D-TALE - BREATHE IN

Album Review

Album: 
D-TALE - BREATHE IN
Artist: 
D-Tale
Record Label: 
Eigen beheer
Style: 
Bluesrock
Date: 
24/06/2017
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
D-TALE - BREATHE IN
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
D-Tale is een roots-blues band rond wereldburger, zanger/gitarist Mario Pesic. Hij werd geboren in Kroatië, groeide op in Amerika en woont momenteel in Antwerpen. Samen met Patrick Cuyvers (Hammond & Piano), Steve Wouters (Drums) en Eric Wels (Bas) brengen zij vooral stevig eigen werk. Deze geroutineerde rotten in het vak speelden reeds in verschillende bands zoals Camden, Bass Papa, Last Call, Magic Frankie en Double Brown. De band vindt haar inspiratie bij alle rock- en blues helden van de jaren ‘50 tot heden. Songs gewijs knipogend naar John Hiatt, maar wat betreft intensiteit en groove slaan de heren hun eigen pad in. Het doel van D-Tale is met hun muziek, mensen ontroeren, ze laten bewegen en ze vooral onderdompelen in hun passie, de eerlijke emotie van muziek. D-Tale heeft al heel wat naambekendheid dankzij hun energieke live optredens. In 2015 vonden de jongens dat het hoog tijd werd voor hun debuut album. In Rootshouse te Hechtel werden tien songs opgenomen, waarvan er negen zelf geschreven  zijn. Op 27 november 2015 werd 'Come Out And Play' officieel aan het publiek voorgesteld in CC Palethe te Overpelt. Nog geen twee jaar later is de opvolger 'Breathe In' klaar. Op 24 juni 2017 was de cd release in CC Palethe in Overpelt en na het concert zag ik niets dan lachende gezichten en veel mensen aan het verkoop standje. 'Breathe In' bevat negen nummers en de muziek werd geschreven door de bandleden. De teksten komen van Mario en Ivo Pesic.
 
 
 
 
 
Mario Pesic opent het album met een knappe akoestische intro, eenmaal Patrick, Eric en Steve hun frontman komen vervoegen bloeit 'She Can't Get Enough' helemaal open. Het heeft een vloeiende Americana melodie die goed in het hoofd blijft hangen en de stem van Mario past perfect in het plaatje. Gast muzikant Lazy Horse mag al dadelijk aan de slag op de slide gitaar in deze knappe opener. De soulvolle ballade 'Hold On' wordt op een prachtige wijze gedragen door de warme Hammond klanken van Patrick Cuyvers. Midden in het nummer haalt Mario fors uit met een vlijmscherpe beklijvende solo die door merg en been gaat. De baslijn van Eric Wells gaat zo diep dat het kriebelt in de buik. Daarna wordt het gaspedaal volledig ingedrukt voor de rocker 'Gotta Stop Drinking'. Drummer Steve Wouters en bassist Eric Wells zorgen voor de zinderende groove. Na de splijtende gitaar solo van Mario wordt er wat gas terug genomen, maar het duurt niet lang of het nummer barst terug helemaal open. Ben benieuwd of Mario, Patrick, Eric en Steve hun woord zullen houden. Voor de gruizige mondharmonica in 'Gun In My Pocket' hebben de jongens van D-Tale beroep gedaan op Big Dave. Patrick is weer duidelijk aanwezig met vingervlug toetsenwerk in een nummer dat een erg sterk refrein heeft.
 
 
 
 
 
 
'Long Gone' is een progressieve rocksong met invloeden uit de jaren zeventig van de vorige eeuw. Eric Wells is geweldig op bas en in het toetsenwerk van Patrick zijn zeker invloeden van John Lord te vinden. Mario Pesic toont zijn klasse als gitarist met een verschroeiende solo. Het album 'Breathe In' is heel gevarieerd en met 'Money Talks' heeft het ook een nummer met een funky inslag. Groovemaster Eric Wells zorgt op de bas voor de heerlijke funky groove. Drummer Steve Wouters neemt de intro van 'Refugee' voor zijn rekening. Voor zanger Mario Pesic is dit een heel persoonlijk nummer, want het nummer gaat over zijn vader. De titeltrack 'Breathe In' is een pakkende ballade met een paar heel knappe sfeerwisselingen. Instrumentaal is het weer genieten van een grootse Patrick Cuyvers op toetsen en van een indrukwekkende ritmesectie met bassist Eric Wells en drummer Steve Wouters. In de instrumentale afsluiter 'Easy Come, Easy Go' kunnen Mario, Guy, Eric en Steve hun instrumentale virtuositeit de vrije loop laten. Voor mij is 'Easy Come, Easy Go', met een verschroeiende vingervlugge gitaar solo van Mario, misschien wel het beste nummer op het album. 'Breathe In' is een waardige opvolger voor het succesrijke debuut album 'Come Out And Play'. De band is nog volwassener geworden en de nummers nog sterker. (7,5/10)
 
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
 
tracks:
01. She Can't Get Enough
02. Hold On
03. Gotta Stop Drinking
04. Gun In My Pocket
05. Long Gone
06. Money Talks
07. Refugee
08. Breathe In Blues
09. Easy Come, Easy Go
 
 
Mario Pesic: Gitaar en zang
Patrick Cuyvers: Hammond en piano
Steve Wouters: Drums
Eric Wells: Bas
special guests:
Big Dave: harp  #4
Lazy Horse: slide #1