DANNY BRYANT - 02:10 THE EARLY YEARS

Album Review

Album: 
DANNY BRYANT - 02:10 THE EARLY YEARS
Artist: 
Danny Bryant
Record Label: 
Continental Blue Heaven
Style: 
Bluesrock
Date: 
11/03/2022
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
DANNY BRYANT - 02:10 THE EARLY YEARS
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Danny Bryant werd geboren op 26 juli 1980 in Royston, Hertfordshire, Engeland, de streek waar hij ook opgroeide. Hij begon op vijftienjarige leeftijd gitaar te spelen en drie jaar later was hij al professioneel als muzikant bezig. Danny is een protegé van bluesman Walter Trout. Hij is één van de beste gitaristen van het Verenigd Koninkrijk en schrijft al zijn songs zelf. Danny Bryant brengt op regelmatige basis een album uit. In 2002 verscheen zijn debuut album 'Watching You' en momenteel staat de teller al op twaalf studio en drie live albums. Danny Bryant kende altijd al heel wat succes, maar de grote doorbraak kwam er toch met zijn uitstekende album 'Just As I Am' dat in 2010 verscheen. Het zorgde ook voor een contract met een nieuw label, namelijk Jazzhaus Records. In 2012 verscheen bij dit label de live CD/DVD 'Night Life - Live In Holland'. Danny wilde met een nieuw studio album het niveau van 'Just As I Am' nog overtreffen en ging in zee met een nieuwe producer. Richard Hammerton duwde het niveau van Danny nog omhoog en dat resulteerde in 'Hurricane' dat in 2013 verscheen. In september 2014 verscheen 'Temperature Rising', waarmee Danny zes weken op nummer één stond in de Blues Download Chart. Bryant ging het album ook in Amerika promoten tijdens een vijf weken durende tournee. Hij speelde daar met de band van Walter Trout, die toen nog aan het herstellen was van zijn levertransplantatie. Danny Bryant wil steeds beter doen en wil graag nieuwe dingen uitproberen. Voor het live album 'Big - Live In Europe' nam Danny een Big Band onder de arm en trok daarmee op tournee. Deze formule kende heel wat succes en er volgden een hele reeks optredens met deze Big Band. Met 'Revelation' in 2018 en 'Means Of Escape' in 2019 verschenen er nog twee schitterende albums. Ook nog even vermelden dat 'Means Of Escape' het eerste album was waar Danny ook de rol van producer voor zijn rekening nam, dat deed hij trouwens ook op zijn recentste album 'The Race To Survive', dat op 29 oktober 2021 verscheen. Met '02:10 The Early Years' blikt Danny terug naar zijn beginperiode, namelijk van zijn debuutalbum 'Watching You' uit 2002 tot 'Just As I Am' uit 2010. Het album bevat twaalf door Danny geschreven nummers.
 
 
 
 
 
 
 
Danny opent het album met 'Heart Working Overtime', een rauwe en energieke bluesrocker met typische Danny Bryant ingrediënten. Danny zingt het nummer met veel passie en gedrevenheid en hij strooit het gehele nummer gretig rond met pittige en splijtende riffs. Danny is een geweldige gitarist en dat laat hij in elk nummer ook horen. Walter Trout is de mentor van Danny Bryant en dat merk je ook in het gitaarspel van Danny Bryant. Met passievol en pittig gitaarwerk trekt Danny het swingende 'Twenty One' op gang. Het nummer heeft een heerlijke groove, waarop de Britse gitaarvirtuoos zich weer helemaal kan uitleven op zijn sixstring en dat levert weer erg knap snarenwerk op. De bijna zeven minuten durende slowblues 'Since You've Gone' komt uit Danny's debuutalbum 'Watching You'. Toen noemde de band nog Danny Bryant's Red Eye Band, met Danny op gitaar en zang, Vader Ken Bryant op bas en Andy Burt op drums. Hier merk je pas echt hoe goed dat Danny op de gitaar wel is. Zijn gitaarspel is technisch erg hoogstaand en hij slaagt er bovendien in om enorm veel gevoel in zijn snarenwerk te leggen. Bovendien is Danny een begenadigd songwriter en dat talent in combinatie met zijn fantastisch gitaarspel heeft Danny geen windeieren gelegd. Hij heeft een heel succesvolle carrière uitgebouwd en staat nog steeds aan de top. Elk concert van Danny Bryant is een belevenis en met elk nieuw album weet hij de muziekliefhebber steeds aangenaam te verrassen.
 
