DANNY LYNN WILSON - PIECE OF MIND

Album Review

Album: 
DANNY LYNN WILSON - PIECE OF MIND
Artist: 
Danny Lynn Wilson
Record Label: 
SwingNation Records
Style: 
Blues, Americana
Date: 
08/01/2019
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
DANNY LYNN WILSON - PIECE OF MIND
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Danny Lynn Wilson is een zanger/gitarist en songwriter uit Buffalo. In 1996 en 1998 wonnen Danny Lynn Wilson en zijn band de Award als beste blues band op Buffalo Music Awards. Op dezelfde Awards won Danny Lynn in 1996 de Award van beste blues gitarist en in 1996, 1997 en 1999 de Award van beste blues zanger. De Artvoice Magazine Original Music Awards bracht een soortgelijke hommage aan de band met zeven nominaties en beloonde de band met de Award van beste originele gitarist. De Danny Lynn Wilson Band werd geselecteerd om verschillende nationale showcases te spelen, waaronder Crossroads in Memphis, Cutting Edge in New Orleans, Undercurrents in Cleveland, North by Northeast in Toronto en CMJ in New York City. Terwijl ze in Memphis in de nachtclub van B.B. King op Beale Street speelden, trok de band de aandacht van Leo 'Tater Red' Allred, die een gesyndiceerde bluesshow had, die uitgezonden werd in acht Amerikaanse staten. Sinds die tijd is de band in de bluesspot van Tater Red en krijgen ze airplay op de Tater Red Blues Show. De band speelde tussen 1993 en 2000 elk jaar meer dan tweehonderd concerten. De laatste twee CD's van Danny Lynn Wilson, 'Look'n Up' en 'Primal Blue' mochten op heel wat airplay rekenen van gekende radiostations in de USA. Op 8 januari verscheen het nieuwe album 'Peace Of Mind', met daarop dertien originele zelf geschreven nummers. Een van de belangrijkste factoren bij het maken van 'Peace Of Mind' is zeker de beslissing die Wilson nam om samen te werken met Dave Gross, een zeer bekwame en getalenteerde producer en multi instrumentalist, wiens artisticiteit enorm heeft bijgedragen aan de vormgeving van het geluid op het album. Wilson vat zijn nieuwe album zelf samen als een verzameling eenvoudige liedjes.
 
 
 
 
 
 
In het openingsnummer 'When Will The Loving Start' vraagt Danny Lynn Wilson zich af, of er op deze wereld wel plaats is voor een man met een hart. Met zijn trieste doorleefde stem vertelt Wilson het nummer meer dan dat hij het zingt. Maar hij doet dat op een geweldige emotievolle wijze, zodat je meteen geboeid naar de man zijn verhaal zit te luisteren. Producer Dave Gross draagt met zijn ingetogen orgel klanken het nummer. De backing zangeressen Danielle Gross en Clare Moses versmelten in het refrein op een zachte liefdevolle wijze hun stem met deze van Wilson. Danny Lynn zingt op dezelfde emotievolle wijze 'Sympathy For Your Man', waarin Dave Gross zorgt voor de country/Americana klanken op de gitaar en waarin Sean Daly uitstekend aanwezig is met subliem gitaarwerk op de Lapsteel gitaar. De meeste songs op 'Peace Of Mind' gaan over de liefde en de levenservaringen van Wilson en dat is ook zo bij de gezapige titeltrack 'Peace Of Mind'. Het prachtige vioolwerk van Charles Burnham en het knappe werk op de banjo van Dave Gross geven dit folk/ Americana nummer nog een extra touch. Met 'Long Way Home' komt er wat meer ritme in de muziek van Danny Lynn Wilson. De heerlijke percussie en de banjo van Dave Gross bepalen, samen met de uitstekende ritmische drumbeat van Ray Hangen de sound van het nummer en net als in het openingsnummer weet Danielle Gross in het refrein haar mooie stem te laten samensmelten met deze van Wilson. In de liefdesballade 'Love Only You' verklaart Wilson op een ontroerende wijze zijn oprechte en onvoorwaardelijke liefde aan zijn geliefde. De percussie van Dave Gross voegt iets dreigends en somber toe aan dit liefdeslied. In 'Love Only You' horen we Clare Moses niet als zangeres, maar als celliste die instrumentaal, mooie en juiste accenten weet te leggen. 'Middle Class Blues', dat over de financiële en politieke onzekerheid van de werkende mannen en vrouwen van de middenklasse gaat, heeft een heerlijk en aanstekelijk ritme. De elektrische gitaar van Dave Gross en vooral het sublieme vioolspel van Charles Burnham voegen iets magisch toe aan dit uitstekend nummer. Hoewel 'Shine Is Off' over een slinkende liefdesrelatie gaat klinkt het nummer heel opgewekt. Wilson zingt het met veel emotie, maar tegelijkertijd met veel warmte en liefde in zijn stem. De lapsteel van Sean Daly is weer op een sublieme manier aanwezig in dit wondermooi nummer.
 
