetsenist uit Kansas City die dit jaar, op tweeënnegentigjarige leeftijd, stierf.
 
 
 
 
 
 
 
Het album opent met de midtempo song 'Waiting For The Sunrise', een soulvolle bluesrocker. Het onderwerp van de bedrogen man is één van de meest gebruikte onderwerpen in de blueswereld en ook Dave Keller maakt van dit dankbare onderwerp gebruik. 'Waiting For The Sunrise' heeft een rauwe en dynamische sound, met het wervelend orgelwerk van Ira Friedman en de scheurende gitaar van Dave Keller in de hoofdrollen. Dave heeft een goede en krachtige stem en hij zingt het nummer met veel overtuiging. Topsong om je album mee te openen. De band steekt nog een tandje bij voor de verschroeiende bluesrocker 'The Truth Of The Blues', een nummer over de opkomst van racistisch geweld in Amerika. Drummer Jay Gleason en bassist Alex Budney zorgen voor een opwindende groove. Ira Friedman is heel het nummer uitdrukkelijk en uitstekend aanwezig met wervelend toetsenwerk op het orgel. Halfweg pakt Dave Keller uit met een geweldige solo op de gitaar. Dave Keller gaat de soul weg op met het heel aantrekkelijke '789-0133', waarin hij zijn telefoonnummer geeft aan een vrouw, met de boodschap van hem te bellen wanneer ze hem nodig zou hebben. Met een prachtige intro op de bariton saxofoon trekt Mark Early '789-0133' op gang. Het is een vloeiend nummer waarin de stem van Dave Keller ondersteuning krijgt van zangeres Annika Chamber - DesLauriers. De blazers, met saxofonist Mark Earley en trompettist Tom Palance, blazen de juiste dosis soul in het nummer. Gitarist Dave Keller en orgelist Ira Friedman zorgen andermaal voor de instrumentale hoogstandjes. 
 
 
 
 
 
 
In de rauwe en soulvolle titeltrack 'My Time To Shine' haalt Dave andermaal uit met een prachtige gitaarsolo. Het blijft soulvol in 'I Wanna Go Back To Memphis', een nummer met een erg knappe intro. De blazers, met saxofonist Mark Earley en trompettist Tom Palance, zijn net als backing zangeres Annika Chambers- DesLauriers weer van de partij en ze geven dit uitstekende nummer nog meer cachet. 'I Wanna Go Back To Memphis' heeft een sterk refrein, dat uitnodigt om mee te zingen. In dit nummer zingt Dave over de heerlijke tijden die hij samen met zijn vrouw beleefde in Memphis. 'The First Time With You' is een soulvolle liefdesballade, waarin de zanger terugkijkt op een vorige mislukte relatie en tegelijkertijd de toekomst hoopvol en met veel liefde tegemoet ziet met een nieuwe geliefde aan zijn zijde. Dave zingt het nummer met veel passie en overtuiging. 
Dat Dave Keller in zijn nopjes is met zijn nieuwe geliefde horen we in de pittige soulsong 'Nothing Like Your Love'. Drummer Jay Gleason en bassist Alex Budney zorgen voor de heerlijke groove en Ira Friedman draagt de melodie met zijn warme Hammond klanken. De pittige blazers en backingzangeres Annika Chambers maken het nummer helemaal af. 
 
 
 
 
 
 
 
Met energiek slagwerk trekt Jay Gleason de up tempo rocker 'Paint A New Life Together' op gang. Ook hier horen we weer dat het toetsenwerk van Ira Friedman en de gitaar van Dave Keller heel belangrijk zijn voor de sound van deze band. De band blijft lekker verder rocken met 'Full Measure Of Pleasure', met als hoogtepunt het fantastisch instrumentale tussenstuk waarin Dave verschroeiend uithaalt op de gitaar. In dit nummer horen we een opschepperige Dave Keller, die er van overtuigd is dat hij zijn nieuwe geliefde, in tegenstelling tot haar vorige partners, wel tevreden kan houden. 'Mayor Of Memory' begint met militair getint slagwerk van drummer Jay Gleason. Eenmaal de andere instrumenten hun intrede doen is het nummer helemaal vertrokken. De diep pompende baslijn van Alex Budney stuwt 'Mayor Of Memory' vooruit. Een glansrol is weggelegd voor Ira Friedman die andermaal schittert met wervelend orgelwerk en dito solo. Ook Dave Keller laat zich niet onbetuigd op de gitaar. De diepe Zuidelijke soul vinden we terug in 'Something 'Bout A Sad Song', één van de beste nummers op dit meer dan uitstekende album. Het is een tieste soulvolle ballade die gemaakt is voor de warme en volle soulstem van Dave Keller. Hij zal dan ook menig luisteraar weten te raken met de wijze waarop hij deze prachtige song zingt. 
 
 
 
 
 
 
 
 
Het album wordt afgesloten met het het soulvolle 'Hard To Believe', waarin we andermaal kunnen genieten van de prachtige stem van Dave Keller. Ira Friedman schittert op het Hammond en de tweekoppige blazerssectie blaast de nodige dosis soul in het nummer. Het album 'It's Time To Shine' van Dave Keller is voor mij een fantastische kennismaking met deze Amerikaanse muzikant uit Vermont. Ik neem aan dat ik niet de enige ben in Europa die het werk van Dave Keller niet kent, dus raad ik iedereen aan om op youtube toch eens te gaan zoeken naar muziek van deze getalenteerde muzikant. 'It's Time To Shine' is een schitterend album, met twaalf originele, door Dave Keller geschreven songs. Bovendien bezit Dave nog een prachtige stem en is hij een erg begaafd gitarist. Met Ira Friedman, Alex Budney, Jay Gleason, Mark early, Tom Palance en Annika Chambers - DesLauriers heeft hij ook nog een sterke band naast hem staan. Aanrader. (9/10)
 
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
 
 
01 – Waiting For The Sunrise
02 – The Truth Of The Blues
03 – 789-0133
04 – My Time To Shine
05 – I Wanna Go Back To Memphis
06 – The First Time With You
07 – Nothing Like Your Love
08 – Paint A New Life Together
09 – Full Measure Of Pleasure
10 – Mayor Of Memory
11 – Something ‘Bout A Sad Song
12 – Hard To Believe
 
 
Dave Keller: Gitaar en zang
Ira Friedman: Keyboards
Jay Gleason: Drums en percussie
Alex Budney: Bas
Mark Earley: Saxofoon
Tom Palance: Trompet
Annika Chambers - DesLauriers: Backing vocals