DadaWaves

Album Review

Album: 
DadaWaves
Artist: 
DADAWAVES
Record Label: 
Starman Records
Style: 
Indie
Reviewed by: 
DIDIER BECU

Het ziet er niet naar uit dat de weergoden ons een lente gunnen, dus moeten we de zonnige sfeer met de nodige plaatjes maar zelf creëren. Nou ja, de muziek klinkt wel luchtig, toch gaat het over thema’s als de overbodigheid van de mensheid. Verwacht echter geen loodzware muziek, eerder luchtige indiepop, maar wel met de nodige satire.
DadaWaves werd niet zo lang geleden opgericht door Jasper Stockmans nadat hij genoeg had van de punkmuziek die hij met Oversized maakte.
En nu is hij er met zijn debuutplaat waarop twaalf nummers prijken, en die door Jeroen Swinnen geproduceerd werd en eerder met Daan en Novastar samenwerkte. Deze laatste is trouwens een ideale referentie om de muziek van DadaWaves te omschrijven: radiovriendelijke indiepop, maar wel kwaliteit. Zo doet de zonnige indiefolk van Wise Old Owl je aan Isbells en Marble Sounds denken, een single die terecht de playlist van Radio 1 haalt. Back On Reality-Groundfloor heeft een hoog Prefab Sprout-gehalte, maar dit is vooral een band die van variatie houdt. Een mooi voorbeeld is Dans Votre Absurdité waarin zomerse Franse pop à la Mikado Kraftwerk-vocoders krijgt. Of wat dacht je van Run Girl Run, dat wel op een kinderliedje lijkt, maar klinkt alsof het door een fanfare wordt gebracht.

DadaWaves is pop, maar ontzettend tegendraads, en dat siert de band!