DALE BANDY – BLUE

Album Review

Album: 
DALE BANDY – BLUE
Artist: 
Dale Bandy
Record Label: 
Elastic Penguin Records
Style: 
Blues
Date: 
19/10/2018
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
DALE BANDY – BLUE
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Dale Bandy is een Amerikaanse zanger, gitarist, songwriter, bandleider en producer uit Orlando, Florida. Ondanks hij al meer dan veertig jaar in de muziek business zit is hij voor mij en ik vrees voor veel van onze lezers en muziekliefhebbers nog onbekend. Na wat opzoek werk kom ik te weten dat Dale Bandy in verscheidene bands heeft gespeeld, voor hij bij Big Shirley belandde. Big Shirley was een big band met elf vaste muzikanten plus nog een aantal muzikanten die kwamen en weer verdwenen. Nadat de band een contract versierde bij Kingsnake Records verliet Dale Bandy de band. Hij richtte een nieuwe big band op, onder de naam Custom Deluxe. Deze band was maar een kort leven beschoren, want na enkele optredens was het al gedaan. Vanaf dat moment begon Dale aan een carrière als technicus binnen de entertainment business. Ondertussen bleef hij wel muziek schrijven en dromen van een eigen band, maar omdat hij een drukke agenda had en hij over alles zelf de controle wilde hebben lukte dat niet al te best. Dankzij de moderne technieken bleef Dale aan zijn eigen muziek werken en dat leidde naar zijn debuutalbum 'Blue', dat op negentien oktober van dit jaar verscheen. Er staan negen songs op het album, waarvan er vijf door Dale Bandy geschreven werden. Dale heeft ook bijna alle instrumenten ingespeeld voor dit album. De uitzonderingen zijn bassist Gary Thompson die op zeven songs de basgitaar bespeeld. Pianist John Savage en de blazers Joe Bolero en Goran Eric, zijn elk op één nummer van de partij. Verder nam Dale Bandy ook de taak van mixer, opname ingenieur, producer en designer voor zijn rekening.
 
 
 
 
 
 
De drie eerste songs van het album 'Blue' schreef Dale zelf. Het begint met het rauwe, funky getinte 'My Bad Reputation', waarin Dale Bandy zingt over de ontmoeting met de liefde van zijn leven. Het nummer heeft een heerlijke groove, dankzij de heerlijke baslijn van Gary Thompson. De keyboards zijn uitdrukkelijk aanwezig en Dale zingt het nummer met veel overtuiging. Bandy haalt met een rauwe vlijmscherpe solo op de gitaar meteen erg fel uit. 'My Bad Reputation' is een knappe en opwindende opener. Dale kijkt terug op de fouten die hij in het verleden maakte in de berouwvolle ballade 'If I Could Only Take It Back'. Met soulvolle stem toont hij spijt voor zijn scherpe tong aan degene die hij liefhad en biedt zijn excuses aan. Het gevoelvolle werk op de gitaar en de toetsen versterken de berouwvolle sfeer nog meer. Dale Bandy weet overigens nog te melden dat hij heel blij is dat de persoon die hij kwetste, dit lied als verontschuldiging aanvaard heeft. 'Get It On' is een lome blues shuffle, waarin Dale de hoogtes en de laagtes van een langdurige relatie beschrijft. Veel van de luisteraars zullen zich in dit verhaal wel herkennen. De melodieuze snarensolo en het frisse en speelse pianowerk dat zich doorheen het gehele nummer weeft zorgen voor de instrumentale hoogstandjes. Trombonespeler Goran Eric doet pas naar het einde toe zijn intrede en hij zorgt dan ook voor een erg mooie outro op zijn blaasinstrument. De eerste cover op het album is de klassieker 'Big Legged Woman', dat geschreven werd door James Williams en onvergetelijk gemaakt werd door Freddie King. Hier speelt de multi instrumentalist Dale Bandy met bravoure de funky baslijnen en zijn verschroeiend toetsenwerk op het keyboard kunnen ook bekoren. Joe Bolero blaast het nummer nog een extra injectie in, met twee erg knappe solo's op de tenor saxofoon.
 
 
 
 
 
 
Een nummer schrijven gaat soms vanzelf, want 'Country Star' schreef Dale zelfs in zijn droom. In zijn droom was Dale in een studio in Nashville zijn muzikanten aan het duidelijk maken hoe hij wilde dat het volgende nummer zou gespeeld worden. Op het moment dat hij aan het aftellen was om te starten, werd hij wakker. Hij rende dadelijk naar de studio in zijn huis om het nummer op te nemen. Zo eenvoudig kan het soms zijn. De uitstekende piano solo in 'Country Star' komt van John Savage. In 1951 geraakte Roy Hawkins tot op de zesde plaats in de Amerikaanse rhythm & blues hitlijst met 'The Thrill Is Gone'. BB King coverde in 1969 het nummer op zijn album 'Completely Well' en het werd ook de eerste single van dat album. BB King scoorde er een monsterhit mee. Dale Bandy, die beweert dat hij deze cover al klaar had voor BB King stierf en dat het aanvoelt of deze versie nu moest uitgebracht worden, heeft aan zijn versie een snuifje funk toegevoegd. Het is vooral genieten van het uitstekende snaren en toetsenwerk van Dale Bandy in deze uitstekende 'The Thrill Is Gone'. Een iets wildere en uitgelaten Dale horen we in de krachtige bluesrocker 'Comin' Down' en dat is ook niet verwonderlijk, want Bandy schreef dit nummer vijfentwintig jaar geleden. Dit is het vijfde en laatste originele Dale Bandy nummer op dit album en ook deze tekst is geïnspireerd door de gebeurtenissen die het leven van deze muzikant hebben beïnvloed. Hoewel 'Comin' Down' vijfentwintig jaar geleden geschreven werd is er geen sleet op het nummer en voelt het nog erg modern aan. Het lekker relaxte 'I'm On Your Side' werd geschreven door Kevin Moore, die de muziekliefhebbers beter kennen onder zijn artiestennaam Keb' Mo'. De reden waarom dit nummer op het album staat is volgens Dale Bandy, dat de tekst van dit nummer in staat was om iets te zeggen, dat hijzelf niet kon zeggen. Dale Bandy sluit zijn debuutalbum af als troubadour. Met alleen de akoestische gitaar als begeleiding zingt hij 'Trouble In Mind', een nummer dat door jazz pianist Richard M. Jones werd geschreven. In het origineel bestond de begeleiding uit de piano en trompet. Dale zijn versie met de gitaar klinkt veel moderner, vloeiender en frisser. 'Blue', het eerste album van Dale Bandy is een aangenaam, maar zeer kort album. (7,5/10)
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
01. My Bad Reputation
02. If I Could Only Take It Back
03. Get It On
04. Big Legged Woman
05. Country Star
06. The Thrill Is Gone
07. Comin’ Down
08. I’m On Your Side
09. Trouble In Mind
 
 
Dale Bandy: Zang, gitaar, bas op #4 en #9, Orgel, Geprogrammeerde drums en toetsen.
Gary Thompson: Bas behalve op #4 & #9
Joe Bolero: Tenor Saxofoon op #4
Goran Eric: Trombone op #3
John Savage : Piano op #5