 
 
 
 
 
Een wanhopige Danny legt heel zijn hart en ziel in zijn stem wanneer hij de power ballade 'Shadows Passed' zingt. Met melodieus en vlijmscherp gitaarwerk zet hij zijn woorden nog wat kracht bij. Het is de titeltrack van het tweede album van Danny Bryant's Red Eye Band. Op dit album was met Ben Keys een gasttoetsenist aanwezig en die had meteen een grote inbreng op de muziek van Danny Bryant. Het resultaat hoor je in 'Shadows Passed'. 'Watching You' is een stomende, midtempo bluesrocker met zinderend en scheurend gitaarwerk. Persoonlijk vind ik dat Danny Bryant op zijn best is in zijn tragere nummers. Luister maar eens naar de fantastische slowblues 'Days Like This'. Dit is een meer dan acht minuten durend orgasme voor het oor. 'Days Like This' blijft elke seconde boeiend en zowel in zijn gitaarwerk, als in zijn stem weet Danny weer zoveel gevoel en emotie te steken dat je niets anders kan doen dan stil en geboeid luisteren naar al dat moois. Het uitstekende 'Shut Out The Light' is een gitaargedreven, snoeiharde bluesrocker. Met een titel als 'Hendrix Jam' weet elke bluesrock fan dat hij hier stevig en vervormd gitaarwerk mag verwachten en dat krijgt hij ook. Danny etaleert nogmaals zijn grote klasse als gitarist in dit nummer. Met 'Danny's Blues' krijgen we een parel van een slowblues. De melodie wordt gedragen door warme orgelklanken en de baslijn van Ken Bryant is het kloppend hart van deze liefdesballade. Danny kruidt het nummer met melodieus en gevoelvol gitaarwerk dat je raakt tot in de kleinste vezel van je lichaam. Een goede raad, neem een drankje en zet je rustig neer in een zetel en geniet negen minuten van deze prachtige slowblues.
 
 
 
 
 
 
 
Daarna wordt het heel wat feller in de stomende bluesrocker 'Movin' On Back To You'. Het heeft een zwaar stompende groove en het scheurend en splijtend snarenwerk van Danny is weer van uitstekende kwaliteit. Broke down, messed up, hurt and confused. I can't run, i can't hide. I don't wanna live, i don't wanna die. I've given all that i can give, this is the last, this is the last goodbye zingt een wanhopige Danny Bryant in de emotionele bluesrocker 'Last Goodbye'. De zanger is ten einde raad en dat hoor je ook aan zijn stem en zijn fantastisch snarenwerk. Top nummer. Met een akoestische gitaarintro wordt de afsluiter 'Alone In The Dark' op gang getrokken. Eenmaal de elektrische gitaar haar intrede doet grijpen de jankende en jammerende gitaarklanken je naar de keel. Danny slaagt er op een onweerstaanbare wijze in zijn angst voor de eenzaamheid weer te geven via zijn gitaar. 'Alone In The Dark' duurt meer dan acht minuten en het had voor mij best nog wat langer mogen duren, want de Britse gitaarvirtuoos weet elke seconde boeiend te houden met zijn gevarieerd en melodieus snarenwerk. '02:10 The Early Years' van Danny Bryant is een schitterend album. Voor degenen die Danny Bryant pas na 2010 hebben leren kennen is dit een absolute aanrader. Met '02:10 The Early Years' heb je meteen twaalf erg goede nummers uit de periode 2002 - 2010 op één album. Wie Danny Live aan het werk wil zien kan dat op 15 april in Gebouw T in Bergen Op Zoom, op 16 april in Manifesto in Hoorn, op 17 april op het Opper Reuver Blues Festival in Reuver en  op 5 juni op het Ribs & Blues Festival in Raalte. (8,5/10)
 
 
 
 
 
 
Walter vanheuckelom
 
 
 
01. Heart Working Overtime
02. Twenty One
03. Since You’ve Gone
04. Shadows Passed
05. Watching You
06. Days Like This
07. Shut Out The Light
08. Hendrix Jam
09. Danny’s Blues
10. Movin’On Back To You
11 Last Goodbye
12. Alone In The Dark