 
 
 
 
 
Dat Danny Lynn Wilson ook steviger uit de hoek kan komen, horen we in de stevige bluesrocker 'Arkansas Trotter', die meteen begint met enkele stevige gitaar riffs van Dave Gross. Wilson maakt in dit nummer ook gebruik van blazers. Doug James op de tenor saxofoon is een terechte keuze, want de saxofoon van Doug drukt samen met het stevigere en vlijmscherp snarenwerk van Gross toch zijn instrumentale stempel op dit nummer. Met een grommende stem zingt Danny Lynn Wilson het aanstekelig bluesnummer 'High Water'. De uitstekende backing vocals van Dave Gross, Greg Gumpel en Dannielle Gross maken het vocale gedeelte helemaal af. Instrumentaal is het genieten van het sublieme werk van Greg Gumpel op de resonator gitaar. 'No Walls' is een zeemzoet liefdeslied dat met veel gevoel gezongen wordt door Wilson, waarin gastmuzikante April Mae haar steentje bijdraagt met het bespelen van het wasbord. Een nummer waar je dadelijk blij van wordt is het liefdeslied 'Fuss'N Fight', met heerlijk snarenwerk van Wilson op de akoestische gitaar, Greg Gumpel op de resonator gitaar en Dave Gross op de banjo en mandoline. Met sterk blaaswerk van Doug James op de bariton saxofoon gaat de rocker 'Too Many Hounds' van start. Bassist Matt Raymond en drummer Ray Hangen zorgen voor een knappe stuwende groove, waarop Gross verschroeiend uithaalt op de elektrische gitaar. Danny Lynn Wilson sluit zijn vierde solo album 'Piece Of Mind' af met het wondermooie 'Galway Bay', een nummer dat mij in ieder geval kippenvel bezorgt. De gevoelvolle wijze waarop Wilson dit nummer zingt, de meeslepende en uitstekende backing vocals van ClareMoses en bovenal het sublieme spel van Sean Daly op de Lapsteel gitaar maken deze emotievolle liefdesballade een pareltje waar je nooit genoeg van krijgt. 'Piece Of Mind' is een uitstekend album en het is een aanrader voor wie van prachtige liefdesballades houdt. (8/10)
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
When Will The Loving Start
Sympathy For Your Man
Peace Of Mind
Long Way Home
Love Only You
Middle Class Blues
Shine Is Off
Arkansas Trotter
High Water
No Walls
Fuss ‘N’ Fight
Too Many Hounds
Galway Bay
 
 
Danny Lynn Wilson: Zang en akoestische gitaar
Dave Gross: Elektrische en bariton gitaar, banjo, mandoline, piano, Hammond, Wurlitzer, percussie en Backing vocals op # 9
Matt Raymond: Contrabas en elektrische bas
Ray Hangen: Drums
Greg Gumpel: resonator guitar # 9 en 11, Backing vocals op # 9
Sean Daly: lapsteel # 2, 7 en 13
Danielle Gross: Backing vocals op # 1, 4 en 9
Clare Moses: Backing vocals op # 1 en 13, cello op # 5 
Doug James: Tenor sax op # 8, bariton sax op # 12
Charles Burnham: Viool op # 3 en 6
April Mae: Wasbord op # 10